Brood, een traditie om van te smullen met basisingrediënten van bij ons

Hoe goed kopen als je het beste brood wil voor je gezin

Te veel zout is slecht voor onze gezondheid. Delhaize zag dan meteen het belang van zout van Posidonia in om het zoutgehalte van een brood met 25% te verminderen, zonder de smaak te veranderen. Goed nieuws dus voor onze gezondheid en voor onze smaakpapillen. Ontdek meteen onze 11 broden met 25% minder zout.

Ik ontdek >

Zo smaakt traditie: krokant vanbuiten & mals vanbinnen

Onze traditionele broden zijn verschillend én toch gelijkend. Ze verschillen qua smaak en textuur, maar worden stuk voor stuk met heerlijke basisingrediënten ‘van bij ons’ gemaakt en zonder toevoegingen: meel, water, gist of natuurdesem, een vleugje zout en natuurlijke smaakmakers zoals zaden, pitten, enzovoort. Het witte en het bruine ‘Camp Rémy' brood wordt zelfs met Belgische bloem op basis van een vergeten tarwesoort gemaakt.

Samen met enkele Belgische boeren herstelde Delhaize de karaktervolle Camp Rémy-tarwe in ere, nadat ze meer dan dertig jaar van de akkers verdwenen was. Het graan geeft beide broden een uitzonderlijke smaak en textuur, net zoals het brood van vroeger.

Rust roest? Niet bij brood

Ook bij het kneden en rusten van het deeg ging Delhaize te rade bij rijstechnieken van de meesterbakkers van voorheen. Hun geheim? Neem de tijd. Na het afwegen van de ingrediënten wordt het deeg net zolang met de hand gekneed totdat het voldoende elasticiteit heeft. Die elasticiteit zal er na het bakken voor zorgen dat het brood een aangename, malse structuur heeft. Het witte ‘brood van weleer’ is daar een van de beste voorbeelden van: geen enkel brood heeft dezelfde vorm (handgekneden), maar is overal even zacht en mals. Behalve aan de buitenkant, natuurlijk …

Stenen ovenvloer, krokante korst

De broden verkrijgen hun krokante korst door een uitgekiende baktijd op een authentieke stenen vloer, wat er bovendien voor zorgt dat het brood zijn ‘vochtigheidsgraad’ behoudt. Dat is niet alleen van belang voor de korst, maar ook voor het kruim dat zo langer mals blijft. Bij het bakken van het Averbodebrood gaan de abdijbakkers nog een stapje verder. Het volkorenbrood wordt gebakken op een gloeiend hete vulkanische steen, waardoor het een onweerstaanbare korst krijgt. Wie van een korst met een ‘crunchy’ extra houdt, kiest voor een traditioneel vijfgranenbrood of een bio multigranen. In dat laatste zitten ‘nigellazaadjes’: zwarte Noord-Afrikaanse zaadjes met een nootmuskaatachtig aroma.

Ben je glutenintolerant?

Het is niet omdat je glutenintolerant bent, dat je geen brood meer kunt eten. Je kunt elke boterham vervangen door een wit of bruin sneetje zonder gluten. Het Delhaize ‘No Gluten’-brood wordt gemaakt met een bloemmix op basis van aardappel, rijst en tapioca. Het brood is even mals als ‘gewoon’ brood door toevoeging van een beetje suikerbiet (wit) of karamel (bruin). Het is daarenboven lactosevrij en draagt zelfs het ‘Association of European Coeliac Societies’ label.

Wist je dat?

Wist je dat brood per toeval werd uitgevonden?

Al sinds mensenheugenis eten we groenten, fruit en granen. Kortom: alles wat in de natuur voor het rapen valt. Door langdurig op granen te kauwen, ontdekten we per toeval dat er een papje ontstond. Door het papje een dag te laten staan, viel dan weer op dat het gistte. Hierdoor werd het geheel luchtiger en mals. Toen dat in de houtoven verdween, wisten we het zeker: deze lekkernij moeten we dagelijks eten want het zit boordevol smaak ... en energie!

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst