• Onze winkels
  • Taalkiezer
    NL
    • FR

EUROPESE PRIMEUR : DELHAIZE LANCEERT ALS EERSTE RETAILER CO²-NEUTRALE BANAAN

7110 ton CO² minder per jaar of het equivalent van 2 miljoen km autorijden per jaar

Brussel – In het kader van haar missie om tegen eind 2021 CO²-neutraal te worden als bedrijf biedt Delhaize vanaf vandaag Be-climate bananen aan die 100% CO²-neutraal is. Dankzij reducerende en compenserende maatregelen vanaf het planten over het transport tot het product in de winkel aankomt; zorgt dit ervoor dat de CO²-impact van de bananen 100% gecompenseerd wordt. Delhaize gaat op basis van dit typevoorbeeld andere fruit en groenten CO²-neutraal maken via klimaatbeschermingsprojecten. Alle initiatieven rond CO² passen in het Lion’s Footprintprogamma waarmee Delhaize de strijd aangaat tegen overtollig plastic, CO²-uitstoot en voedselverspilling.

Hoe wordt een banaan CO²-neutraal ?

In de eerste plaats heeft Delhaize in samenwerking met Port International berekend hoeveel CO² een banaan uitstoot. Uit berekeningen blijkt dat per kilo banaan er gemiddeld 0,9 kilo CO² wordt uitgestoten. Voor het totale verkoopsvolume op jaarbasis maakt dit dus 7.110.000 kilo CO². Op basis daarvan heeft Delhaize bekekenhoe in eerste instantie de uitstoot van CO²-doorheen de supply chain kunnen verminderen. Binnen dit proces onderscheidt Delhaize zowel het kweken van de bananen, het transport, het rijpen en het aanleveren van de producten. Op die manier omvat dit het integraal proces vanaf het kweken tot wanneer het product in de winkel aankomt.

De focus van dit proces ligt in de eerste plaats op het reduceren van de CO²-uitstoot. Zo wordt erop toegekeken dat het transport groener en duurzamer georganiseerd wordt, dat de verpakking duurzaam is en dat er gebruik gemaakt wordt van groene energie. De uitstoot die we niet kunnen reduceren willen we toch compenseren om op die manier CO²-neutraal te worden. Dit doen we door klimaatbeschermingsprojecten te ondersteunen. Zo wordt een drinkwaterproject in Cambodja en een herbebossingsproject in Peru ondersteund om het overblijvende CO²-volume te compenseren. Delhaize bekijkt nu op basis van dit pilootproject om andere fruitsoorten toe te voegen aan dit CO²-neutraalprogramma. Een eerste product dat in aanmerking zou komen zijn aardbeien.

Lion’s Footprint

The Lion’s footprint is een ambitieus actieprogramma dat Delhaize op alle fronten wil voeren om de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verkleinen. Dit plan bestaat uit drie grote delen: een ambitieuze doelstelling om plastic neutraliteit te bereiken, een neutrale balans op gebied van voedselverspilling te verkrijgen en koolstofneutraliteit! Met de hulp van alle medewerkers en aangesloten winkels gaat Delhaize de uitdaging aan om van Delhaize de eerste Belgische retailer te maken die zijn ecologische voetafdruk neutraliseert. Ga naar www.delhaize.be/thelionsfootprint om de acties en engagementen van Delhaize te bekijken.

Contact

Roel Dekelver
External Communications Manager Delhaize België
rdekelver@delhaize.be
Tel.: +32 (0)2 412 84 51

Karima Ghozzi
Communications Manager Delhaize België
kghozzi@delhaize.be
Tel.: +32 (0)2 412 83 16

Delhaize Le Lion / De Leeuw

Eind februari 2019 telde het netwerk van Delhaize Le Lion / De Leeuw 777 winkels in verschillende formules (supermarkten Delhaize, AD Delhaize, Proxy Delhaize, Shop&Go en Fresh Atelier) in België en Luxemburg om een unieke winkelervaring en een kwaliteitsvolle service te kunnen aanbieden. De klanten kunnen ook online hun boodschappen doen via www.delhaize.be, zowel via pick-up points als homedelivery. Delhaize biedt een ruim assortiment aan met meer dan 20.000 kwaliteitsvolle producten tegen competitieve prijzen. Dankzij zijn 8 huismerken (365, Delhaize, Taste of Inspirations, Delhaize Bio, Delhaize Extra, Delhaize Eco, Delhaize No gluten & Delhaize Veggie) kan Delhaize aan alle noden van de klant beantwoorden. Delhaize België, dat in 2018 een omzet verwezenlijkte van meer dan 5 miljard euro en in België een marktaandeel had van 24%*, telt meer dan 32.000 medewerkers. Delhaize Le Lion / De Leeuw maakt deel uit van Ahold Delhaize, een mondiale retailgroep die actief is in 9 landen en ongeveer 372.000 werknemers telt. Het netwerk van Ahold Delhaize telt ruim 6.769 winkels waar meer dan 50 miljoen klanten elke week over de vloer komen. *Bron AC Nielsen

Als eerste de laatste info, dagelijks nieuwe ideeën, recepten en video’s? Ga naar www.delhaize.be of volg Delhaize op Facebook, YouTube, Pinterest of Instagram.

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst