• Onze winkels
  • Taalkiezer
    NL
    • FR

Spanje, olé olé in de keuken!

Tapas en sangria, gazpacho en paella, jamon en queso… De Spaanse keuken is uitermate gevarieerd, royaal en kleurrijk. We nemen je mee op culinaire ontdekkingstocht naar de geliefde vakantiebestemming van de Belgen.

Een land met een rijke geschiedenis

Spanje wordt omzoomd door de Atlantische oceaan in het westen en noordwesten en door de Middellandse Zee in het oosten en zuiden, maar ook door Portugal en Frankrijk. Het land grenst zowel aan de Pyreneeën als de Afrikaanse noordkust. En dan zijn er nog de eilanden en de vulkanische gebieden. Het hoeft geen betoog: Spanje wordt gekenmerkt door een grote variëteit aan landschappen en klimaten.

Het is ook een koninkrijk met een rijke geschiedenis. Door de eeuwen heen vonden verschillende volkeren hun weg naar dit vruchtbare land: Romeinen en Moren, christelijke pelgrims uit heel Europa op weg naar Santiago de Compostella, maar ook joden die uiteindelijk moesten vluchten voor de uitermate katholieke koningen. Ook bij ons in België vinden we nog sporen terug van de Spaanse overheersing, zoals bepaalde termen (de pistolet), straatnamen en een aantal recepten zoals de escabeche (gerecht met vis en azijn).

Spanje is een koninkrijk van conquistadores die onder andere Amerika ontdekt hebben en de tomaat, paprika en aardappel van ginder hebben meegebracht. Het is een land met vele culinaire invloeden en specialiteiten van verschillende oorsprong. Men kookt er anders ‘a la playa’ dan in de bergen, in Madrid of Valencia, in een Baskische tapasbar of in een hip Catalaans restaurant, in de typische herfstmist van Asturië of onder de schroeiende Andalusische zon.

Spanje is ontegensprekelijk een van de favoriete vakantiebestemmingen van de Belgen. We zijn verzot op de paella en de sangria, ook al hebben we het soms moeilijk om ons het Spaans eetritme eigen te maken. Onze Iberische vrienden eten namelijk heel wat later dan wij. Zij zitten nog aan het middageten wanneer wij ons vieruurtje al oppeuzelen en wij liggen al lang te dromen terwijl zij hun dag afronden met het avondeten.

Heerlijke producten in overvloed

Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld (in volume). Het land telt vele soorten olijven en niet minder dan 27 beschermde herkomstbenamingen. Wat betreft de totale oppervlakte aan wijngaarden, is Spanje het derde grootste wijnland wereldwijd. Er zijn natuurlijk ook verfrissende bieren, ciders en de befaamde sherry, maar het land blinkt uit in wijn, gaande van eenvoudige robuuste wijnen tot complexe grand cru’s die tot de beste wijnen ter wereld behoren. De witte wijnen zijn fris, fleurig, mineraal of pittig. De rosé is dan weer karaktervol of fruitig en de rode wijnen kan je ofwel meteen drinken of jaren bewaren. En natuurlijk mogen we de Cava niet vergeten, die prachtige schuimende wijn uit Catalonië.

Naast wijnbouw wordt in Spanje enorm aan tuinbouw gedaan. Sla en groenten doen het er uitermate goed (zo zijn er de tomaten, paprika’s, komkommers, uien en knoflook voor de gazpacho, die heerlijke koude soep) maar ook citrusvruchten en ander fruit gedijen er goed (voor de sangria bijvoorbeeld, een lichte feestelijke cocktail op wijnbasis).

Bij het platteland horen natuurlijk ook veeboerderijen en lokale producten: koeien, schapen en geiten geven melk waarmee honderden verschillende Iberische kazen (los quesos) gemaakt worden, die op elk uur van de dag verorberd worden. De bekendste is natuurlijk de Manchego. Die is heerlijk, gewoon uit het vuistje of met een stuk brood.

