Recept zoekresultatenCordon bleu en gratin dauphinois
Delhaize logo
  • Cordon bleu en gratin dauphinois

Cordon bleu en gratin dauphinois

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 30 min.

Budget

€€€

Score

5 op 5
Hoofdgerecht
Cordon bleu en gratin dauphinois

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 4 plakjes beenham
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 takjes tijm
  • 1 kg vastkokende aardappelen (Charlotte of Nicola)
  • 200 g gruyèrekaas (blok)
  • 1 l volle melk
  • 100 g panko
  • 4 biologische kipfilets
  • Peper en zout (voor de salade)
  • 4 el olijfolie (voor de salade)
  • 2 kl honing (voor de salade)
  • 2 el ciderazijn (voor de salade)
  • 1 bussel bieslook (voor de salade)
  • 1 Jonagoldappel (voor de salade)
  • 8 zachte slahartjes (little gem) (voor de salade)
  • peper en zout
  • fleur de sel
  • nootmuskaat
  • 50 g boter
  • 50 g bloem

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Gekookte beenham
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Sjalotten | Verpakt
    500 gr
    5,10 €/kg
    €2,55
  • Verse | Tijm
    20 gr
    82,50 €/kg
    €1,65
  • Begin met koken

    Bereidingstijd : 40 min.

    1. Breng de melk in een steelpan zachtjes aan de kook met de geperste teentjes knoflook, de geraspte nootmuskaat, peper, zout en tijm. Snijd de sjalotten en de aardappelen (ongeschild) in dunne schijfjes met een mandoline. Voeg alles toe aan de hete melk, breng dit opnieuw aan de kook en laat alles 10 min. sudderen, tot de aardappelen gaar zijn.
    2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de kipfilets tussen 2 vellen bakpapier en druk ze plat met een deegroller, vleeshamer of braadpan. Wanneer ze ± 5 mm dik zijn, kruid je ze lichtjes en leg je er een ½ plakje ham op, evenals dunne plakjes gruyèrekaas. Vouw ze in 2 en haal ze door de bloem. Klop de overtollige bloem eraf, haal ze dan door de losgeklopte eieren (gezouten en gepeperd) en ten slotte door de panko.
    3. Verhit de boter in een koekenpan die net groot genoeg is voor de cordon bleus en bak ze 10 min. bruin op een matig vuurtje terwijl je ze regelmatig omdraait.
    4. Bedek de bakplaat met bakpapier en schik de aardappelen en sjalotten in afzonderlijke gratins van 3 à 4 cm dik met behulp van een serveerring. Bestrooi met geraspte gruyerekaas en een beetje panko. Bak ze 5 min. in de oven, op hetzelfde moment als de cordon bleus. Leg ze op een plankje en laat ze 5 min. rusten. Zet de oven op "grill" en laat de gratins nog 5 min. bakken.
    5. Salade: snijd de appel in kleine blokjes en de slaharten in 4. Besprenkel ze met een vinaigrette op basis van honing, azijn, olijfolie, peper en zout. Voeg ook de gehakte bieslook toe en meng alles.
    6. Bestrooi de cordons bleus met een beetje fleur de sel; serveer ze met de gratins dauphinois en de salade.

    Tip: Meng een beetje gehakte verse tijm door de panko om de cordon bleus nog meer smaak te geven.

    Nutritionele informatie

    Per portie: Energie: 149 kcal - Vetten: 6 g - Koolhydraten: 13,8 g - Vezels: 1,3 g - Eiwitten: 9 g
    Score
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Hoofdgerecht
    • Cordon bleu en gratin dauphinois

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Gekookte beenham
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Sjalotten | Verpakt
    500 gr
    5,10 €/kg
    €2,55
  • Verse | Tijm
    20 gr
    82,50 €/kg
    €1,65