Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtProductterugroepingen - Delhaize vraagt haar klanten om de "Hazelnootpasta 400g" van het merk Delhaize Bio niet te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Recept zoekresultatenOvengebakken tong met blanke boter-citrussaus en kruidenpuree
Delhaize logo
  • 00:00
    -00:37
    C
  • Ovengebakken tong met blanke boter-citrussaus en kruidenpuree

Ovengebakken tong met blanke boter-citrussaus en kruidenpuree

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

< 60 min.

Budget

€€€

Score

Nog niet beoordeeld
Gluten vrij
Kerst
Hoofdgerecht
Ovengebakken tong met blanke boter-citrussaus en kruidenpureeC

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 1,5 citroenen
  • 1/2 kl kurkuma
  • 2 dl witte wijn
  • 3 dl room
  • 3 sjalotten voor de saus
  • 15 g verse basilicum Pistou
  • 15 verse basilicumblaadjes
  • 15 g verse dille
  • 15 g verse bieslook
  • 15 g verse dragon
  • 50 g koude boter (voor de saus)
  • 50 g boter
  • 600 g aardappelen
  • 5 g grof zeezout
  • 1 mespuntje Espelettepeper
  • 1 takje rozemarijn (voor de saus)
  • 5 g verse rozemarijn
  • 1 takje tijm (voor de saus)
  • 5 g verse tijm
  • 5 g verse salieblaadjes
  • 1 el olijfolie (voor de saus)
  • 1 dl olijfolie (voor de puree)
  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 1 pompelmoes
  • 1 sinaasappel (het sap, voor de saus)
  • 1,5 sinaasappelen
  • 500 g tong
  • 1 bol knoflook

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Bieslook
    20 gr
    54,50 €/kg
    €1,09
    Afhaling vanaf 23/01
  • Dille
    20 gr
    54,50 €/kg
    €1,09
    Afhaling vanaf 23/01
  • Citroen | 1 st
    1 st
    0,69 €/st
    €0,69
    Afhaling vanaf 23/01
  • Persappelsienen | Net
    3 kg
    1,50 €/kg
    €4,49
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 30 min. + 15 min. inkooktijd + 20 min. kooktijd

    1. Maak de blanke botersaus: snijd de boter in blokjes en houd ze koud. Versnipper de sjalotten en laat ze op een zacht vuurtje met de olijfolie smelten. Doe de witte wijn erbij en laat 10 min inkoken. Voeg de room, de tijm, de rozemarijn en het sinaasappelsap toe en laat voor 2/3 indikken en inkoken. Zeef de saus en voeg de kurkuma toe. Zet even opzij.
    2. Verwarm de oven voor op 200°C. 
    3. Schil de hele sinaasappel, de hele citroen en de pompelmoes à vif en snijd in sneetjes. Snijd de 1/2 sinaasappel en de 1/2 citroen in schijfjes.
    4. Strooi het grof zout op de bodem van de ovenschaal en leg er de zeetongen op. Snijd de sjalotten in 2. Je hoeft ze niet te schillen. Doe de sjalotten, de ongeschilde teentjes knoflook en de schijfjes sinaasappel en citroen bij de vis. Verdeel er de tijm, de rozemarijn en de salieblaadjes over. Kruid bij met peper. Je hoeft geen zout toe te voegen. Druppel er 1 el olijfolie over en bak 20 min in de oven. Als je kleine tongfilets hebt, wordt de baktijd iets korter.
    5. Maak intussen de kruidenpuree: hak 2/3 van de verse kruiden fijn. Houd 1/3 apart voor de afwerking. Kook de ongeschilde aardappelen 20 min in gezouten water. Laat ze afkoelen en schil ze. Doe ze in een pannetje op een zacht vuurtje en prak ze fijn tot een puree. Voeg de boter en de olijfolie toe, meng en laat even opwarmen. Haal van het vuur, kruid bij met peper en zout en meng er de fijngehakte kruiden onder.
    6. Monteer de blanke botersaus door er al roerend, op een zacht vuurtje een voor een de blokjes koude boter bij te voegen. 
    7. Haal de ovenschaal uit de oven. Haal er enkele teentjes knoflook en stukjes sjalot uit en schil ze. Verwijder voorzichtig het eventuele zeezout van de vis. 
    8. Nappeer de vis op een grote schotel met de warme blanke botersaus. Werk af met de schijfjes warme en sneetjes koude sinaasappel en citroen, de sneetjes pompelmoes, 1/3 van de verse kruiden, de sjalot en teentjes knoflook, peper, grof zout, 1 el olijfolie en Espelettepeper. Dien op met de kruidenpuree.

    Kooktip

    Indien mogelijk, verwarm de schotel waarin je de vis opdient voor, zodat alles goed warm blijft.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 711; energie (kCal): 171; vetten (g): 13,3; verzadigde vetten (g): 5,4; koolhydraten (g): 6,8; suikers (g): 2; vezels (g): 1,3; eiwitten (g): 4,7; zout (g): 0,2. Energie (kcal/portie): 1100,21
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Nog niet beoordeeld
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Gluten vrij
    Kerst
    Diner
    Hoofdgerecht
    • 00:00
      -00:37
      C
    • Ovengebakken tong met blanke boter-citrussaus en kruidenpuree

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Bieslook
    20 gr
    54,50 €/kg
    €1,09
    Afhaling vanaf 23/01
  • Dille
    20 gr
    54,50 €/kg
    €1,09
    Afhaling vanaf 23/01
  • Citroen | 1 st
    1 st
    0,69 €/st
    €0,69
    Afhaling vanaf 23/01
  • Persappelsienen | Net
    3 kg
    1,50 €/kg
    €4,49