Alles voor de perfecte BBQ

Vlees op de BBQ: bereiding en tips

Een lekker stukje vlees op de barbecue: het is een match made in grill heaven. Inspiratie of tips nodig over hoe je dat het best doet? We leggen het uit! 

Welk vlees op de barbecue?

Welke soorten vlees blinken uit op de barbecue? En welke gaartijden moet je in je achterhoofd houden? Onze richtlijnen helpen je op weg. 

Varkensvlees

Varkensvlees

Het is een eeuwenoude favoriet: mals varkensvlees gebakken boven hete kolen. Of het nu varkenskroontjes, spareribs, spiering-, filet- en ribkoteletten, hamschijven en gebraad (om in sneetjes te snijden) of worst en spek zijn, met varkensvlees zit je bijna àltijd goed.

De lekkerste resultaten? Die krijg je wanneer je het vlees zachtjes laat garen. Haast en spoed is immers zelden goed!

Rundvlees

Rundvlees

Een steak op de barbecue? Dat kan iedereen bekoren. De volgende stukken doen het het best: dunne lende, kogel, kleinhoofd, filet, dikke bil of lendebiefstukken (entrecôtes). Liever een rundsbrochette? Dan zijn stukken van de schouderbal of de platte bil ideaal.

De lekkerste resultaten? Die krijg je wanneer je het vlees meteen dichtschroeit en verder laat garen, zodat het geen sappen verliest. Rund kan je bleu, saignant of goed doorbakken eten.

Kalfsvlees

Kalfsvlees

Mals, malser, malst. Over welk vlees hebben we het? Juist ja! Kalfsvlees. Deze stukken zijn smakelijke aanraders: kalfskotelet, kalfsspareribs en kalfsonglet. Schroei kalfsvlees meteen dicht en laat het verder zacht garen, zodat het geen sappen verliest.

Lamsvlees

Lamsvlees

Lamsvlees op de barbecue? Ga dan voor lamskotelet, lamsworstjes of lamsbout (voor brochettes of in dikke sneden). Lamsvlees schroei je dicht en leg je op een hete rooster. Het vlees moet mooi rosé blijven.

Tips om je barbecuevlees perfect te bereiden

Barbecueën: het is een echte kunst. Onze 10 handige tips helpen je op weg om een echte grillmaster te worden! 

1. Propere handen

First things first: was altijd je handen voor je begint te barbecueën of nadat je rauw vlees aanraakt. 

2. Hou rauw en gebakken apart

Leg rauw vlees nooit op dezelfde schotel als gebakken vlees. Gebruik ook steeds een ander mes voor rauwe en bereide producten.

3. Lange tang

Verbrande vingers vermijden? Gebruik een barbecuetang die lang genoeg is. 

4. In de koelkast

Je kan ook vlees roosteren dat uit de diepvries komt. Maar leg het nooit diepgevroren op de barbecue of in de blakende zon. Laat het rustig ontdooien in de koelkast. En haal verse producten pas uit de koelkast wanneer ze effectief op de barbecue kunnen.

5. Wrijf vlees in

Wrijf vlees altijd in met olie of een marinade. Het geeft niet alleen meer smaak, maar beschermt het vlees ook tegen de hitte van het vuur.

6. Wacht met zout

Zout onttrekt sappen aan het vlees. Doe dus pas zout op het vlees net vóór je het op de barbecue gooit.

7. Vlees zonder krullen

Maak een klein sneetje in het vet als je een kotelet of entrecôte bakt. Zo vermijd je dat het vlees opkrult.

8. Gebruik vet

Gooi het vet van ham die je tussen je boterham gegeten hebt, niet weg. Je kan het gebruiken voor de barbecue. Steek hem aan en laat het vet smelten op het vlees dat je aan het roosteren bent. Het geeft extra veel smaak!

9. Prik niet

Prik niet in het vlees. Anders gaat er sap verloren en wordt het vlees taai. Gebruik een vleestang of spatel.

10. Citroen

Ontsmet je rooster tussen twee gerechten met een halve citroen. Zo voorkom je dat vlees naar vis smaakt en omgekeerd.

Marinade: de BBQ-smaakmaker bij uitstek!

Geef je barbecuevlees extra smaak en pit met een lekkere marinade. Dat is een gekruid en gearomatiseerd mengsel waarin je vlees een bepaalde tijd laat weken. Wij verklappen je onze do's en don'ts voor een heerlijke marinade!

De do’s en don’ts van het marineren

DO'S

Gebruik zure ingrediënten
Een marinade moet zuren bevatten zodat de smaken ook binnenin het vlees terechtkomen. Het zorgt ook voor malser vlees. Voorbeelden van zuren zijn: wijn, azijn, fruitsap en yoghurt.

Marineer vlees in de koelkast
Om de groei van bacteriën tegen te gaan, marineer je vlees altijd in de koelkast. Nooit op kamertemperatuur!

Respecteer de hoeveelheden
Gebruik een halve kop marinade voor een halve kilo vlees. Overdrijf niet, want anders gaat de oorspronkelijke smaak verloren. Bleke vleessoorten hebben meer marinade nodig dan rood vlees.

DON'TS

Te veel zout gebruiken
Voeg niet te veel zout aan je marinade, zodat het vlees niet uitdroogt. Na het bakken kan je eventueel bijkruiden met peper.

Marinade hergebruiken
Marinades mag je geenszins hergebruiken, want ze zijn in contact geweest met rauwe ingrediënten. Gooi ze dus altijd weg na gebruik.

Marineren in metalen schalen
Marineren doe je niet in metalen schalen, want die kunnen de smaak bederven. Gebruik aardewerk, glas, plastic of porselein.