• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Hoe bewaar je wijn?

Bijna 90% van de geproduceerde wijn is gemaakt om snel te consumeren. De overige 10% bestaat uit bewaarwijn die jaren - soms wel decennia - moet rusten. Maar hoe bewaar je wijn volgens de regels van de kunst? Eerst en vooral heb je een degelijke wijnkelder nodig. Want hoe koeler wijn opgeslagen ligt, hoe minder snel die rijpt en hoe langer hij houdbaar is. Ook vochtigheid speelt een belangrijke rol. Verder heeft wijn een hekel aan grote temperatuurschommelingen, licht en trillingen. En wist je dat je het best 2 of 3 flessen van de dezelfde wijn koopt? Wij leggen je uit waarom en geven je een heleboel extra bewaartips mee.

Algemene tips

Laat je wijn rusten na aankoop

Elke wijn na aankoop laat je best een paar dagen rusten. Tijdens het transport wordt wijn namelijk stevig door elkaar geschud en duurt het een tijdje vooraleer zijn evenwicht hersteld is. Volgens kenners zouden lichte en elegante wijnen daar overigens meer last van ondervinden dan krachtige wijnen.

Bewaar wijn liggend

De ideale positie om wijn te bewaren is liggend. Op die manier blijft de wijn in contact met de kurk zodat die niet uitdroogt en de wijn niet oxideert.

Geopende flessen bewaren

De kwaliteit van geopende wijn gaat snel achteruit. De wijn komt dan immers in contact met zuurstof waardoor het een azijnachtige geur en smaak krijgt. Dat heet oxidatie. Sluit een geopende fles wijn daarom altijd goed af en bewaar witte of roséwijn in de koelkast. Let wel: nooit langer dan 2 tot 3 dagen!

Koop meerdere flessen van dezelfde wijn

Het is altijd een goed idee om meerdere flessen van dezelfde wijn te kopen. Zo kan je al één fles openen om te proeven. Als de wijn goed is, hoef je niet langer te wachten om de overige flessen te openen. Is de wijn nog niet op dronk, dan laat je de flessen nog een tijdje rusten.

Specifieke bewaartips per wijntype

Rode wijn

Een bewaarwijn is niet per definitie, maar wel meestal rode wijn. Als je rode wijn laat rusten, zullen allerlei stoffen (tannines en kleurstoffen) langzaam met zuurstof reageren. Als gevolg hiervan ontwikkelt de wijn een steeds complexere samenstelling en smaak. Voorbeelden van goede rode bewaarwijnen zijn bordeaux en bourgogne.

Witte wijn

Witte wijn is gevoeliger voor zuurstof dan rode wijn, en dus ook voor verkleuring. Witte wijn bezit namelijk veel minder tannines en kleurstoffen dan rode wijn. Daarom is het voor witte wijn minder evident om te rijpen. Een droge riesling en zoete wijnen uit Oostenrijk en Duitsland zijn evenwel uitstekende witte bewaarwijnen.

Roséwijn

Roséwijn mag je niet te lang laten liggen en drink je best binnen het jaar na aankoop.

Champagne

In tegenstelling tot een bordeaux, hoef je champagne niet in je kelder te laten rijpen.

Bij champagne vindt de rijping immers al plaats tijdens het productieproces. Dat neemt niet weg dat een fles champagne goed bewaard moet worden. Een aantal gouden regels:

 • Champagne bewaar je liggend in een koele en donkere kelder.
 • Hou je flessen uit de tocht, want temperatuurschommelingen tasten de kwaliteit van champagne aan.
 • Voorkom het draaien en schudden van de flessen.
 • Champagneflessen mag je gerust in de kartonnen verpakking laten zitten. Karton heeft namelijk een isolerende functie. Je flessen moeten uiteraard wel in de doos liggen zodat de kurken nat blijven.

Tips voor de ideale wijnkelder

Een degelijke wijnkelder is zeker geen overbodige luxe. Hierbij hou je best rekening met de temperatuur en vochtigheidsgraad. Trillingen en licht zijn dan weer uit den boze. Is je kelder niet goed geïsoleerd of beschik je niet over een donkere opslagruimte? Geen nood, wijn kan je ook in een speciale klimaatkast bewaren die de omstandigheden van een wijnkelder perfect nabootst. Kies een model waarbij je de vochtigheid en de luchtcirculatie kan controleren en dat je wijn afschermt van trillingen. Volg onze checklist voor de ideale wijnkelder!

Temperatuur

De ideale bewaartemperatuur voor wijn is ongeveer 12°C. Een warmere temperatuur zorgt ervoor dat de wijn sneller zal rijpen en zijn optimale complexiteit niet zal behalen. Heel belangrijk is dat je wijnkelder niet onderhevig is aan temperatuurschommelingen, want dan verliest de wijn aan kwaliteit. Tip: plaats een thermometer in je wijnkelder om de temperatuur in het oog te houden.

Vochtigheidsgraad

In principe heeft vochtigheid geen invloed op wijn, maar kan de kurk wel aantasten. Is je wijnkelder te droog, dan krimpt de kurk en kan de fles gaan lekken. Er komt lucht in de fles en die zorgt voor oxidatie en verzuring. Een te vochtige kelder kan de etiketten dan weer aantasten. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 60% en 70%.

Rust

Wijn heeft rust nodig. Bij trillingen of schokken riskeren de moleculen van de wijn te breken, wat de smaak zeker niet ten goede komt.

Duisternis

Je wijnkelder moet zo donker mogelijk zijn. Licht - en meer bepaald UV-stralen - brengen ernstige schade toe aan wijn. UV-stralen hebben een invloed op de chemische samenstelling van wijn. Resultaat: de smaak en de kleur zijn aangetast.

Hoe stockeer je flessen in een wijnkelder?

 • Indien je een grote kelder hebt, kan je stenen nissen maken. Heb je een kleinere kelder, dan opteer je best voor modulaire rekken in gebakken klei. Omdat wijnflessen steeds horizontaal bewaard moeten worden, schuiven de rekken makkelijk ineen en kan je je beschikbare ruimte - van vloer tot plafond - optimaal gebruiken. Rekken in gebakken klei hebben een bijkomend voordeel: ze regelen de vochtigheidsgraad.
 • Geef je flessen een strategische plaats in de wijnkelder. Deel je wijn in volgens land, streek of druivenras.
 • Bedenk een handig beheersysteem zodat je perfect weet wanneer welke wijnen rijp zijn en waar alle wijnen bewaard worden.
 • Voorzie een apart rekje voor flessen die snel geconsumeerd mogen worden. En breng je gezinsleden hiervan op de hoogte! Zo vermijd je dat iemand per ongeluk een van je beste flessen opent.
 • Eenmaal je kelder ingericht is, rest je nog de leukste taak: flessen gaan kopen en je kelder vullen!

Waar moet je op letten?

Bewaar geen wijn onder de trap

Bewaar geen wijn onder de trap, want flessen zijn daar extra onderhevig aan schokken en trillingen. Leg je flessen wijn liever in de kelder of in een speciale bewaarkast.

Geuren

Een goede verluchting van je wijnkelder is zeer belangrijk. Sterk penetrante geuren kunnen de smaak van wijn beïnvloeden. Maar vermijd te veel luchtcirculatie! Door tocht zal de kurk uitdrogen en de wijn oxideren.

Oogstjaar

Een goede wijn kan je gemiddeld 3 tot 5 jaar bewaren. Die periode begint vanaf het oogstjaar dat op het etiket staat. Bewaarwijnen uit 2009 kan je dus stilaan beginnen te drinken. In ideale kelderomstandigheden zoals hierboven beschreven kan je de wijn zelfs tot 10 jaar bewaren. Wijn die je 30 tot 40 jaar kan bewaren is dan weer heel zeldzaam geworden.

De Delhaize wijnkelders in een oogopslag

Delhaize is de grootste wijnbottelaar van België

 • 19 miljoen liter / jaar (= 30 miljoen flessen)
 • 250 referenties over de hele wereld
 • ± 66% Franse wijnen
 • 27 000 m2 over 3 verdiepingen
 • Een laboratorium voor een superstrenge kwaliteitscontrole
 • 2 aankopers die wijngaarden over de hele wereld afreizen en elk jaar zowat 4 à 5 000 stalen proeven
 • 90 personen, gespecialiseerd in het bottelen van de wijn
 • 120 professionele wijnadviseurs die regelmatig bijscholing volgen

Ons assortiment

40% van de wijnen worden gebotteld in de wijnkelders van Delhaize, 60% in een fles van de oorsprong.

6 tankwagens van 25 000 L/dag

Minder vrachtwagens = Minder vervuiling. Ze bevatten het equivalent van 36 000 flessen, of meer dan het dubbele van vrachtwagens die reeds gebottelde wijn vervoeren.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

  Je mandje is leeg

  Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

  Naar het winkelmandje