• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Goed eten begint van jongs af aan! Workshops met en over fruit en groenten

08/03/2017

Handjes die ontdekken, voelen, snijden, schillen. En smaakpapillen die proeven! Deze woensdag 8 maart wordt het project GoodCook gelanceerd, een samenwerking tussen GoodPlanet Belgium en Delhaize. Samen willen ze leerlingen tussen 8 en 12 jaar aanmoedigen om gezonder te eten. Tijdens kookateliers ontdekken de kinderen lokale seizoensgroenten in alle geuren en kleuren.

Goed eten. Wat betekent dat eigenlijk? En hoe pak je dat aan? Gezonde voeding is iets wat je kinderen van jong af aan kan leren. Goede gewoontes, zin hebben om iets te proeven en smaken ontwikkelen zich al op jonge leeftijd. Belangrijk, want ooit komt er een dag waarop kinderen zelf zullen beslissen wat ze al dan niet eten. Daarom wil GoodCook hen nu al gezonde, lokale en seizoensgebonden voeding laten ontdekken. Dit project bestaat uit educatieve workshops die op school plaatsvinden. Elke leerling wordt uitgenodigd om de schoolbank even te verlaten en de zintuigen op scherp te stellen: ruiken, voelen, proever en koken maar! Door ermee aan de slag te gaan, ontdekken de kinderen zelf de oneindige mogelijkheden van fruit en groenten van bij ons. Ze komen te weten welke impact voeding heeft op hun gezondheid en op het milieu.

Slechts 5% van de Belgische bevolking eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten

550 gram fruit en groenten per dag. Dat is de aanbevolen hoeveelheid van het Nationaal voedingsplan voor een betere gezondheid. Toch lukt dat maar 5% van onze bevolking. Kinderen en jongere scoren daarbij het slechts: in de leeftijdscategorieën 6-17 jaar eet haast niemand dagelijks genoeg fruit en groenten (99%). Een alarmerende situatie. Kinderen betrekken bij de boodschappen en bij het bereiden van maaltijden is een deel van de oplossing. Zo help je hen goede gewoonten op te bouwen met betrekking tot gezonde voeding en vooral het eten van groenten. In België wordt slechts 5,8% van de kinderen systematisch betrokken bij het koken. 68,8% volgt af en toe wat er zich in de keuken afspeelt, maar 25,5% heeft nooit een aandeel bij het bereiden van voeding. GoodCook biedt ook kansen om de impact van eetgewoonten bij kinderen te meten. Van maart tot juni bevragen we via een enquête leerlingen over fruit en groenten die ze al dan niet eten. Met de resultaten gaan we aan de slag om het project GoodCook optimaal af te stemmen op de dagelijkse realiteit van kinderen.

Praktisch – Op het menu

Het project GoodCook wil kinderen bewustmaken van gezonde voeding en hun ouders uitnodigen om mee te doen via een super handig receptenboekje boordevol tips.

Voor wie zijn de workshops? Leerlingen over heel het land, van het 4e tot het 6e leerjaar.  Hoe verloopt zo’n workshop?

Voorgerecht

Fruit en groenten van bij ons ontdekken via speelse en zintuiglijke activiteiten. Het verband onderzoeken tussen voeding die gezond is voor ons en goed is voor de planeet. Kijken, aanraken, ruiken en de oogstseizoenen leren kennen.

Hoofdgerecht

Snijden, mengen, koken en proeven van smakelijke, creatieve en eenvoudige receptjes die kinderen helpen om fruit en groenten te appreciëren.

Dessert

Elke leerling krijgt een boekje mee naar huis om samen met de ouders heerlijk makkelijke seizoensgerechtjes te maken.

Yann Arthus-Bertrand, peter van het project

De Franse fotograaf en cineast Yann Arthus-Bertrand is peter van het projet GoodCook. Als gekende en geëngageerde persoonlijkheid wil de erevoorzitter van GoodPlanet Belgium iedereen warm maken voor een gezonde en duurzame voeding. Met zijn GoodPlanet Foundation brengt hij het project ‘The solution on a platter’ naar alle uithoeken van de wereld.

GoodPlanet werkt samen met Delhaize

GoodPlanet en Delhaize slaan de handen in elkaar binnen een programma dat over meerdere jaren loopt en via workshops 8 tot 10 000 leerlingen wil bereiken in 2017. Beide partners zien dat cijfer de komende jaren graag nog groeien.

Door deze GoodCook ateliers leren de kinderen niet alleen over de basisprincipes van gezonde en duurzame voeding, ze ontdekken ook de groenten en het fruit van bij ons. Veel van onze kinderen zijn de verbondenheid met de natuur en dus ook met de oorsprong van onze voeding kwijt. Ze hebben het vaak nooit geleerd, weten niet hoe een kool, wortel of aardbei groeit. GoodPlanet zet de komende jaren prioritair in op het versterken van deze verbondenheid met de natuur en met onze voeding in het bijzonder. De rijkdom en smaak van onze seizoensgebonden groenten en fruit leren kennen en waarderen is ons belangrijkste doel in dit nieuwe project. Fruit en groenten zijn immers een belangrijke bron van water, koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen. We zouden elke dag 550 gram groenten moeten eten en zeker 2 stukken fruit. Met de klas samen aan de slag met verse groenten en fruit is bovendien gezellig en bijzonder leerrijk voor de kinderen. De kinderen die de workshop volgen, worden op hun beurt ambassadeurs van gezonde en duurzame voeding”, Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet Belgium.

“ 216 gram. Dat is jammer genoeg te weinig als dagelijkse portie fruit en groenten voor kinderen van 6 tot 11 jaar. De aanbevolen hoeveelheid is twee keer zo veel. Van 11 tot 18 jaar zijn de cijfers zelfs nog alarmerender. Het toont aan dat de Belgische jeugd te weinig fruit en groenten eet. Nochtans zijn er talrijke wetenschappelijke studies die de positieve effecten van fruit en groenten voor onze gezondheid onweerlegbaar aantonen. Daarom wil Delhaize zich hiervoor engageren. Het thema gezondheid kreeg een centrale plaats binnen onze strategie, bijvoorbeeld door de formule van onze huismerkproducten aan te passen en zo de hoeveelheid suiker en zout te verminderen. Of door innovatieve producten te lanceren. GoodPlanet is voor ons de ideale partner om kinderen te laten kennismaken met gezonde en smaakvolle maaltijden. Via de workshops in scholen over heel België hopen we kinderen enthousiast te maken voor gezonde alternatieven. Delhaize wil met dit soort projecten het verschil maken door de eetgewoonten van jongeren gevoelig en effectief te verbeteren. ”, Denis Knoops, CEO Delhaize.

GoodPlanet – SDG Voices

GoodPlanet Belgium inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen.

GoodPlanet ontwikkelt en begeleidt projecten, vormingen en leermiddelen rond alle duurzaamheidsthema's. 50 medewerkers en tientallen vrijwilligers uit alle hoeken van het land zetten hiervoor dagelijks hun knowhow en passie op het vlak van duurzame ontwikkeling in.

Contact

GoodPlanet
Kelly De Leuze
k.deleuze@goodpanet.be
0473/52 34 44

Delhaize
Roel Dekelver
rdekelver@delhaize.be
0474/56 26 88

www.goodcook.be

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje