• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Soja

In het Verre Oosten wordt soja al duizenden jaren verbouwd. Bij ons is de peulvrucht pas sinds het begin van de 20ste eeuw aan een opmars bezig. In je Delhaize supermarkt vind je een waaier aan sojaproducten!

Wat is soja precies?

Soja is afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht uit Azië. Al ten tijde van de keizers was het een belangrijk bestanddeel van het Chinese dieet. Van soja worden tal van producten gemaakt zoals tofu, tempeh, sojasaus, sojadranken en sojaolie.

De voordelen van soja

Soja is erg voedzaam: het zit boordevol eiwitten, isoflavonen, vezels en vitamine B. Het is ook een perfecte vleesvervanger. Het bevat minder verzadigde vetten dan vlees. Bovendien vormt soja een prima alternatief voor mensen met een koemelkallergie.

De verschillende sojaproducten

Een greep uit een aantal bekende sojaproducten:

Sojadrink

Sojadrink wordt gemaakt door geweekte sojabonen te vermalen met water. Dit mengsel wordt gezeefd. De gefilterde vloeistof is sojadrink, de pulp die achterblijft heet okara.

Om saus of soep te binden of romiger te maken, kan je in plaats van kookroom gerust dit vegetarisch alternatief gebruiken. Het is caloriearmer en koemelkvrij.

Sojasaus

Sojasaus is een gefermenteerde saus op basis van sojabonen, geroosterd graan, water en zeezout. Ze wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt. Omdat sojasaus alcohol als conserveermiddel bevat, bewaar je ze best in de koelkast.

Sojasaus is een echte smaakmaker in de keuken. Uitstekend in tal van wokgerechten, maar ook ideaal om te marineren.

Tofu

Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van gemalen sojabonen. Bij het malen ontstaat een melkachtige vloeistof die met een zuursel gestremd wordt, waardoor er een vaste vorm ontstaat.

Tofu lijkt een beetje op kaas. Je kan het bakken, frituren, marineren of verwerken in salades, sauzen of pasta. Omdat tofu makkelijk de smaak van andere ingrediënten overneemt, is het belangrijk om goed te kruiden.

Tempeh

Tempeh of tempé vindt zijn oorsprong in Indonesië. Het is koek van sojabonen die gemaakt wordt door gepelde sojabonen te weken, te koken en te fermenteren.

Tempeh kan je in dunne schijfjes bakken in de pan of frituren in olie tot het knapperig en goudbruin wordt. Tempésneetjes zijn lekker bij rijst, salades en pasta. Net zoals tofu, neemt tempeh de smaken van andere ingrediënten over. Vergeet dus niet om goed te kruiden.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje