Recept zoekresultatenGentse waterzooi
Delhaize logo
  • Gentse waterzooiB

Gentse waterzooi

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

> 30 min.

Budget

€€

Score

Nog niet beoordeeld
Andere
Overig
Hoofdgerecht
Gentse waterzooiB

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 2 l kippenbouillon
  • 50 g boter (voor de roux)
  • 4 dikke wortel
  • 1/2 knolselder
  • 2 preistengels
  • 2 courgettes
  • 1/2 bussel kervel
  • 400 g aardappelen (vastkokend)
  • 2 dl room
  • 1 stokbrood
  • 500 g kippenboutfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 klontje boter
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • Peper van de molen
  • grof zout
  • 50 g bloem

Begin met koken

Bereidingstijd: 45 min

  1. Schil de aardappelen, wortelen en de knolselder. Haal er kleine bolletjes uit met een kleine Parisiennelepel. Kook de aardappelbolletjes gaar in een pot gezouten water en houd ze apart. Haal met dezelfde lepel ook bolletjes uit de courgettes.
  2. Breng de kippenbouillon aan de kook met de takjes tijm en de laurierblaadjes. Gaar de bolletjes knolselder, wortel en courgette tot ze net beetgaar zijn in de bouillon en houd ze apart. Verwijder de tijm en de laurier uit de bouillon.
  3. Maak de roux: smelt 50 g boter in een pan. Voeg de bloem toe. Roer goed door elkaar en zorg dat de roux niet aanbakt.
  4. Bind de bouillon met de roux en voeg de room toe. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  5. Snijd de prei in hele dunne julienne en blancheer hem kort in wat gezouten water met een klontje boter. Bak de kippenboutfilets bruin en gaar. Voeg de groenten, kippenboutfilets en de aardappelbolletjes toe aan de gebonden bouillon.
  6. Breek het stokbrood in stukjes, leg ze op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C tot ze goudbruin en krokant zijn. Breng op smaak met grof zout en peper van de molen.
  7. Werk de waterzooi af met de krokante stukjes brood en kervelplukjes.

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 332; energie (kCal): 79; vetten (g): 3,8; verzadigde vetten (g): 1,9; koolhydraten (g): 7,3; suikers (g): 1,2; vezels (g): 1,2; eiwitten (g): 3,8; zout (g): 0,8. Energie (kcal/portie): 795,53
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Overig
Andere
Overig
Diner
Alle seizoenen
Hoofdgerecht
  • Gentse waterzooiB