• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Primeur: Geen overbodige verpakking van Bio-groenten en fruit meer dankzij natural branding

14/02/2017

Besparing van 13 ton verpakkingsmateriaal per jaar

Brussel – Delhaize lanceert vandaag een echte primeur die ervoor zorgt dat een groot deel van het bio assortiment groenten en fruit binnenkort geen aparte verpakking nodig meer zal hebben. In de plaats daarvan zal het biolabel via natural branding op het product aangebracht worden. Een eenvoudige maar doeltreffende methode die ervoor zorgt dat er jaarlijks maar liefst 13 ton minder verpakkingsmateriaal nodig is. Met deze maatrgel bevestigt Delhaize nogmaals dat duurzaamheid hoog op de agenda staat.

U zal de vraag zelf ook al meermaals hebben gesteld : “Waarom moeten al die bio groenten en fruit nu extra verpakt worden. Is dat nu echt nodig ?” U bent niet de enige met die vraag. Delhaize ontving deze vraag praktisch elke dag. En het is een terechte vraag. Maar er was ook een goede reden voor: Biologische groenten en fruit worden vrijwel altijd verpakt in plasticfolie, omdat ze onderscheidbaar moeten zijn van conventionele groenten en fruit die los worden verkocht. Het is verplicht om het onderscheid tussen beide soorten duidelijk aan te geven om zo verwarring te vermijden.

Vanaf nu zullen bio groenten en fruit worden “gemerkt” met het biolabel zonder dat hierbij wat voor materiaal dan ook wordt gebruikt. Deze technologie heet natural branding en merkt groenten en fruit met laserlicht. Het is een natuurlijke, eco-vriendelijke manier om een merkteken op een stuk fruit of groente aan te brengen, in de vorm van letters of een afbeelding op de schil. Het is een contactvrije methode die volledig veilig is. Wat er gebeurt is dat met een hoge-resolutie laser het pigment uit het buitenste laagje van de schil wordt verwijderd. Dit is een zeer oppervlakkig proces dat geen enkele invloed heeft op de smaak, geur of bewaarbaarheid van het product.

Het is geen toeval dat Delhaize deze primeur lanceert op de Belgische markt. Innovatie en duurzaamheid gaan hand in hand. In elke activiteit binnen Delhaize willen we zo duurzaam mogelijk werken. En dus ook bij de verpakking van producten. De meest duurzame vorm van verpakken is: niet verpakken. Vandaar dat Delhaize er alles heeft aan gedaan om van deze verpakkingen af te geraken. En het is gelukt. Gedaan dus met deze extra verpakkingen.

In eerste instantie zal er één product, de butternut, uit het bio-assortiment voorzien worden van dit logo. Tegen de zomer wordt dit uitgebreid naar 20 soorten producten waaronder ondermeer courgette, komkommer, pompoen, knolselder en venkel. Er zijn wel beperkingen waardoor niet alle bio groenten en fruit van dit logo kunnen voorzien worden zoals bvb tomaten door hun fragiele schil.

Deze technologie levert enkel maar voordelen op :

  • Geen lijm, inkt, papier, vloeistoffen of andere stoffen
  • Minimaal energiegebruik voor het aanbrengen van het logo
  • Geen problemen meer met loslatende stickers op fruit en groenten

13 ton verpakkingsmateriaal uitgespaard

In de afdeling fruit en groenten, waar het grootst aantal bioproducten wordt verkocht, is bijna 10% van de groenten en 7% van het fruit die in 2016 werden verkocht, biologisch. Door deze nieuwe technologie kan Delhaize maar liefst 13 ton verpakkingsmateriaal per jaar besparen.

Contact

Roel Dekelver
External Communications Manager Delhaize België
rdekelver@delhaize.be
Tel.: +32 (0)2 412 21 11

Karima Ghozzi
Communications Manager Delhaize België
kghozzi@delhaize.be
Tel.: +32 (0)2 412 21 11

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst