• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Saint Patrick's Day: de hele wereld kleurt groen!

Op 17 maart kleurt de hele wereld groen. Dan viert Ierland zijn nationale feestdag: Saint Patrick's Day. Op die dag wordt ook de Ierse patroonheilige Saint Patrick herdacht. Dat gaat gepaard met uitbundige straatfeesten en optochten, groene outfits en liters Iers bier!

Wie was Saint Patrick?

Patricius of Saint Patrick zag het als zijn missie om het heidense Ierland tot het christendom te bekeren en werd voor zijn inspanningen heilig verklaard. Op zijn sterfdag - 17 maart - wordt hij nog steeds geëerd. In Ierland bestaan er heel wat legendes over Saint Patrick. Zo zou hij een klaverblad (shamrock) gebruikt hebben om de Heilige Drievuldigheid van het katholieke geloof uit te leggen. Dat verklaart waarom het klavertje uitgegroeid is tot symbool van Ierland en massaal veel Ieren groene kledij dragen op Saint Patrick's Day.

Intussen worden over heel de wereld parades gehouden ter ere van Saint Patrick. Overal waar Ieren wonen is 17 maart een feestdag. In de VS, Australië, Canada, Engeland ...

Tips om Saint Patrick's Day te vieren

Om Saint Patrick's Day te vieren, hoef je niet per se naar Dublin te reizen. Ook bij ons zijn er tal van festiviteiten. Met onze tips vier je de Ierse nationale feestdag zoals een echte patriot.

Trek een groene outfit aan

Combineer die fluogroene broek gerust met dat grasgroene t-shirt. Zet een groene hoed op, draag felgroene lippenstift of teken een klaverblad op je wang. Hoe gekker, hoe liever. Op Saint Patrick's Day zal de fashion police je niet tegenhouden!

Drink Iers bier

Geen Iers feest zonder een stevige pint. Denk maar aan Guinness, Kilkenny of Stout. Sommige van die bieren kleuren zelfs groen voor de gelegenheid. Lust je geen bier? Saint Patrick wordt ook gevierd met cider (de tweede favoriete drank van de Ieren), whiskey en Irish coffee!

Feest mee in Belgische steden

Bij jou in de buurt is er ongetwijfeld een Irish pub waar je de sfeer van Saint Patrick's Day volop kan opsnuiven. In tal van Belgische grootsteden zoals Brussel, Brugge, Antwerpen, Mechelen en Luik worden er optochten, workshops en concerten met Ierse muziek georganiseerd. Ook Manneken Pis trekt zijn beste kostuum aan. Op 17 maart draagt hij een uniform in het teken van de Ierse feestdag.

Of vier in het buitenland

Uiteraard is Dublin "the place to be" als je Saint Patrick's Day van dichtbij wil meemaken. De feestdag wordt er met een kleurrijk cultuurfestival en een indrukwekkende parade gevierd. Als alles volgeboekt is, kan je het Ierse feest ook elders ter wereld vieren. In New York, bijvoorbeeld, beleef je de oudste en grootste St Patrick's parade. En in Chicago krijgt de rivier zelfs een groene kleur. Tenzij je liever het St Patrick's Day Festival op het Londense Trafalgar Square meepikt?

Wist je dat?

St Patrick's Day wordt niet altijd op 17 maart gevierd

Saint Patrick's Day is niet alleen een belangrijk onderdeel van de Ierse cultuur, maar is ook een christelijk feest. Wanneer de dag samenvalt met de start van de Goede Week worden de festiviteiten op een andere dag gepland, omdat ze gepaard gaan met overvloedig alcoholgebruik. Dat was het geval in 2008.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje