Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtProductterugroepingen - Delhaize vraagt haar klanten om de "Hazelnootpasta 400g" van het merk Delhaize Bio niet te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Recept zoekresultatenKalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelen
Delhaize logo
  • Kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelenA

Kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelen

door Sofie Dumont

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 60 min.

Budget

€€

Score

4 op 5
Klassiek
Party,Kerst
Hoofdgerecht
Kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelenA

Ingrediënten voor 12 Porties

12 Porties
  • 600 g kippengehakt
  • 4 takjes rozemarijn (voor de garnituur)
  • 3 el olijfolie (voor de garnituur)
  • peper en zout
  • 3 stukken steranijs
  • 8 feuilles laurierblaadjes
  • 10 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 6 grote salieblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2,5 dl gevogeltefond
  • 2 eetlepels express bindmiddel voor bruine sauzen
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 100 g ongepelde amandelen
  • 6 mandarijnen
  • 2 uien
  • 1 witte kool
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 125 g boter
  • 4 stengels groene selder
  • peper (voor de garnituur)
  • selderzout (voor de garnituur)
  • geraspte nootmuskaat (voor de garnituur)
  • 30 g boter (voor de garnituur)
  • 4 dl gevogeltefond (voor de garnituur)
  • 24 gastronomische witloofstronkjes (voor de garnituur)
  • 1 kg zoete aardappelen (voor de garnituur)
  • 1 el afgestreken el venkelzaadjes
  • 1/2 fles cider
  • 2 stoofperen
  • 400 g pancetta carbonara
  • 600 g rund- en varkensgehakt zonder kruiden
  • 1 grote zoete ui

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Kruiden | Steranijs
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Kalkoen | Van 3,6 tot 4,5 kg
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Olijfolie | Culinaire
    1 l
    6,49 €/l
    €6,49
  • Kip | Gehakt | Gekruid | Bio
    +/- 450 gr
    +/-13,25€/kg
    +/-€5,96
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 1u +3u kooktijd

    1. Haal de kalkoen 2 u op voorhand uit de koelkast.
    2. Trek 12 mooie koolblaadjes los en kook ze 20 min. in kokend water, tot ze mals zijn. Dompel ze in koud water en droog ze.
    3. Gril de venkelzaadjes lichtjes in een braadpan, zonder toevoeging van vetstof, en plet ze met de bolle kant van een lepel.
    4. Verwarm de oven voor op 185°C. Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de fijngesnipperde salieblaadjes en zachte ui toe, samen met de amandelen, de veenbessen, de pancetta, de venkelzaadjes, peper en zout. Meng goed en verdeel in 12 porties, waarmee je kleine rollen vormt. leg ze in de koolblaadjes, bind ze vast en voeg ½ takje rozemarijn toe. Smeer ze met boter in en bak ze 20 min. in de oven. Houd apart.
    5. Snijd de zoete aardappelen (gespoeld en ongeschild) in partjes. Verdeel ze over de met bakpapier bedekte ovenplaat, bestrijk ze met olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met geriste rozemarijn. Bak ze 10 min. in de oven op 185°C. Houd ze apart.
    6. Smeer een grote ovenschaal volledig in met 30 g boter. Verdeel er de in kleine stukken gesneden selder over, samen met de uien in kleine partjes, de steranijzen, de ongepelde en gehalveerde teentjes knoflook, de peren en 2 mandarijnen (beide ongeschild en in partjes gesneden), 4 takjes tijm, peper en zout. Beboter de kalkoen royaal en breng hem, aan de binnen- en aan de buitenkant, op smaak (met peper en zout) Voeg 4 takjes tijm en 2 laurierblaadjes tussen de poten toe. Bedek met aluminiumfolie, maar niet hermetisch. Bak 3 u op 180°C. Overgiet na het eerste uur de kalkoen regelmatig met kookvocht.
    7. Schik de hele witloofstronkjes in een grote braadpan met de gesmolten boter. Voeg de gevogeltefond toe, bedek met een grote cirkel bakpapier en laat ± 20 min. sudderen, tot ze mals zijn. Verwijder het bakpapier en laat het sap volledig inkoken. Draai de witloofstronkjes intussen om, tot ze rondom goudbruin zijn. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
    8. Haal de kalkoen uit de oven en laat de koolrolletjes en de zoete aardappelen gedurende 10 min. verder garen in de oven.
    9. Houd intussen de kalkoen warm, bedekt met aluminiumfolie. Giet het vet weg en doe de resten in een steelpan. Voeg gevogeltefond en cider toe en laat even uitkoken. Giet dit vervolgens door een puntzeef in een andere pan. Breng aan de kook, voeg het expressbindmiddel toe en breng verder op smaak.
    10. Werk de kalkoen af met gegrilde ½ mandarijnen en verse laurierblaadjes. Dien op met de koolrolletjes, de saus, de witloof en de zoete aardappelen.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 497; energie (kCal): 119; vetten (g): 6,2; verzadigde vetten (g): 2,1; koolhydraten (g): 5; suikers (g): 2,9; vezels (g): 1,4; eiwitten (g): 9,9; zout (g): 0,4. Energie (kcal/portie): 1014,71
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Klassiek
    Party,Kerst
    Diner
    Hoofdgerecht
    • Kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelenA

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Kruiden | Steranijs
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Kalkoen | Van 3,6 tot 4,5 kg
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Olijfolie | Culinaire
    1 l
    6,49 €/l
    €6,49
  • Kip | Gehakt | Gekruid | Bio
    +/- 450 gr
    +/-13,25€/kg
    +/-€5,96