Zalm Gravlax met sinaasappel en cassonade, wasabi-sojasaus
Moeilijkheid
MakkelijkDuur
> 60 min.Budget
€€Score
5 op 5

Ingrediënten voor 12 Porties
- 1 grote zalmfilet zonder vel (1,2 kg)
- 6 biosinaasappelen
- 2 citroenen bio
- 450 g blonde kandijsuiker
- 8 el olijfolie
- 2 afgestreken el wasabi
- 1 dl sojasaus
- 30 g dille
- 200 g gember
- 700 g grof zeezout
- 1 krulandijvie (fijnproeverssla) (voor het slaatje)
- 1 el Xérès-azijn (voor de salade)
- 4 el olijfolie (voor het slaatje)
- 1 bussel bieslook (in een schaaltje) (voor het slaatje)
- zout (voor het slaatje)
Ingrediënten voor 12 personen
Toon:

Delhaize
Zalmfilet | Gerookt | Bio
125 gr

€9,49

Delhaize
Eetsinaas | 4ST
2 × 1 kg
€5,78

Delhaize
Citroen | 1 st
1 st
€0,69

Tienen-Tirlemont
Cassonade
500 gr
€1,59

Saitaku
Wasabi pasta
43 gr
€3,59

Delhaize
Saus | Soja | Bio
14,5 cl

€2,19

Delhaize
Dille | kruiden | Verpakt
2 × 20 gr
€3,30

Delhaize
Gember | Bio
2 × 150 gr

€3,58

Delhaize
Zeezout | Grof | Grijs
1 kg
€2,35

Delhaize
Witloof | Gastronomisch
175 gr
€2,69

Taste of Inspirations
Azijn | Xérès
25 cl
€1,89

Delhaize
Bieslook | Kruiden | Verpakt
20 gr
€1,65
Reeds in je keuken

Delhaize
Olijfolie | Extra vierge
50 cl

€4,49

365
Zout | Keuken
1 kg

€0,35
Totaal:
€38,79
Begin met koken
Bereidingstijd: 40 min + 12 tot 48 u marineertijd
- Bekleed een grote schaal met een heel lang stuk vershoudfolie, dat je ruim over de randen laat hangen (3 x de lengte van de filet).Verwijder eventuele graten van de zalm met een pincet. Snijd indien nodig de zijkanten van de filet weg en leg de zalm in de schaal. Rasp 100 g gember en meng met de zestes van 1 citroen en de zestes van 3 sinaasappelen. Wrijf er de zalm mee in. Wikkel de geraspte vruchten apart, goed strak, in vershoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Meng de cassonade, het zeezout en 20 g fijngehakte dille. Bedek de vis volledig met dit mengsel. Dek de schaal strak en luchtdicht af met de vershoudfolie. Laat 12 à 48 u in de koelkast rusten (12 u is echt een minimum) en giet af en toe het vrijgekomen vocht weg.
- Saus: pers het sap van de 6 sinaasappelen en houd een beetje zeste apart voor de afwerking. Laat het sap voor de helft inkoken in een steelpan, op een matig vuurtje, en laat afkoelen. Rasp de rest van de gember grof en pers met de vingers het sap uit de pulp. Voeg het sap van de 2 citroenen, de olijfolie, de wasabi, de sojasaus en het gembersap toe aan het ingekookte sinaasappelsap.
- Verwijder het garnituur volledig van de zalm, spoel de vis onder koud water en dep hem droog. Snijd hem in fijne plakjes op de dienschotel. Bestrooi de zalmplakjes met de rest van de gesnipperde dille en met een beetje geraspte sinaasappelzeste. Breng de krulandijvie op smaak met gesnipperd bieslook, azijn, olijfolie en zout. Dien de zalm koel op met de saus en het slaatje.
Tip: Plan B voor de kids: voorzie een 2de saus gemaakt van 2 dl zure room van Isigny, peper, zout en bieslook. Andere optie: meng 4 el mayonaise, 2 el zachte mosterd en ½ el honing.
Nutritionele informatie
Nutritionele informatie
Score
Heb je dit recept al geprobeerd?
Ingrediënten voor 12 personen
Toon:

Delhaize
Zalmfilet | Gerookt | Bio
125 gr

€9,49

Delhaize
Eetsinaas | 4ST
2 × 1 kg
€5,78

Delhaize
Citroen | 1 st
1 st
€0,69

Tienen-Tirlemont
Cassonade
500 gr
€1,59

Saitaku
Wasabi pasta
43 gr
€3,59

Delhaize
Saus | Soja | Bio
14,5 cl

€2,19

Delhaize
Dille | kruiden | Verpakt
2 × 20 gr
€3,30

Delhaize
Gember | Bio
2 × 150 gr

€3,58

Delhaize
Zeezout | Grof | Grijs
1 kg
€2,35

Delhaize
Witloof | Gastronomisch
175 gr
€2,69

Taste of Inspirations
Azijn | Xérès
25 cl
€1,89

Delhaize
Bieslook | Kruiden | Verpakt
20 gr
€1,65
Reeds in je keuken

Delhaize
Olijfolie | Extra vierge
50 cl

€4,49

365
Zout | Keuken
1 kg

€0,35