• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je Plus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Vleesbrood: een tijdloze topper

Vleesbrood (ook wel gehaktbrood of fricandon genoemd) is en blijft een Belgisch topgerecht. Of je het nu op klassieke wijze serveert of er een creatieve twist aan geeft, het valt altijd in de smaak bij jong én oud!

Gehaktbrood, van basisrecept tot vegetarische variant

In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is gehaktbrood geen brood. Doordat het op brood lijkt en in de oven gebakken wordt, heeft het wel die naam gekregen.

Het basisrecept van vleesbrood bestaat uit gemengd gehakt, eieren, paneermeel, sjalotten, peper, zout en kruiden. Meng het geheel door goed te kneden. Maak er een stevig broodje van, leg het in een vuurvaste ovenschaal, overgiet het met een klontje gesmolten boter en schuif de schaal in de oven.

Er bestaan heel wat variaties met kruiden, groenten en zelfs kaas. Maar wist je dat er ook vegetarisch gehaktbrood bestaat? Je vervangt het vlees simpelweg door quorn!

Vleesbrood kan je warm als hoofdgerecht eten, maar ook koud op je boterham.

Europese origines, maar wereldwijd bekend

Vleesbrood heeft origines in Duitsland en België, maar is wereldwijd bekend. Wij pikten er een aantal landen uit.

Libanon

Ook Libanon heeft zijn vleesbrood: kofta. Het mengsel bestaat gewoonlijk uit runds- of lamsvlees, ajuin, peterselie en kruiden. Het geheel wordt overgoten met tomatensaus of tahini en geserveerd met aardappelen of rijst.

Zuid-Afrika

Een van de populairste Zuid-Afrikaanse gerechten is bobotie. Het bestaat uit gehakt en specerijen met een laag van ei, melk en kurkuma.

Tips voor een geslaagd vleesbrood

Volg onze insider tips en je gehaktbrood zal nooit meer mislukken!

Kies voor gemengd gehakt

Eender welke combinatie van volgende vleessoorten doet het goed: rund, kalf, varken of lam.

Gemengd gehakt bevat immers voldoende vet, waardoor je vleesbrood niet zal uitdrogen.

Kruid het vlees

Vergeet niet om je mengsel goed op smaak te brengen met peper, zout, specerijen en verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en peterselie.

Kook je groenten

Groenten geven gehaktbrood extra smaak. Denk maar aan paprika, ajuin, wortel en selder. Voeg zeker geen rauwe groenten toe aan je mengsel, maar kook ze eerst even in een pan met wat olijfolie. Op die manier zullen ze het vlees sappiger maken.

Laat het gehaktbrood rusten

Net zoals bij andere vleesbereidingen, is het belangrijk om gehaktbrood 5 minuten te laten rusten voor je het aansnijdt. Dat zorgt ervoor dat het vlees niet meer onder spanning staat en dat het sap zich beter verdeelt.

Recepten

En nu is het aan jou! Tover een lekker vleesbrood op tafel met een van onze gerechten.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst