Recept zoekresultatenGroentecouscous met zelfgemaakte harissa
Delhaize logo
  • Groentecouscous met zelfgemaakte harissaA

Groentecouscous met zelfgemaakte harissa

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 60 min.

Budget

Score

Nog niet beoordeeld
Vegetarisch
Hoofdgerecht
Groentecouscous met zelfgemaakte harissaA

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 1 kleine courgette
  • 1/2 koffielepel kaneelpoeder
  • 30 g boter
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1/4 koffielepel karwijzaad
  • 10 verse rode chilipepers
  • 2 lookteentjes
  • 1 kl kurkuma
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 20 g verse koriander
  • 3 el olijfolie
  • 1 l water
  • 4 eetlepels tomatenconcentraat
  • 6 uien
  • 1/4 witte kool
  • 1 bussel raapjes
  • 250 g wortelen
  • 210 g gekookte kikkererwten (in blik, uitgelekt gewicht)
  • 200 g couscous met kruiden
  • 1 bosje vastgebonden platte peterselie
  • 2 eetlepels water (voor het fruiten)
  • 125 g rozijnen golden
  • 5 cl water (voor de uien)
  • 1 l water (voor het koken)

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Kruiden | Koriander | Zaad
    18 gr
    163,89 €/kg
    €2,95
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    11,00 €/kg
    €2,75
  • Wortelen
    1 kg
    1,15 €/kg
    €1,15
  • Courgette | 1Stuk
    1 st
    0,60 €/st
    €0,60
    Afhaling vanaf 27/01
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 40 min. + 1u10 min. kooktijd

    1. Maak eerst het uienkonfijt: laat de rozijnen 10 min. in heet water wellen. Snijd 2/3 van de uien in 8. Stoof ze samen met de rozijnen, het water en de boter in een steelpannetje. Zet het deksel op de pan en laat 1 u op een heel zacht vuurtje koken tot moes. Houd in de gaten en giet indien nodig water bij. Voeg de kaneel op het einde toe.
    2. Maak de harissa: doe de fijngesneden teentjes knoflook en pepertjes in een kleine pan met de 1/3 van de olijfolie. (Haal de zaadjes uit de pepertjes voor een minder pikante harissa.) Fruit 5 min. op een zacht vuurtje, voeg het water toe, zet het deksel op de pot en laat 20 min. langzaam slinken. Rooster de komijn, de karwij- en korianderzaadjes enkele minuten, tot ze beginnen geuren. Schep ze bij het knoflook-pepertjesmengsel en mix fijn. Voeg naar smaak eventueel 1/2 van het tomatenconcentraat toe om de harissa te verzachten.
    3. Schil ook de wortelen en snijd ze in stukken. Snijd de rapen in partjes. Schil en snijd 1/3 van de uien in fijne slierten.Fruit de slierten gesneden uien in een stoofpot met 2/3 van de olijfolie. Voeg het gemberpoeder en de kurkuma toe en zorg dat de kruiden goed onder de uien gemengd zijn. Voeg daarna het water, 1/2 van het tomatenconcentraat en het bosje peterselie toe. Breng aan de kook en voeg dan de wortelen en de rapen toe. Voeg na 10 min. de kool toe, haal de blaadjes lichtjes uit elkaar en laat 5 min. verder garen. Voeg de stukken courgette toe, samen met de kikkererwten (onder koud water gespoeld en uitgelekt). Laat nog 5 min. sudderen en breng verder op smaak.
    4. Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking.
    5. Dien op met de groenten, de bouillon zonder het bosje peterselie, de harissa en het condiment met uien. Versier met de koriander.

    Kooktip

    Bewaar de harissa tot 10 dagen in een klein potje in de koelkast, bedekt met 1 cm olijfolie. Vergeet ze niet 15 min. op voorhand uit de koelkast te halen om de olie weg te gieten.

    Nutritionele informatie

    Per 100g bereid recept: energie (kJ): 290; energie (kCal): 69; vetten (g): 2,4; verzadigde vetten (g): 0,6; koolhydraten (g): 9,1; suikers (g): 2,8; vezels (g): 2,3; eiwitten (g): 2,3; zout (g): 0,1. Energie (kcal/portie): 594,3
    Disclaimer Nutri-Score
    De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
    Score
    Nog niet beoordeeld
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Vegetarisch
    Hoofdgerecht
    Hoofdgerecht
    • Groentecouscous met zelfgemaakte harissaA

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Kruiden | Koriander | Zaad
    18 gr
    163,89 €/kg
    €2,95
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    11,00 €/kg
    €2,75
  • Wortelen
    1 kg
    1,15 €/kg
    €1,15
  • Courgette | 1Stuk
    1 st
    0,60 €/st
    €0,60
    Afhaling vanaf 27/01