Salades: klassiekers en inspirerende tips

Het leuke aan salades is, dat er talloze variaties mogelijk zijn. Je kan er oneindig veel ingrediënten in verwerken. Maar je kan ze ook als bijgerecht of als volwaardige maaltijd serveren. Zin gekregen in een fris slaatje? Wij zetten een aantal klassiekers op een rijtje en verzamelden lekkere tips.

Drie klassieke salades

Tover de zomer op je bord met een van deze all-time favourites.

Caesarsalade

In tegenstelling tot wat velen denken, heeft de wereldberoemde salade niets met Julius Caesar te maken. De caesarsalade werd op 4 juli 1924 in het Mexicaanse Tijuana gecreëerd. Toen was de drooglegging van de VS volop aan de gang, waardoor de Mexicaanse grenssteden (zoals Tijuana) erg populair waren. Op 4 juli kreeg restaurantuitbater Cesare Cardini zo veel klanten over de vloer dat hij door zijn voorraad heen raakte. Met de laatste ingrediënten die hij in huis had, maakt hij een salade die hij later tot 'Caesar Salad' zou omdopen.

De basisingrediënten van de caesarsalade zijn Romeinse sla, parmezaanse kaas, croutons, ei, citroensap en olijfolie. Mettertijd zijn er aanvullingen bijgekomen zoals kip en ansjovis.

Ontdek onze recepten:

Salade niçoise

De salade niçoise vindt haar oorsprong in de Franse stad Nice. In en rondom Nice bestaat er tot op de dag van vandaag nog steeds discussie over de originele versie van de bekende salade. Het enige echte recept bestaat evenwel niet. Talloze varianten zijn mogelijk, met een aantal ingrediënten als basis zoals ansjovis en tonijn.

Proef de zuiderse sfeer op je bord met onze recepten:

Griekse salade

Zin in een licht verteerbaar slaatje zonder vis of vlees? Maak dan eens een Griekse salade met feta, pasta, zwarte olijven, spinazieblaadjes, kerstomaten, pijnboompitten en verse basilicum. Met een fris glas wijn is het feest compleet!

Ontdek onze recepten:

Hoe maak je een geslaagde salade?

Creëer je slaatje stapsgewijs. Volg onze tips!

Begin groen

Kies eerst je bladgroenten: ijsbergsla, spinazie, rucola, kropsla, enz. Bij Delhaize vind je een brede waaier aan sla. Heb je graag variatie? Je kan gerust verschillende soorten mixen.

Ontdek ons assortiment >>

Zorg voor smaak en kleur

Voeg nu je favoriete seizoensgroenten en -fruit toe, zodat je slaatje verschillende texturen krijgt. Zorg voor kleur op je bord, want het oog wil ook wat. Komkommer, paprika, wortel, zongedroogde tomaten, boontjes, bloemkool, appel, peer ... Keuze te over! Gebruik je creativiteit.

Voeg eventueel proteïnen toe

Maak je een maaltijdsalade? Voeg dan proteïnen toe zoals kip, vis of een hardgekookt eitje. Zij zorgen voor extra energie en een verzadigd gevoel.

Werk af met gezonde vetten

Avocado's en walnoten, bijvoorbeeld, bevatten gezonde en plantaardige vetten die ook nog eens rijk zijn aan omega 3. Zorg er wel voor dat je hoeveelheid vetten in verhouding blijft met je maaltijd.

Dressing of vinaigrette?

Het verschil tussen dressing en vinaigrette is niet altijd duidelijk. Wij helderen het voor je op.

Vinaigrette wordt vaak gebruikt als algemene term voor een dressing op basis van azijn en olie. Vinaigrette is dus een soort dressing (een saus die je over je salade giet). Maar niet elke dressing is een vinaigrette. Een vinaigrette bestaat altijd uit olie en azijn, terwijl een dressing licht gebonden moeten zijn (bijvoorbeeld met yoghurt of een eierdooier).

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst