Recept zoekresultatenKlassiek gegratineerd witloof
Delhaize logo
  • Klassiek gegratineerd witloof
    A
Klassiek gegratineerd witloofA

Klassiek gegratineerd witloof

door Loïc Van Impe
Makkelijk
30-60 min.
5/5

Ingrediënten voorPorties

6 porties
  • 12 plakjes beenham
  • 12 stronkjes witloof
  • 250 g geraspte gruyère
  • 5 dl volle melk
  • 50 g bloem
  • 100 g boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 12 plakjes beenham
  • 12 stronkjes witloof
  • 250 g geraspte gruyère
  • 5 dl volle melk
  • 50 g bloem
  • 100 g boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Begin met koken

: 45 min. + 10 min. kooktijd
1
Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en bak ze goudbruin, in 2 braadpannen met elk 25 g boter. Voeg een bodempje water toe zodra ze rondom gekleurd zijn (± 1 cm), breng ze lichtjes op smaak, zet het deksel op de pan en laat 30 min. op een zacht vuurtje pruttelen. Draai het witloof af en toe.
2
Smelt intussen de rest van de boter in een steelpan en bestuif ze met bloem. Meng 1 min. op een vrij hoog vuur, tot de boter lichtbruin wordt. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij. Laat 2 min. sudderen, voeg 1/3 van de geraspte gruyère toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat.
3
Verwarm de ovengrill voor. Wikkel elk witloofstronkje in 1 sneetje ham en leg ze één voor één in een grote ovenschaal (ze mogen elkaar niet overlappen). Overgiet met saus, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en bak goudbruin onder de grill, in het midden van de oven (houd in het oog).
4
Dien heel warm op, met een lekkere homemade puree.
1
Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en bak ze goudbruin, in 2 braadpannen met elk 25 g boter. Voeg een bodempje water toe zodra ze rondom gekleurd zijn (± 1 cm), breng ze lichtjes op smaak, zet het deksel op de pan en laat 30 min. op een zacht vuurtje pruttelen. Draai het witloof af en toe.
2
Smelt intussen de rest van de boter in een steelpan en bestuif ze met bloem. Meng 1 min. op een vrij hoog vuur, tot de boter lichtbruin wordt. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij. Laat 2 min. sudderen, voeg 1/3 van de geraspte gruyère toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat.
3
Verwarm de ovengrill voor. Wikkel elk witloofstronkje in 1 sneetje ham en leg ze één voor één in een grote ovenschaal (ze mogen elkaar niet overlappen). Overgiet met saus, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en bak goudbruin onder de grill, in het midden van de oven (houd in het oog).
4
Dien heel warm op, met een lekkere homemade puree.
Nutritionele informatie
A
Per 100g: Energie: 93 kcal - Vetten: 6,4 g - Koolhydraten: 3,4 g - Vezels: 1,6 g - Eiwitten: 5,1 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 93 kcal - Vetten: 6,4 g - Koolhydraten: 3,4 g - Vezels: 1,6 g - Eiwitten: 5,1 g
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Belgisch
Winter
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 6 personen

Toon:

Hesp | Superieur | Sneden

Herta

Hesp | Superieur | Sneden

100 gr

€2,75

Witloof | Hydro

Delhaize

Witloof | Hydro

2 × 650 gr

€6,98

Gruyère | Geraspt

Delhaize

Gruyère | Geraspt

2 × 150 gr

€9,50

Melk | Verse | Volle | Bio

Delhaize

Melk | Verse | Volle | Bio

1 l

Bio

€2,05

Boter | Gezouten

Paysan Breton

Boter | Gezouten

125 gr

€2,39

Kruiden | Nootmuskaat | Gemalen

365

Kruiden | Nootmuskaat | Gemalen

100 gr

Kleine Leeuw, kleine prijs

€1,19

Reeds in je keuken

Bloem | Vloeiend

Delhaize

Bloem | Vloeiend

1 kg

€0,99

Kruiden | Peper | Gemalen

365

Kruiden | Peper | Gemalen

100 gr

Kleine Leeuw, kleine prijs

€1,25

Zout | Keuken

365

Zout | Keuken

1 kg

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,35

Totaal:
€24,86