• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Roséwijn

Rosé is de zomerwijn bij uitstek. Bij een zomerse barbecue hoort dus ontegensprekelijk lekker frisse roséwijn. Zijn smaak is over het algemeen niet dominant, wat het een prima wijn maakt voor bij de barbecue. Drink je graag lichte of liever donkere rosé? En welke soort past er het beste bij welk BBQ-gerecht? Wij maken je wegwijs en geven je ook tips om je wijn koel te houden.

Hoe wordt rosé gemaakt?

Vergis je niet: roséwijn wordt niet gemaakt door rode en witte wijn te mengen. Dat is zelfs ten strengste verboden. Die methode is in Europa enkel nog in de Champagnestreek toegelaten om er roséchampagne van te maken. Rosé wordt doorgaans van blauwe druiven gemaakt. De wijn krijgt zijn lichtrode kleur doordat de schillen van de druiven maar heel kort in contact komen met het sap. Rosé heeft een beperkte hoeveelheid tannine. Hij is dus vrij licht, niet te complex van structuur en speelt vooral op frisheid. Rosé moet je jong drinken: niet meer dan 3 jaar om zijn fruitigheid en kleur te bewaren. Wist je trouwens dat de Provence de grootste roséproducent ter wereld is? De grootste appellatie is AOP Côtes de Provence. Maar ook zuiderse landen als Spanje en Portugal produceren heel wat rosé. En ook in de Nieuwe Wereld zit rosé in de lift. Denk maar aan malbec rosé uit Argentinië of pinotage rosé uit Zuid-Afrika.

Soorten rosé

Men onderscheidt 2 types roséwijn: rosé met een lichte of grijze kleur en rosé met een donkere kleur. Wij lichten het verschil toe en geven je wijn- en spijscombinaties.

Lichte rosé

Zin in een zachte wijn? Kies dan lichte rosé. De grijze kleur betekent dat de wijn afkomstig is van een rosé van lichte persing en zonder tannines. Aperitieven doe je best met een lichte rosé. Dit type wijn past ook perfect bij al je vegetarische BBQ- schotels, wit vlees en gevogelte.

Donkere rosé

Mag het iets voller van smaak? Opteer dan voor een donkere rosé. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben tijdens de vinificatie, hoe donkerder de kleur en hoe krachtiger de smaak van de wijn. Een donkere rosé past uitstekend bij kruidig BBQ-vlees zoals gemarineerde ribbetjes, spek, merguez, chipolata en hamburgers. Combinaties met fruit zijn af te raden, tenzij de rosé wat zoetig is.

Tips om rosé koel te houden tijdens je barbecue

Tijdens een barbecue op een zwoele zomeravond zitten we het liefst van al zo lang mogelijk buiten. Maar hoe hou je je fles roséwijn het beste fris zonder steeds maar naar de koelkast te moeten lopen? Of hoe koel je je fles zo snel mogelijk? Volg onze coole tips!

Snel wijn koelen

Je hebt onverwacht bezoek en je roséwijn staat niet koud. Wat nu? De snelste manier om een fles wijn te koelen is nog steeds de traditionele ijsemmer. Gebruik zowel ijsblokjes als water (half en half). Binnen het halfuur is je wijn koud, terwijl hij in de koelkast 2 uur nodig zou hebben.

Bevroren druiven

Wil je je glas wijn op een originele manier koel houden? Doe bevroren druiven in je glas! De smaak van de wijn neemt niet af, omdat je glas zich niet met extra water vult zoals bij ijsblokjes. Voor een goed gekoeld glas wijn heb je 4 à 5 druiven nodig.

Wijnkoeler

Als je vergeten bent om de wijn in de koelkast te leggen, kan de wijnkoeler of rapid ice cooler ook redding brengen. Haal hem uit de diepvries, drapeer hem om je fles en binnen de kortste tijd is de gewenste temperatuur bereikt. Je kan de koeler ook gebruiken om je wijn buiten fris te houden.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje