• Onze winkels
  • Taalkiezer
    NL
    • FR
Laat je boodschappen thuis bezorgen. Nieuwe klant? : Ontvang nu automatisch €15 korting* !  Meer info

De aardappel: verrassend en veelzijdig

Je kan ze vullen, pureren, frituren, bakken, koken, stomen... Met aardappelen kan je alle kanten uit! Delhaize verzamelde haar favoriete recepten en tips.

Altijd anders, maar toch vertrouwd

De aardappel is een vertrouwde gast in de Belgische keuken. Hij prijkt verschillende keren per week op het menu en wordt op eindeloos veel manieren bereid. Als voor- of hoofdgerecht. Op klassieke of originele wijze. In een stoofpotje of gratinschotel. Op een spiesje of in soep. Als kroket of friet. Gepureerd of gebakken.

Keuze te over! Smaakt het naar meer? Ontdek hieronder dan snel onze heerlijke aardappelrecepten.

Primeur versus bewaaraardappel

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een primeur en een bewaaraardappel? De primeur is een nieuwe aardappel die in de lente op de markt komt. Hij wordt geoogst vóór hij volgroeid is en heeft een dunne schil die heel makkelijk loskomt. Primeurs kan je slechts een aantal dagen bewaren.

Bewaaraardappelen hebben een vastzittende schil en kan je langer bewaren op een koele en donkere plaats.

Wist je dat?

Wat heeft de herfstvakantie met aardappelen te maken?

Wist je dat we de herfstvakantie aan de aardappel te danken hebben? Vroeger bleven heel wat kinderen een week in oktober thuis om mee te helpen met de aardappeloogst. Omdat dat ieder jaar een groot verzuim op de schoolbanken veroorzaakte, werd er beslist om de herfstvakantie in te voeren. 

Aardappeltips

Hoe kook je aardappelen? Hoe bewaar je ze het best? En hoe knutsel je een aardappelstempel?

Hoe kook je aardappelen?

  • Gekookte of gestoomde aardappelen behouden hun smaak, vitaminen en mineralen beter als je de schil niet verwijdert.
     
  • Snij aardappelen in blokjes van dezelfde grootte, zo zijn ze op hetzelfde moment gaar.
     
  • Bak je aardappelen in de oven? Strooi dan eerst wat zout op de plaat, zo zullen ze niet aanbakken.
     
  • Vastkokende aardappelen zijn het beste geschikt om te koken of te bakken. Omdat ze zo stevig zijn, behouden ze hun vorm en bloemen ze niet. Bloemige aardappelen gebruik je voor frieten of puree.

Hoe bewaar je aardappelen?

Bewaar aardappelen op een droge, donkere en koele plaats (bijvoorbeeld in de kelder). Bij hogere temperaturen beginnen aardappelen namelijk te kiemen.

Primeuraardappelen kan je tot 48 uur in de groentelade van je koelkast bewaren.

Knutselen: hoe maak je een aardappelstempel?

Inspiratie nodig voor regenachtige namiddagen met je kinderen? Knutsel met aardappelen!

Wat heb je nodig? Een aardappel, een mes, verf en sponsjes.

Hoe ga je te werk?

  1. Snij de aardappel doormidden zodat je een plat snijvlak krijgt.
     
  2. Teken hierop een figuur.
     
  3. Snij met een mes rondom de omtrek van je figuur. Verwijder alle stukken aardappel rondom je figuur totdat alleen het figuurtje overblijft.
     
  4. Doe verf op een spons en druk je aardappelstempel erop.
     
  5. Stempel op papier, stof, hout, glas, enz.

Gepofte aardappelen

In de open haard, aan het kampvuur of op de barbecue. Gepofte aardappelen zijn altijd een succes.

  1. Wikkel een gewassen en ongeschilde aardappel in aluminiumfolie en plaats hem op 10 tot 20 cm van de vlammen.
     
  2. Prik met een vork door de aardappel. Glijdt de vork makkelijk, dan is de aardappel gaar.
     
  3. Serveer met wat peper, zout en boter of zure room met bieslook.

Aardappelrecepten

Laat je verrassen door een van onze lekkere aardappelrecepten.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst