• Onze winkels
Laat je boodschappen thuis bezorgen. Nieuwe klant? : Ontvang nu €10 korting* + GRATIS levering!  Meer info

Hoe wordt wild klaargemaakt?

De gietijzeren stoofpan, onmisbaar bij de bereiding van wild!

Het beste gerei om te stoven is onbetwistbaar de gietijzeren stoofpan. Gietijzer is immers een materiaal dat warmte het beste vasthoudt, traag verspreidt en perfect homogeen verdeelt. Vlees blijft er mals in, groenten sappig, aroma’s en smaken blijven op volle sterkte behouden en ook de voedingswaarde blijft gevrijwaard.

Wild, ook als je weinig tijd hebt.

30 minuten volstaan om wild klaar te maken!

  • Hindekoteletten bakken in de pan, dat duurt 20 minuten op een matig vuur.
  • Reken voor een in de oven gegrilde fazantenkotelet 15 minuten op 180°C.
  • Houtduiffilets zijn lekker rozig na 10 minuutjes bakken op fel vuur in een braadpan.

VOORBEELDEN SMAAK METHODE TIJD
EVERZWIJNSTEAK XX bakpan 10"
EVERZWIJNBOUT XX oven 30"/500g
HERTEKALFFILETGEBRAAD X oven 20"/500g
HINDEBOUT X oven 30"/500g
WILD KONIJN XXX stoofpot 30"/500g
HAAS XXX stoofpot 30"/500g
JONGE PATRIJS X bakpan 15"
FAZANT X stoofpot 30"/500g

Tips om everzwijn, hert, fazant, ree, patrijs en andere wildgerechten voor te bereiden.

Vermijd dat vederwild "overgaar" wordt, want dan wordt het droog en vezelig. Braad het stuk vlees aan alle kanten aan en laat in de oven verder garen op lage temperatuur (150°C) gedurende een halfuur, zodat het nog sappig en mals blijft.

Borst van wilde eend smaakt heerlijk gebakken in de pan. Om ze mooi plat te houden, maak je ruitvormige inkepingen aan de velzijde. Bak altijd eerst langs de velzijde en dien rozig op.

Everzwijn. Het everzwijnvlees is afkomstig van dieren jonger dan zes maanden. Het rozige en fijne vlees met een licht wilde smaak doet denken aan varkensvlees. Het bevat mineralen en goede eiwitten. Filet van jong everzwijn bak je op dezelfde manier als varkensgebraad: braad aan in een stoof pan met boter en overgiet hem dan (rode wijn, bouillon). Zet hem vervolgens in de oven op 200°C tot hij gaar is. Zoals varkensvlees dient het vlees van jong everzwijn ook doorbakken te zijn.

Reevlees is mager en heel rijk aan ijzer en eiwitten. Het is mals en fijn vlees, zodat marineren niet nodig is. Filetgebraad en bout kunnen worden gebraden of gegrild, opgediend met champignons.

Hert en hinde. Vlees van hert en hinde heeft een mooie donkerrode kleur en is rijk aan ijzer. Het kan op alle manieren worden klaargemaakt, zelfs heel snel: grillen in de pan duurt 6 tot 10 minuten. Het rugstuk is het meest malse deel: het wordt in zijn geheel gebruikt, met of zonder been, in koteletten, in filets of in medaillons. Geef de voorkeur aan een korte bereidingstijd. Dan komt de bout die, met of zonder been, wordt klaargemaakt als gebraad. De schouder kan in zijn geheel worden bereid en is perfect voor een ragout (eerst marineren en dan zachtjes laten stoven).

Rendiervlees is bijzonder lekker, vetarm en smaakvol. Het wordt gebakken of gebraden en opgediend met aardappelpuree en veenbessenmoes.

Fazantenvlees is vrij droog, maar smaakvol. Het is raadzaam het te barderen en het regelmatig te overgieten tijdens het bakken. Een uur in de oven op 150°C en je fazant is perfect gebakken.

Jonge patrijs. Dit kleinwild heeft fijn vlees. Om ten volle van de smaak te genieten, mag je het vlees niet laten uitdrogen tijdens het bakken. Met een vulling op basis van noten en vruchten bijvoorbeeld, houd je het vlees sappig en mals.

Houtduif, ook kleinwild, heeft uiterst fijn vlees en is zeer gegeerd bij fijnproevers. Het vaste en magere vlees moet met weinig vetstof worden klaargemaakt, gebraden of gestoofd. Ook is het aanbevolen het vlees saignant op te dienen (20 min. op 180°C).

Hazenvlees is heel verfijnd en smaakvol. Het is bijzonder vetarm, maar wel rijk aan ijzer. Het heeft meer smaak dan konijnenvlees en is vrij fragiel. Om het klaar te maken, snijd je het best in verscheidene stukken. Tijm, rozemarijn, oregano en dragon doen dit verfijnde vlees helemaal tot zijn recht komen. Voor een geslaagde bereiding van je hazenrug begin je met hem aan de 2 zijden te kleuren in een bakpan met boter. Zet hem vervolgens in de oven (7 min. op 200°C) tot hij rozig gebakken is. Ontbeen voorzichtig met de rug van een lepel. Je kan hem opdienen met gestoofd witloof of een pompoenpuree.

De smaaktabel

De smaak van wild is meer uitgesproken dan de smaak van traditioneel vlees. Het aantal "X" geeft de intensiteit van de smaak van elk wildtype aan:
X: fijne smaak - XX: uitgesproken smaak - XXX: sterke smaak

SMAAK BEREIDINGSWIJZE

GROOT WILD
EVERZWIJN XX Bakken, braden, stoven zoals varkensvlees, zijn tamme tegenhanger.
HERT EN HINDE X Bakken, braden, stoven, grillen. Perfect met een veenbessensaus.
REE X Fijn vlees om te bakken, braden, stoven of grillen. Marineren is niet nodig. Een lekkernij met boschampignons.
RENDIER X Bakken of braden. Met knolselder in puree of in blokjes, gebraden in de oven.

VEDERWILD
HOUTDUIF XX In zijn geheel bakken, in de oven of in de kookpot, lekker met erwten.
FAZANT XX Gebraden of in de kookpot - barderen en regelmatig besprenkelen. Gaat goed samen met witloof.
PATRIJS X Het delicate vlees beschermen met een vijgenblad en opvullen met droge vruchten en noten.

KLEIN WILD
HAAS XXX Sommige delen zijn sneller gaar dan andere, bijgevolg kan je de haas best vooraf versnijden in kleine stukken.

Tips voor een nog betere smaak!

Wist je dat?

Groot wild is vlees dat rijk is aan tryptofaan, een essentieel aminozuur dat mee het hormonen- en zenuwstelsel regelt en honger en angstgevoelens doet afnemen.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst