Alles voor de perfecte BBQ

De beste barbecue tips

Bekijk alle barbecue tips in onze video's van Loïc

Azijn, zout en waterspray

Ik gebruik graag een proper spuitflesje/vernevelaar (zoals het product om de ramen te kuisen) gevuld met een mengeling water, azijn en zout om de vlammen op de barbecue onder controle te houden.

 

De marinade als final touch

Groenten grillen. Heerlijk. Wat nog beter is, is om de groenten te bombarderen met smaak na het bakken. Ik maak vaak marinades op basis van veel groene kruiden, een zuurtje, vet en specerijen. 

 

Laat het rusten

Bij vlees is het rusten minstens even belangrijk als het bakken zelf. Gun je vlees de tijd om te rusten van zodra het van de gril komt.

 

Kies een thema

Maak een keuze in welk type bbq je wilt doen. Het heeft geen zin om duizend en één verschillende dingen op de barbecue te gooien. Daar hebben uw gasten meestal weinig aan. Ik kies daarom vaak een thema.

 

Rauw vs gebakken

Een van de meest evidente regels: houd rauwe ingrediënten gescheiden van de reeds gegaarde ingrediënten. Bij groenten valt dat beter mee.

 

Een goede afsluiter

Mise en place en voorbereiding maken je het leven veel makkelijker. Alles is gebakken? Iedereen zit aan tafel?

 

Djuu die brochetten draaien niet goed

Djuu die brochetten draaien niet goed

Zelf brochetten maken? Zeker doen! Vermijden dat de ingrediënten van hier naar daar draaien tijdens het bakken is ook zeer eenvoudig. Gebruik twee of drie stokken. Zo zijn de stukken mooi vast en kunnen ze niet rond hun as draaien. Simpel, maar efficient. Probleem opgelost.

Kippenbouten

Kippenbouten

Verbrande bouten aan de buitenkant en rauw vanbinnen. Een veel voorkomend probleem. Er zijn twee oplossingen voor. 

  • Gaar de kippenbouten op voorhand in de oven. Bvb 30’ aan 180°C of 1u aan 140°C. Hoe lager de temperatuur hoe sappiger ze zullen zijn.
  • Gaar de kippenbouten rechtstreeks op de barbecue op het koudste deel. Reken zeker 30’ gaartijd per bout. Geen haast, ze zullen wel kleur krijgen. Draai ze voldoende om en houd ze weg van de snikhete kolen zodat ze gelijkmatig kunnen garen.
Pas op voor roest

Pas op voor roest

Dat hygiëne belangrijk is weet iedereen. Meer zelfs. Hygiëne is het ALLERBELANGRIJKSTE. Of dat het nu in je keuken, je tuin, je barbecue of jezelf is. Keep it clean. Het internet staat vol met methodes om je grill te kuisen. Je oma of tante kaat zal ook nog wel tips uit de mouw schudden. Ik  verkies de old school schrob methode. Een propere ijzerspons, een fles witte azijn, bicarbonaat, geduld en toewijding. Voor en na het barbecuën schrob ik de grill zeer intensief. Hoe sneller en frequenter je dat doet, hoe minder etensresten op de grill zullen blijven.
Last but not least. Twijfel over de hygiëne van je grill? Krijg je ‘m echt niet proper? Koop een nieuwe. Ondertussen zijn alle maten overal te verkrijgen.