• Onze winkels
Laat je boodschappen thuis bezorgen. Nieuwe klant? : Ontvang nu €10 korting* + GRATIS levering!  Meer info

Superieure zalm uit Schotland

De Schotse zalm is niet voor niets “het neusje van de zalm”. Hij heeft een intense smaak en een stevige textuur, waardoor hij alle bereidingen aankan. Zeker als je weet dat de vis ultravers van Schotland in België aankomt, want hij wordt op geen enkel moment ingevroren.

Su Cox deelt haar passie voor zalm met je

Su Cox is een van de 500 medewerkers van “The Scottish Salmon Company”. “The Company” werkt samen met planners, bio-ingenieurs … en meer dan 50 zalmboeren verspreid over de hele westkust en de eilanden. “Het is tegelijkertijd een arme en een rijke regio”, vertelt Su. “Arm, omdat er niet veel werkgelegenheid is in de afgelegen gebieden. Rijk, omdat er zoveel natuurschoon is. Het is dus erg belangrijk dat we investeren in de mensen én de natuur, zodat we met z’n allen zo lang mogelijk van onze mooie omgeving kunnen genieten.”

Waarom werkt “The Company” samen met Delhaize?

Su Cox: “Versheid en kwaliteit zijn topprioriteit bij ons, en daarin vinden wij elkaar: al meer dan 10 jaar leveren we verse zalmhaasjes, zalmfilets en zalmstaarten aan Delhaize. Met of zonder vel? Aan jou de keuze! We verwijderen wel altijd de bittere bruine spier met een speciale snijtechniek, zodat de pure zalmsmaak nog beter tot zijn recht komt. We snijden ook zalmtartaar, zalmcarpaccio en leveren een hele zalm als daar vraag naar is. Mijn favoriete stuk van de zalm? Een dikke, stevige zalmrug zonder graten. Ideaal om rosé te grillen, want door zijn stevigheid valt hij ook na het bakken niet uit elkaar.”

Wat maakt de Schotse zalm anders dan alle andere?

Su Cox: “Je herkent de Schotse zalm aan de fijne witte lijntjes in het dieproze vlees. Die lijntjes zijn er doordat onze zalm veel tegen de stroom in zwemt. Hij doet dat in de Schotse “lochs”, waar de Atlantische Oceaan en de Schotse meren elkaar tegenkomen. Daarnaast heeft onze zalm een nootachtige nasmaak die het meest opvalt in rauwe zalmbereidingen, zoals Franse tartaar, Italiaanse carpaccio en Japanse sashimi. Meteen het bewijs dat onze zalm in de hele wereld fel wordt gesmaakt!”

Hoe lang duurt het om een zalm te kweken?

Su Cox: “We brengen de zalmeitjes gedurende 10 à 12 maanden groot in zoetwater. Ze ontwikkelen zich eerst van eitje tot “fry” en 3 à 4 maanden later van “fry” tot “parr”: een klein visje met zwarte camouflagevlekjes. Daarna laten we de zalm gedurende 14 à 18 maanden opgroeien in zeewater. Het duurt dus ongeveer 3 jaar vooraleer de Schotse zalm van de “lochs” op je bord belandt! Je geniet er dus best met kleine hapjes van.” (lacht).

Elke dag visdag

De Schotse zalm zit boordevol goede vetten, omega 3, magnesium, vitamine B6 en B12. Goed voor klein én groot. Daarom trekt “The Scottish Salmon Company” langs scholen in de regio om gezonde voeding - waar vis een belangrijk onderdeel van is - te promoten bij kinderen. Ze zetten ook in op sport en bijscholing om de werkgelegenheid in de regio een duwtje in de rug te geven.

Kies voor duurzame visvangst

Ons duurzaam engagement Delhaize steekt duurzaamheid in de visvangst en -kweek. We zorgen daarbij voor:

  • dierenwelzijn
  • kwaliteitsvoeder
  • milieuaspecten

We vragen onze leveranciers om zich aan onze duurzaamheidscriteria te houden en laten dit door onafhankelijke agentschappen certifiëren.

Het gerookte neusje van de zalm

Net zoals de verse zalm, is de gerookte zalm van Schotland van superieure kwaliteit. Su Cox, één van de vijfhonderd medewerkers van "The Scottish Salmon Company", legt graag uit hoe dat komt.

Authentieke oorsprong

Su Cox: “Om wereldwijd superieure zalm te leveren, werken we samen met meer dan vijftig zalmboeren verspreid over de hele westkust en de eilanden waaronder Skye, Rhum, Coll, Tiree en Mull. Op die manier zijn we het tweede grootste zalmbedrijf in Schotland. Wist je dat we per jaar maar liefst zes miljoen zalmen oogsten en zeven miljoen zalmen te water hebben?”

Traditionele methodes

Su Cox: “We combineren traditionele kweek- en vismethodes met innovatieve technieken zoals ‘companion farming’. Door mosselen en / of zeewier bij de zalmen te kweken, bouwen we een ecosysteem op dat zichzelf in balans houdt aangezien de organismen natuurlijke voedingsstoffen uitwisselen. Daarnaast vriezen we geen enkele zalm in. Integendeel, we verwerken de vis direct na de vangst.”

Unieke kwaliteit

Su Cox: “De gerookte zalm zouten we eerst, waarna we ‘m langzaam laten roken op beuken- en eikenhout. Vervolgens wordt de zalm gedroogd. Hierdoor heeft de Schotse zalm een veel intensere smaak dan die van Ierland of Noorwegen. Daarna fileren we de zalm. We verwijderen de bruine spier en snijden de filet in flinterdunne plakjes. Tot slot verpakken we de zalm en komt hij jouw richting uit!”

Probeerde je gerookte zalm al eens …

Ontdek enkele recepten:

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst