• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

De Abdij van Averbode: da’s traditie en smaak op je bord

Wat krijg je wanneer je traditie en smaak combineert? Heerlijke streekproducten. Laat dat nu juist iets zijn waar de Abdij van Averbode bijzonder goed in is. We zijn dan ook trots dat we jullie hun peperkoek, brood, kaas, bier, honing mosterd, wijn én ijs kunnen laten proeven.  

Lokaal geteeld en gemalen

Sinds kort wordt het Averbode abdijbrood gebakken in de artisanele bakkerij van La Lorraine, gelegen in Barchon bij Luik. De granen (nl. tarwe, rogge en haver) worden geteeld door enkele landbouw families uit de buurt en gemalen in de molen van de familie Müller. Je leest het goed: alle stappen - van akker tot bakker - zijn lokaal verankerd. Het levert een hartverwarmend brood op, letterlijk en figuurlijk.  

Waarom de abdij met La Lorraine voor brood, met Milcobel voor kaas, met Brouwerij Huyghe voor bier en voor de peperkoek met Vondelmolen samenwerkt? Omdat het geen evidentie is om een authentiek, lokaal product op grotere schaal te verdelen zonder aan kwaliteit in te boeten. Integendeel, dankzij de expertise van deze vier bedrijven gaan kwaliteit en smaak van de abdijproducten nog steeds hand in hand en krijgt de lokale tewerkstelling een duwtje in de rug. 

Volkoren Averbode brood

Het beste van wat de natuur te bieden heeft, gecombineerd met vakmanschap en passie van de bakker. Aan al die zaken heeft het volkoren Averbode brood zijn verse smaak te danken. Het brood heeft drie goede graansoorten als bouwsteen: tarwe, haver en rogge. Resultaat? Een brood met een bijzonder rijke én volle smaak!  

Averbode brood met noten 

Hmmm! Het welbekende Averbode brood met walnoten en rozijnen heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. De broden worden gemaakt met goede graansoorten: tarwe, haver en rogge waardoor ze een bijzondere en volle smaak hebben.  

Voor de doe-het-zelver: de brood mix

Toch meer zin om zelf de handen uit de mouwen te steken in de keuken? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Dankzij de Averbode broodmix maak je zelf robuust, evenwichtig en voedzaam meergranenbrood. En de traditie van de abdij? Die zit daarbij in het achterhoofd. Reden om het brood te proeven? Het is een brood dat rijk is aan granen, met een genereuze smaak. De perfecte combinatie van tarwe, spelt, hele rogge en havermout, zomaar op je bord. Dankzij de mix en een klein beetje water tover je in 1, 2, 3 een stukje traditie op je bord. Met een mix maak je twee artisanale meegranenbroodjes zo uit de oven!  

Pittige honingmosterd

De nieuwe honingmosterd komt er na een warme samenwerking tussen provinciaal domein De Ster en de Abdij van Averbode. Vakmanschap en authenticiteit staan daarbij centraal. Je steunt met jouw aankoop van onze nieuwe honingmosterd ook tal van sociale, educatieve en erfgoedprojecten. 

Traditionele zoete zonde: ambachtelijk roomijs!  

Nood aan wat verfrissing? Samen met de Abdij van Averbode en ijsatelier Heideatelier stellen we graag 3 artisanale ijssmaken voor. De lijnuitbreiding kwam het na het succes van de peperkoek, het brood en bier dat in jullie favoriete Delhaize-winkel ligt. Zin om te smikkelen? De ijsjes van Averbode bestaan in drie smaken: vanille, honing walnoot en peperkoek en worden verkocht in verpakkingen van een halve liter!  

Sociaal en ecologisch bier

Een eerbetoon aan de geschiedenis in een verfrissend glas gegoten, dat is het blond abdijbier van Averbode. In de abdij vonden al brouwactiviteiten plaats van de 14de tot het begin van de 20ste eeuw. Ondertussen wordt het bier gebrouwen in de Brouwerij Huyghe, in Melle, Oost-Vlaanderen, ook daar worden de tradities in ere gehouden en daarbij wordt respect voor het milieu en de samenleving hoog in het vaandel gedragen. Wat kan je van de smaak verwachten? Klinkende, zoete mout en een aangenaam hopkarakter. De frisse, rijke, en bittere afdronk maakt dit alles een unieke bierbeleving. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand! 

Artisanale peperkoek

Sinds 1867 is Vondelmolen specialist in peperkoek, officieel erkend als Belgisch streekproduct. Het artisanale familiebedrijf houdt traditie, expertise en kwaliteit altijd in het achterhoofd. Bovendien wordt hun peperkoek geproduceerd met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Redenen genoeg dus voor Averbode om Vondelmolen in haar korf abdijproducten op te nemen.  

De Vondelmolen peperkoek is voedzaam, een bron van vezels én smaakt op elk moment van de dag. Bij het ontbijt, als tussendoortje, als aperitiefhapje, bij stoofvlees of een kaasschotel, in dessertbereidingen, maar ook in combinatie met bier! Of je nu kiest voor peperkoek met ambachtelijke honing, parelsuiker of vruchten. Ze hebben allemaal een unieke receptuur en worden nog met de hand gesneden 

Wijn

De kloosterorde van de Abdij van Averbode koos voor een soepele en kruidige wijn. De tonen van rood fruit passen perfect bij rund- of varkensvlees.  

Nauwgezet gerijpt en gewassen

De productie van de Averbode abdijkaas gebeurt dan weer in de speciale kaaskelders van de landbouwcoöperatie Milcobel. Zij beschikken over kelders met een optimale luchtcirculatie en vochtigheidsgraad, die nauwgezet in ‘t oog worden gehouden. De kazen worden twee à drie keer per week gewassen met een geheime mengeling die aan de basis ligt van de unieke kaassmaak. Milcobel staat bijgevolg garant voor een kaasproductie die ambacht en innovatie samenbrengt. Smakelijk!  

De producten

Abdij van Averbode - De grote Vennen 

Abt Marc stelt zijn favoriete wandelingen aan ons voor! Dankzij de grote Vennen-wandeling ontdek je een bijzonder stukje natuur dat afwisselt tussen graslanden en bossen. Niet alleen ecologisch, maar ook cultuurhistorisch zijn ze bijzonder. Je kan genieten van prachtige uitzichten aan de abdij en de historische gebouwen rondom de abdijhoeve. Naast de ideale wandelomgeving huisvest de abdij al eeuwen lang een kaasfabriek en een brouwerij, maar ook een bakkerij. Tradities worden steeds opnieuw leven ingeblazen in een prachtige omgeving. 

8 km – gemakkelijk - 1u35 

Abdij van Averbode - Naar de VVV-toren 

Een andere favoriete wandeling van Abt Marc is die die je naar de panoramische VVV-toren leidt. Je doorkruist de dreef van de abdij en komt zo toe in het stiltegebied van Tessenderlo. Aan het einde van de wandeling bereik je de uitkijktoren, die je een prachtig uitzicht op de streek geeft. Na de wandeling honger gekregen? Dat is het perfecte moment om een van de vele lekkere streekproducten die gemaakt worden in de abdij uit te testen. 

12 km – gemakkelijk – 2u10 

Abdij van Averbode - op en rond de Weefberg 

Last but not least, de laatste favoriete wandeling van Abt Marc: de wandeling op en rond de Weefberg. Je wandelt eerst over de beboste heuvel van ijzerzandsteen, met enkele steile paden. Bovengekomen zie je in de verte de toppen van de aaneengesloten heuvels van het Hageland. Na de wandeling honger gekregen? Dat is het perfecte moment om een van de vele lekkere streekproducten die gemaakt worden in de abdij uit te testen. 

5 km - gemakkelijk – 1 u 

Beluister onze ‘lokale’ afspeellijst op Spotify 

Nood aan een streepje muziek tijdens de wandeling? Of gewoon voor wanneer je in de keuken aan de slag gaat met de lekkerste lokale producten? We maakten voor jullie een playlist met de beste nummers van Belgische artiesten. Het enige wat jij nog moet doen, is belachelijk hard meezingen!  
Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst