• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
 • Mijn snelshopping
 • Mijn lijsten  

Zuiders genieten met Griekse bio-olijven

De verse bio-olijven bij Delhaize komen uit de meest vruchtbare streken van Griekenland. In een boomgaard nabij Lamia, niet ver van de zee, heeft Sokrates (onze olijvenproducent) afgesproken met Kim (onze Goebeziger). Olijfteelt is zijn passie. Hij waakt er elke dag van ’s morgens tot ‘s avonds over dat de olijfgaarden goed onderhouden worden en dat ze heerlijke olijven voortbrengen. In de boomgaard zijn de arbeiders druk in de weer om de vruchten van de olijfbomen te trekken zodat ze op grote zeilen op de grond vallen.

Benieuwd hoe de olijven geplukt worden onder een mediterraans zonnetje? En benieuwd wat Sokrates te vertellen heeft over het klimaat, de olijfteelt en het fameuze Kretenzische dieet? Bekijk de video hier:

Wist je dat…

… in onze Griekse bio-olijven geen kleurstoffen zitten? En enkel een minimum aan (bio-)olijfolie!

… de olijfboom heilig is in Griekenland? Volgens de mythologie is hij het resultaat van de rivaliteit tussen Poseidon en Athena. De boom symboliseert kracht, wijsheid en overvloed.

… olijven al meer dan 5.000 jaar op de Griekse eettafels staan? Ondertussen zijn z’n voedzame eigenschappen (rijk aan omega 3 en bron van vitamine E) over de hele wereld gekend.

… een olijfboom 30 tot 40 jaar vruchten kan dragen? Na 5 jaar hangt er al een kleine hoeveelheid olijven aan en na 10 jaar bereiken ze hun volle rendement. Als je ze goed verzorgt, kunnen ze zelfs 80 tot 100 jaar lang olijven voortbrengen!

… groene en zwarte olijven eigenlijk dezelfde olijven zijn? Ze worden op een ander moment geplukt. Jonge olijven hangen groen aan de boom. Je kunt ze dan al plukken en eten. Laat je ze langer rijpen? Dan worden ze na een maand zwart.

… onze olijfproducenten bij bio-teelt enkel natuurlijke meststoffen gebruiken om olijfbomen te voeden? En om ze te beschermen tegen insecten en ziekten, besproeien ze de bomen met een oplossing van witte klei en zetten ze insectenvallen. Allemaal zonder insecticiden dus!

olijven deel uitmaken van de nationale gerechten in Griekenland? Ze zijn rijk aan omega 3. Dat is volgens hen de beste basis voor een evenwichtige voeding. Zo is er het befaamde ‘Kretenzische dieet’ met olijven, feta en oregano.

Olijfproductie
in 6 stappen

 1. Plukken
  De oogst van de eerste groene olijven start begin september en duurt tot eind oktober. Dan is het de beurt aan de zwarte olijven die in november en december geplukt worden.
 2. Sorteren
  Onder het toeziend oog van de kwaliteitscontroleurs worden op mechanische wijze alle takken en bladeren van de olijven verwijderd. Vervolgens worden ze volgens kaliber gesorteerd.
 3. Fermenteren
  Nadat de olijven gewassen zijn, worden ze minimum 6 maanden in grote ketels op pekel (zout water) gelegd. Tijdens deze fermentatieperiode krijgen de olijven hun typische smaak.
 4. Ontpitten
  Na de fermentatie worden de pitten mechanisch verwijderd. Dit gebeurt enkel bij onze groene bio-olijven, want Kalamon-olijven worden niet ontpit.
 5. Ontzilten
  De olijven worden grondig gespoeld om de pekel zo veel mogelijk te verwijderen. Dat verlaagt hun zoutgehalte van 9% naar 2,5%.
 6. Op smaak brengen
  Onze olijven worden handmatig op smaak gebracht met olie en Provençaalse kruiden. Daarna worden ze verpakt onder beschermende atmosfeer om hun versheid en smaak optimaal te bewaren.

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst