Recept zoekresultatenHinde, gratin dauphinois met kruidenpaneermeel en pruimenchutney
Delhaize logo
  • Hinde, gratin dauphinois met kruidenpaneermeel en pruimenchutney

Hinde, gratin dauphinois met kruidenpaneermeel en pruimenchutney

Moeilijkheid

Makkelijk

Duur

> 60 min.

Budget

€€

Score

Nog niet beoordeeld
Klassiek
Hoofdgerecht
Hinde, gratin dauphinois met kruidenpaneermeel en pruimenchutney

Ingrediënten voor 4 Porties

4 Porties
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 1 sinaasappel
  • 20 g boter
  • 1 el olijfolie
  • 600 g filetgebraad van ree
  • 5 cm gember (voor de chutney)
  • 3 teentjes knoflook (voor de chutney)
  • 8 cl rijstazijn (voor de chutney)
  • 150 g kristalsuiker (voor de chutney)
  • 1 sinaasappel (voor de chutney)
  • 3 uien (voor de chutney)
  • 600 g rode pruimen (voor de chutney)
  • 4 takjes oregano (voor de gratin dauphinois)
  • 4 takjes rozemarijn (voor de gratin dauphinois)
  • 4 takjes tijm (voor de gratin dauphinois)
  • 1 teentje knoflook (voor de gratin dauphinois)
  • 40 g boter (voor de gratin dauphinois)
  • 4 dl volle melk (voor de gratin dauphinois)
  • 2 dikke sneetjes oud brood (voor de gratin dauphinois)
  • 600 g vastkokende aardappelen (voor de gratin dauphinois)
  • 1 zakje verse bruine kalfsfond

Winkelen voor dit recept

Noodzakelijke ingrediënten
  • Hindefilet
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Spekblokjes | Gerookt
    2 x 100 gr
    17,25 €/kg
    €3,45
  • Persappelsienen | Net
    3 kg
    1,50 €/kg
    €4,49
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    11,00 €/kg
    €2,75
  • Begin met koken

    Bereidingstijd: 30 min. + 1.20 u kooktijd

    1. Maak de gratin: verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de geschilde aardappelen met een mandoline in fijne plakjes. Wrijf de sneetjes brood in met het gehalveerde teentje knoflook. Hak ze met de tijm, de rozemarijn en de oregano grof in de keukenrobot; houd er 2/3 van apart. Beboter een ovenschaal en schik er een laag aardappelen in. Bestrooi met stukjes boter en een beetje paneermeel. Herhaal en eindig met een laag aardappelen. Kruid de melk met zout en peper en overgiet er de gratin mee. Verdeel de rest van het paneermeel over de schotel. Dek af met aluminiumfolie en bak 1 u in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en laat nog 20 min. bakken.
    2. Maak de chutney: snijd de ontpitte pruimen en de uien in 4. Doe ze in een kleine stoofpan met de hele gepelde teentjes knoflook, de azijn, de suiker, het sap van de sinaasappel en het sap van de gember (rasp hem en pers hem met de vingers uit). Zet het deksel op de pan en warm zachtjes op, tot de pruimen sap afgeven. Laat 30 min. zonder deksel pruttelen.
    3. Bak de spekblokjes goudbruin in een braadpan met de olijfolie. Giet het vet af en voeg de kalfsfond en het sap van de sinaasappel toe. Roer de aanbaksels los en laat tot 1⁄4 inkoken, tot een stroperige saus. Filter de saus en breng ze verder op smaak.
    4. Snijd het hindefiletgebraad in 4 stukken. Bak ze goudbruin in boter, op een hoog vuur. Zet het vuur lager en laat nog 3 à 4 min. garen. Kruid met zout en peper. Schik het vlees op een plank, dek het af met aluminiumfolie en laat 2 min. rusten.
    5. Snijd het vlees in sneetjes en serveer met de gratin, de saus en de chutney.

    Kooktip

    Het brood moet heel droog zijn om het te kunnen hakken; laat het indien nodig in de oven of de toaster drogen.

    Score
    Nog niet beoordeeld
    Heb je dit recept al geprobeerd?
    Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
    Frans
    Klassiek
    Diner
    Herfst
    Hoofdgerecht
    • Hinde, gratin dauphinois met kruidenpaneermeel en pruimenchutney

    Winkelen voor dit recept

    Noodzakelijke ingrediënten
  • Hindefilet
    Dit product is niet meer beschikbaar
  • Spekblokjes | Gerookt
    2 x 100 gr
    17,25 €/kg
    €3,45
  • Persappelsienen | Net
    3 kg
    1,50 €/kg
    €4,49
  • Karneboter | Ardeens
    250 gr
    11,00 €/kg
    €2,75