Recept zoekresultatenWitloofgratin met peterseliepuree
Delhaize logo
  • 00:00
    -01:00
    C
  • Witloofgratin met peterseliepuree

Witloofgratin met peterseliepuree

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 30 min.

Budget

Score

5 op 5
Hoofdgerecht
Witloofgratin met peterseliepureeC

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 8 witloven
  • platte peterselie
  • 3 el olijfolie
  • 40 g boter
  • 750 g bloemige aardappelen
  • 40 g meel
  • 1 potje zure room (20 cl)
  • 150 g geraspte comté
  • 1,5 el honing
  • 3 dl water
  • 5 dl kippenbouillon (Fundo)
  • 8 sneetjes gekookte ham

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Witloof | Gastronomisch
    175 gr
    14,00 €/kg
    €2,45
  • Bladpeterselie Verpakt
    100 gr
    13,50 €/kg
    €1,35
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    11,00 €/kg
    €2,75
  • Bloemige Aardappelen | Primeur
    2 kg
    1,35 €/kg
    €2,69
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 25 min. + kooktijd : 25 min.

    1. Doe de ongeschilde aardappelen in een kookpot. Overgiet ze met koud water en breng aan de kook. Laat de aardappelen naargelang hun grootte 20 à 30 min. garen.
    2. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat 30 g boter met 1 el olijfolie en de honing in een heel grote braadpan smelten. Voeg de gehalveerde witloofstronkjes toe. Leg ze dicht op elkaar, met de snijkant naar onder. Giet er het water bij en laat sudderen tot het water volledig verdampt is. Haal de witloofstronkjes van het vuur zodra hun onderkant bruin kleurt.
    3. Laat 40 g boter zachtjes smelten in een stoofpan. Bestuif de boter met bloem en meng 2 min. Meng beetje bij beetje met de kippenbouillon en voeg dan de zure room toe. Laat zachtjes sudderen tot een smeuïge saus en breng verder op smaak.
    4. Wikkel de halve witloofstronkjes per 2 in de sneetjes ham. Schik ze in een ovenschaal en overgiet ze met de saus. Bestrooi de rolletjes met de geraspte comté en bak ze 25 min. goudbruin in de oven.
    5. Plet de ongeschilde aardappelen, 30 g boter, 2 el olijfolie en de gehakte peterselie tot puree. Kruid met peper en zout. Serveer als bijgerecht bij de gegratineerde witloof.

    Kooktip

    Je mag de bouillon en de zure room vervangen door 6 dl melk. Gebruik dan 40 g boter en 40 g bloem.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 524; energie (kCal): 126; vetten (g): 8,1; verzadigde vetten (g): 4,3; koolhydraten (g): 7,3; suikers (g): 2,1; vezels (g): 0,9; eiwitten (g): 5,7; zout (g): 0,6. Energie (kcal/portie): 739,87
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Frans
    Winter
    Hoofdgerecht
    • 00:00
      -01:00
      C
    • Witloofgratin met peterseliepuree

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Witloof | Gastronomisch
    175 gr
    14,00 €/kg
    €2,45
  • Bladpeterselie Verpakt
    100 gr
    13,50 €/kg
    €1,35
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    11,00 €/kg
    €2,75
  • Bloemige Aardappelen | Primeur
    2 kg
    1,35 €/kg
    €2,69