Parels uit de zee: schaal en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren zijn een ware delicatesse. Ze geven je menu dan ook steevast een feestelijke toets. Maar wanneer zijn ze op hun best? En hoe bewaar en bereid je ze? Delhaize maakt je wegwijs doorheen haar uitgebreide assortiment schaal- en schelpdieren.

Wat is het verschil tussen schaal- en schelpdieren?

Schelpdieren zijn weekdieren met schelp of kalkskelet zoals oesters, mosselen, kokkels en sint-jakobsschelpen. Schaaldieren, daarentegen, zijn ongewervelden met een schaal of rugschild zoals kreeft, langoustine en krab.

Schaal- en schelpdieren: wanneer op hun best?

Vele schaal- en schelpdieren zijn het hele jaar door verkrijgbaar, toch hou je best rekening met de seizoenen. In januari, februari en maart, bijvoorbeeld, zijn fines de claires, coquilles, amandelschelpen, venusschelpen en Zeeuwse oesters op hun best. Mosselen hebben dan weer de beste kwaliteit vanaf september. En de maanden oktober, november en december zijn het seizoen van de sint-jakobsschelpen, oesters en kokkels.

Het zeevruchtenassortiment bij Delhaize

Hoe bewaar je zeevruchten? Hoe open je een oester of sint-jakobsschelp? En op welke manier kan je ze bereiden? Ontdek onze nuttige tips en interessante weetjes per schaal- of schelpdier.

Oesters

  • Oesters worden in mandjes met zeewier verpakt. Het zeewier houdt oesters vochtig en zorgt ervoor dat ze niet beschadigen. Bewaar oesters koel (3-5°C) in het mandje, nooit in water! Controleer de datum van houdbaarheid op de verpakking.
  • Leg altijd iets zwaars op een geopende verpakking, zodat de oesters dicht blijven.
  • Hoe open je een oester? Steek een oestermes tussen de 2 schelpen van de oester. Beweeg het mes van links naar rechts en snij de spier door. Haal de bovenste schelp weg en maak de oester los.
  • Lust je geen rauwe oesters? Je kan ze ook pocheren, gratineren, grillen of bakken.
  • Oesters zijn rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten, en passen perfect in een cholesterolarm dieet.

Ontdek onze verschillende soorten oesters >>

Reserveer online >>

Oesters met drie dressings
Makkelijk
Gemiddeld
Minder of gelijk aan 30 min.
0/5
Rate this

Mosselen

  • Verse mosselen zijn in principe gesloten. Vind je er toch één die open is? Tik dan even op de schelp. Als de mossel sluit, kan je hem nog gebruiken.
  • Reken 1 tot 1,5 kilo mosselen per persoon.
  • Wil je mosselen langer dan een dag bewaren, dan leg je ze best in gezouten water in de koelkast.
  • Mosselen kan je gebakken, gekookt, gefrituurd en zelfs rauw eten.
  • Kook mosselen nooit te lang, want dan worden ze taai en donkerbruin. Zodra de schelp opengaat, zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Reserveer online >>

Mosselen met venkel en pastis
Makkelijk
Gemiddeld
Meer dan 30 min.
4/5
Rate this

Kokkels

  • Kokkels kook je zoals mosselen.
  • Eerst moeten ze grondig in water weken en nadien meermaals gewassen worden omdat ze vaak veel zand bevatten.
Reserveer online >>

Kokkels met algenboter op bloemkoolcrème
Makkelijk
Gemiddeld
Meer dan 30 min.
0/5
Rate this

Kreukels

  • Kreukels zijn zeeslakken.
  • Kook ze een 10-tal minuten in een gekruide court-bouillon.
  • Kreukels zijn een geliefd aperitiefhapje. Vergeet niet om er een naald bij te serveren, zodat je gasten de slakjes makkelijk uit de schelp kunnen halen.

Reserveer online >>

Kreukels met witte wijn
Makkelijk
Goedkoop
Minder of gelijk aan 30 min.
3/5
Rate this

Kreeft

  • Eet kreeft zo vers mogelijk. Afgedekt met vochtig krantenpapier kan je kreeft nog 12u op een koele plaats bewaren.
  • Vers gekookte kreeft die niet gesneden is, kan je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.
  • Kreeft kan je grillen, koken, stomen, koud eten of in soep verwerken.
  • Amerikaanse kreeft kook je 7-10 minuten, Europese kreeft heeft 20 minuten kooktijd nodig.
  • Kreeft kook je best levend. Als je het dood kookt, verliest het aan smaak. Maar laat levende kreeft nooit onnodig lijden. Dompel daarom eerst de kop in kokend water. Zo is hij meteen dood.

Ontdek een paar praktische tips en een selectie van heerlijke recepten >>

Reserveer online >>

Sint-jakobsschelpen

  • Delhaize biedt zowel verse als diepgevroren sint-jakobsschelpen. Vers consumeer je ze best de dag zelf. Diepgevroren kan je ze tot 2 maanden bewaren.
  • Hoe open je een sint-jakobsschelp? Steek een mes tussen de 2 schelpen. Wrik de schelpen open zonder de noot te beschadigen. Maak de schelpen los, lepel de noot eruit en spoel ze goed af.
  • Sint-jakobsvruchten kan je marineren, gratineren, pocheren of rauw serveren.
  • Kies voor milde kruiden zoals peterselie en bieslook. Te scherpe kruiden zullen de smaak van sint-jakobsvruchten overheersen.
  • Sint-jakobsschelpen zitten boordevol vitamine B en kalium.

Ontdek een paar nuttige weetjes en lekkere recepten >>

Reserveer online >>

Nog meer schaal- en schelpdieren uit ons assortiment ...


Nog meer inspiratie ...
Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst