Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtProductterugroepingen - Delhaize vraagt haar klanten om de "Kikkerbillen 13/20, 450g" niet te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Recept zoekresultatenFilet van Mechelse koekoek
Delhaize logo
  • Filet van Mechelse koekoekD

Filet van Mechelse koekoek

door Peter Goossens

Moeilijkheid

Gemiddeld

Duur

> 30 min.

Budget

€€

Score

Nog niet beoordeeld
Andere
Overig
Hoofdgerecht
Filet van Mechelse koekoekD

Ingrediënten voor 2 Porties

2 Porties
  • 5 mooie grote stukken eekhoorntjesbrood (ongeveer 40 g per stuk)
  • Parmezaanse kaas in schilfers
  • 25 g ongezouten boter (voor het schuim)
  • 100 g geraspte parmezaanse kaas (reggiano)
  • 100 ml gevogeltefond
  • 150 ml volle melk
  • suiker (facultatief)
  • nootmuskaat
  • zout
  • Zwarte peper
  • 50 g ongezouten boter (voor het witloof)
  • 2 stronken grondwitloof
  • 60 g ongezouten boter (voor het eekhoorntjesbrood)
  • Fleur de sel
  • kervel
  • 1 dresseerring diameter 9 cm
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 50 ml kalfsfond
  • 20 g ongezouten boter (voor de koekoek)
  • 2 filets van Mechelse koekoek, met vel (120-140 g/filet)

Begin met koken

Grondwitloof
Maak de bladeren van het witloof los en snij in fijne stukken. Laat de boter smelten en voeg er de stukken witloof bij, laat goed aanbakken en zet dan het vuur zachter. Laat ongeveer een halfuurtje konfijten. Kruid met peper, zout en nootmuskaat (eventueel wat suiker).

Schuim van Parmezaanse kaas
Breng de fond met de melk aan de kook, laat de geraspte kaas erin smelten, breng op smaak met peper en giet door een roerzeef. Voeg het klontje boter toe en schuim op.

Eekhoorntjesbrood
Maak het eekhoorntjesbrood schoon met een klein mesje. Snij 1 eekhoorntjesbrood in flinterdunne schijven en leg op een bord, bestrijk met olijfolie, kruid met peper en zout. Snij de rest van de paddenstoelen in stukken en bak aan in schuimende boter, kruid met peper en zout.

Filet van Mechelse koekoek
Kruid de koekoekfilets met zwarte peper en zout en bak bruin in bruisende boter. Wanneer bruin, haal die uit de pan en plaats in een aluminium bakje in een oven van 140°C gedurende 15 minuten. Bak de kleine restjes van de paddenstoelen, de fijngesneden sjalot en de gesnipperde knoflook aan in bruisende boter. Wanneer ze bijna glazig zijn, voeg er de fond en de sojasaus aan toe en breng aan de kook. Laat de jus nog eventjes sudderen en werk af met een klontje boter. Giet door een roerzeef over de filets die in het bakje liggen, zo warm je ze ook meteen terug op.

Afwerking
Plaats de dresseerring op een warm bord, vul met het gekonfijt witloof en druk goed aan met een lepel. Leg er het gebakken eekhoorntjesbrood op, samen met de filets. Werk af met enkele lepels schuim van Parmezaanse kaas en blaadjes kervel. Geef apart nog wat saus (schuim) mee.

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 771; energie (kCal): 185; vetten (g): 14,1; verzadigde vetten (g): 8,9; koolhydraten (g): 3,4; suikers (g): 2,5; vezels (g): 0,7; eiwitten (g): 11; zout (g): 0,8. Energie (kcal/portie): 1161,25
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Score
Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Overig
Andere
Overig
Diner
Alle seizoenen
Hoofdgerecht
  • Filet van Mechelse koekoekD