Recept zoekresultatenSchaal- en schelpdieren in chimichurrisalsa met citroen
Delhaize logo
  • Schaal- en schelpdieren in chimichurrisalsa met citroen

Schaal- en schelpdieren in chimichurrisalsa met citroen

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

30-60 min.

Budget

€€

Score

Nog niet beoordeeld
Andere
Overig
Hoofdgerecht
Schaal- en schelpdieren in chimichurrisalsa met citroen

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • assortiment schaal- en schelpdieren naar keuze: levende sint-jakobsschelpen, rauwe gamba’s in hun geheel, scheermessen, kokkels, venusschelpen, tapijtschelpen enz.
  • 15 cl olijfolie
  • 6 cl Xérèsazijn
  • 1 biocitroen
  • 2 teentjes look
  • 2 koffielepels zacht paprikapoeder
  • 1 afgestreken koffielepel vermalen pilipili
  • 6 takjes bladpeterselie
  • peper en zout

Begin met koken

Bereidingstijd: 20 min. + 1u30 voor het spoelen

  1. Dek af en zet gedurende minstens 30 min. in de koelkast vooraleer je serveert.
  2. Kleine schaaldieren: laat ze weken in een grote hoeveelheid koud water waaraan je een handvol zout hebt toegevoegd. Schep ze na een half uur met je handen uit het water zonder de bodem om te woelen en herhaal nog tweemaal (dus anderhalf uur laten weken in totaal). Doe in een grote braadpan en verhit op een hoog vuur. Schud voortdurend om, tot alle schaaldieren open zijn. Je kunt ze ook op de barbecue bereiden, in een grote dubbele papillot.
  3. Levende sint-jakobsschelpen: steek een mes in de zijkant, bij de basis. Snijd de spier door en til de bovenste helft van de schelp op maar doe dat voorzichtig zodat het vlees niet loskomt. Haal de losse stukjes, de ingewanden en de zanderige delen weg. Spoel zorgvuldig onder koud water en dep droog. Bestrijk met olijfolie of gesmolten boter en bak snel onder de hete grill van de oven (of op de barbecue).
  4. Gamba’s: giet er een scheutje olijfolie over, meng met de hand en bak in een grote braadpan met antiaanbaklaag, in een grillpan of op de barbecue.
  5. Rasp de citroenschil fijn en gebruik alleen het bovenlaagje; doe in een kom.
  6. Doe de grof gehakte takjes bladpeterselie in de mengkom van de mixer. Voeg er de olie, het paprikapoeder en de geplette teentjes look aan toe. Mix fijn en giet in de kom met de citroenschil.
  7. Doe er de azijn, de pilipili en peper en zout bij; meng met de garde.
  8. Serveer bij de gegrilde schaal- en schelpdieren.
Score
Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Andere wereldkeuken
Andere
Overig
Diner
Zomer
Hoofdgerecht
  • Schaal- en schelpdieren in chimichurrisalsa met citroen