Het Spaanse platteland brengt hemelse charcuterie voort, al dan niet met zoete pepers (pimentón de la Vera). Zo is er het wereldvermaarde Iberische varken (een zwart varken dat met eikels grootgebracht wordt) waarvan pata negra-ham gemaakt wordt. Maar daarnaast zijn er ontelbare soorten gedroogde ham uit verschillende regio’s. Iedereen kent wel de chorizo's (allerhande pikante salami’s, lekker zowel koud als gebakken), de salchichón (gedroogde worst met specerijen), de lomo (gedroogde op smaak gebrachte varkenslende), de cecina de buey (gezouten en gedroogde rundsfilet) en allerhande pensen… Al deze lekkernijen worden gretig verwerkt in traditionele stoofschotels met kikkererwten, linzen of bonen. Zo is er de Asturische stoofpot of de Madrileense stoverij, allebei net zo lekker als typisch. Zoals je merkt, staan de peulvruchten hoog aangeschreven in de Spaanse keuken.

Que viva la paella

Je zal er wel niet van versteld staan dat er in Spanje ook rijst en saffraan verbouwd worden, twee essentiële ingrediënten van de paella. De paella wordt wel eens het nationale gerecht genoemd, waarvan de overheersende kleuren trouwens mooi overeenkomen met de Spaanse vlag. Deze klassieker was oorspronkelijk een eenvoudig doch voedzaam gerecht met rijst, groenten en wat wijngaardslakken, dat de arbeidersklasse op een houtvuurtje liet sudderen. Maar ondertussen bestaat de paella in zoveel verschillende versies dat er waarschijnlijk evenveel paella’s zijn als chefs. Opgelet: je mag de paella niet verwarren met de verschillende soorten ‘arroz’, gekookte rijstgerechten met een veelvoud aan garnituren.

Ontdek het recept van onze Royale paella

En natuurlijk ook... tapas!

Feesten en lekker eten, dat doen ze in Spanje elke dag, met de tapas bijvoorbeeld. Het tapas-concept is ondertussen zo populair geworden, dat je het in de 4 windstreken vindt. Smul van een ruim assortiment hapjes en mini-porties bij het aperitief terwijl je gezapig met je vrienden over koetjes en kalfjes babbelt.

Deze kleine Spaanse lekkernijen zijn oneindig. Elke bar, op elke hoek van de straat maakt er een erezaak van om zijn beste specialiteiten voor te schotelen in individuele porties: schelletjes ham of salami, Manchegokaas met een scheutje olijfolie, tortilla (de befaamde aardappelomelet geserveerd met een looksausje), kroketten (met kaas, ham of vis), Russische salade (gekookte groenten met mayonaise), patatas bravas (gebakken aardappelen in een pikante tomatensaus), bocadillos (belegde broodjes of boterhammen), albondigas (vleesballetjes in tomatensaus), een assortiment olijven, natuur of gevuld (met ansjovis of paprika), banderillas (spiesjes met olijven, ingelegde groenten en/of zeevruchten), schelpdieren bereid met look, ansjovis gemarineerd in azijn, gefrituurde inktvisringen (de calamares), pimientos del piquillo (gegrilde kleine pikante paprika’s), porties groenten en diverse salades…

Wist je dat?

Ook al lijkt de Spaanse cuisine...

... eerder eenvoudig en volks, ze onderging in de jaren 2000 een ongeziene creatieve revolutie die voorgoed haar stempel drukte op de wereldgastronomie. Paus-kok Ferran Adrià van het Catalaanse restaurant “El Bulli” nam de traditionele Spaanse recepten onder handen in zijn moleculaire keuken: met nieuwe technieken, chemische processen en ludieke toetsen bracht hij de traditionele manieren van koken en eten aan het wankelen.

Spanje voor zoetebekken

Wat betreft zoetigheden zijn de Spanjaarden helemaal weg van hun churros bij het ontbijt (langwerpige fijne smoutebollen), die ze in stroperige warme chocolade dippen. Als dessert genieten ze van de crema catalana, die ze presenteren in kleine aardenwerken potjes (een eiercrème met citrusvruchten met gekarameliseerde suiker) of de roomrijst met kaneel. En om te snoepen is er de enige echte turrón (gekarameliseerde nougat).

Ontdek het recept van onze Crema Catalana

Nog enkele Spaanse recepten:

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst