• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Delhaize verlaagt het zoutgehalte van 11 van haar broden met 25%

10/05/2016

Een gezonde aanpassing zonder smaakverlies

17 ton zout per jaar minder in de voeding van de Belgen

Brussel, 10 mei 2016 – Delhaize zet haar gezondheidsinitiatieven verder door het zoutgehalte van 11 van haar verse broden met 25% te verlagen, zonder in te boeten op de smaak. Door zout uit Formentera te gebruiken, zout dat minder sodium bevat maar gelijkaardige smaakeigenschappen als zeezout heeft, geeft Delhaize haar klanten de kans om hun zoutverbruik te verlagen. Dit initiatief gaat hand in hand met de 1500 herformuleringen die de winkelketen ieder jaar doet om het suiker-, zout- en vetgehalte van haar producten te verlagen. Dat naast talrijke innovaties die erop gericht zijn om de nutritionele samenstelling van voedingsproducten te verbeteren. In totaal schat Delhaize dat de herformulering van de 11 broden de zoutinname uit voedingsmiddelen met 17 ton zal doen dalen bij de Belgen.

11 broden met 25% minder zout en toch even veel smaak!

Delhaize, die haar klanten altijd de gezondste producten wil aanbieden, legt zich er al enkele maanden op toe om de dagelijkse zoutinname uit brood, dat een erg geliefd product bij de Belgen is, verder te verlagen. Zout is een essentieel ingrediënt van brood, niet enkel voor de textuur maar ook voor de smaak. Bij Delhaize is er geen sprake van dat er aan de smaak van een product zou worden geraakt, vooral als het om producten gaat waar zoveel klanten dol op zijn. Door een volledig natuurlijk ingrediënt te gebruiken, zout uit Formentera, is Delhaize geslaagd in haar krachttoer om het zoutgehalte van haar broden te verlagen zonder de smaak te wijzigen. Dit zout heeft dezelfde smaak als traditioneel zeezout van het type guérande, maar bevat van nature minder sodium, wat gunstig is voor de gezondheid.
 

In totaal is het zoutgehalte van 11 van de 50 broden verlaagd met 25%. Deze broden werden getest via grote consumentenpanels bij een externe partner en hebben de smaaktest met glans doorstaan. Er werd geen enkel smaakverschil opgemerkt tussen het originele recept en het nieuwe recept op basis van zout uit Formentera. In 2011 heeft Delhaize al hard aan de herformulering van haar broden gewerkt, wat leidde tot een daling van 38 ton zout per jaar. Met deze nieuwe herformulering zullen de Belgen 17 ton zout minder gebruiken.

De broden die worden beoogd door deze verlaging en dagelijks in de winkels worden gebakken, zijn de volgende: bruin brood, 6-granen omega 3-brood, herbakken brood, briek multigranenbrood, briek Ardeens brood, briek tijgerbrood, bio triobrood, bio volkorenbrood, bio bruin brood, Camp Rémy wit en Camp Rémy bruin.

Voor de zowat 40 broden die hun originele samenstelling behouden, blijft Delhaize aan de recepten werken om de komende maanden haar gamma van broden met minder zout uit te breiden.

Naar een gezondere voeding

Gezondheid staat al jarenlang centraal in de strategie van Delhaize. De winkelketen moedigt haar klanten en medewerkers op verschillende manieren aan om voor een evenwichtige voeding te kiezen. Voor gezond eten heb je niet veel nodig en het is op zich niet moeilijk, zolang je over basis- of verwerkte producten beschikt die de juiste voedingsstoffen bevatten zonder dat het plezier aan tafel er minder om wordt.

Zo worden er ieder jaar bijna 1500 producten onderzocht en herformuleerd. "Wij testen steeds al onze producten op systematische wijze. Indien de nutritionele samenstelling van één van onze producten kan worden verbeterd zonder aan de geliefde smaak van onze klanten te raken, starten we het herformuleringsproces op" legt Tim Lammens, Vice President Quality, Food Safety and Sustainability bij Delhaize, uit. "We houden allemaal van zout omdat het de smaak van wat we eten versterkt. Maar een overconsumptie van zout (sodium) heeft nefaste gevolgen voor de gezondheid omdat het met name het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Door 11 van ons vijftigtal broden te herformuleren, kunnen we een aanzienlijke impact hebben op het zoutgebruik van de Belgen, die zeer veel van brood houden. Op jaarbasis staat dat voor ongeveer 17 ton zout minder."

De afgelopen jaren heeft Delhaize al herformuleringen doorgevoerd van verschillende bereide gerechten zoals lasagne, balletjes in tomatensaus, vol-au-vent en stoofvlees. Met deze herformuleringen kon het vetgehalte van deze producten met gemiddeld 30% worden verlaagd. Op nationaal vlak betekent dat 42 ton. Bij Delhaize lopen nog veel meer gezonde initiatieven. Met innovaties zoals 'Beter voor Iedereen'-varkensvlees en -eieren verhoogt Delhaize de Omega 3-inname van de Belgen. Ook het suikergehalte van bepaalde frisdranken, yoghurt, granen en gebak werd verlaagd. Allemaal bouwstenen voor een betere voeding, aangereikt door Delhaize.

Op ieder moment vers en krokant brood

Of je nu 's morgens vroeg of op het laatste moment boodschappen doet, bij Delhaize vind je altijd vers brood. Soms is het zelfs nog een beetje warm. Het afbakken gebeurt verschillende keren per dag, in de winkel, meer bepaald in ovens waarvan de temperatuur en de vochtigheidsgraad speciaal zijn bestudeerd om een goede gaarheid en perfecte knapperigheid te garanderen.

Contact

Roel Dekelver
External Communications Manager Delhaize België
rdekelver@delhaize.be
Tel.: +32 (0)2 412 21 11

Karima Ghozzi
Communications Manager Delhaize België
kghozzi@delhaize.be
Tel.: +32 (0)2 412 21 11

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje