Vlees op de BBQ: bereiding en tips

Vlees en barbecue. Ze vormen het perfecte duo. Maar welk vlees is nu het meest geschikt voor op de barbecue? En wat is het geheim van een geslaagde marinade? Wij leggen voor jou de lekkerste stukken op de rooster en geven je tal van tips & tricks voor een perfecte bereiding.

Welk vlees op de barbecue?

Welke stukken vlees zijn ideaal voor op de barbecue? En wat zijn de gaartijden? Volg onze richtlijnen en je vlees zal des te meer smaken!

Varkensvlees

Varkensvlees blijft populair op de barbecue. Je krijgt de beste resultaten met varkenskroontjes, spareribs, spiering-, filet- en ribkoteletten, hamschijven en gebraad (om in sneetjes te snijden). Worst en spek kunnen ook, maar die zijn iets vetter.

Laat varkensvlees traag garen. Het moet goed doorbakken zijn.

Rundvlees

Heb je zin in steak op de barbecue? Kies dan voor volgende stukken: dunne lende, kogel, kleinhoofd, filet, dikke bil of lendebiefstukken (entrecôtes).

Voor rundbrochettes zijn stukken van de schouderbal of de platte bil ideaal.

Schroei rundvlees meteen dicht en laat het verder garen, zodat het vlees geen sappen verliest. Rund kan je bleu, saignant of goed doorbakken eten.

Kalfsvlees

De heerlijke en malse smaak van kalfsvlees leent zich uitstekend voor een bereiding op de barbecue. Deze stukken zijn aanraders: kalfskotelet, kalfsspareribs en kalfsonglet.

Schroei kalfsvlees meteen dicht en laat het verder zacht garen, zodat het geen sappen verliest.

Lamsvlees

Lamsvlees op de barbecue? Ga dan voor lamskotelet, lamsworstjes of lamsbout (voor brochettes of in dikke sneden).

Lamsvlees schroei je dicht en leg je op een hete rooster. Het vlees moet mooi rosé blijven.

Tips om je barbecuevlees perfect te bereiden

Barbecueën is een ware kunst die je steeds kan perfectioneren. Met onze 10 handige tips kom je alvast aardig in de buurt!

1. Propere handen

Was altijd je handen vóór je begint te barbecueën en nadat je rauw vlees aangeraakt hebt.

2. Hou rauw en gebakken apart

Leg rauw vlees nooit op dezelfde schotel als gebakken vlees. Gebruik ook steeds een ander mes voor rauwe en bereide producten.

3. Lange tang

Gebruik een barbecuetang die lang genoeg is. Zo vermijd je verbrande vingers.

4. In de koelkast

Je kan ook vlees roosteren dat uit de diepvries komt. Maar leg het nooit diepgevroren op de barbecue of in de blakende zon. Laat het rustig ontdooien in de koelkast. En haal verse producten pas uit de koelkast wanneer ze effectief op de barbecue kunnen.

5. Wrijf vlees in

Wrijf vlees altijd in met olie of een marinade. Het geeft niet alleen meer smaak, maar beschermt het vlees ook tegen de hitte van het vuur.

6. Wacht met zout

Zout onttrekt sappen aan het vlees. Doe dus pas zout op het vlees net vóór je het op de barbecue gooit.

7. Vlees zonder krullen

Maak een klein sneetje in het vet als je een kotelet of entrecôte bakt. Zo vermijd je dat het vlees opkrult.

8. Gebruik vet

Gooi het vet van ham die je tussen je boterham gegeten hebt, niet weg. Je kan het gebruiken voor de barbecue. Steek hem aan en laat het vet smelten op het vlees dat je aan het roosteren bent. Het geeft extra veel smaak!

9. Prik niet

Prik niet in het vlees. Anders gaat er sap verloren en wordt het vlees taai. Gebruik een vleestang of spatel.

10. Citroen

Ontsmet je rooster tussen twee gerechten met een halve citroen. Zo voorkom je dat vlees naar vis smaakt en omgekeerd.

Marinade: de BBQ-smaakmaker bij uitstek!

Geef je barbecuevlees extra smaak en pit met een lekkere marinade. Dat is een gekruid en gearomatiseerd mengsel waarin je vlees een bepaalde tijd laat weken. Wij verklappen je onze do's en don'ts voor een heerlijke marinade!

De do’s en don’ts van het marineren


DO'S DON'TS
Gebruik zure ingrediënten
Een marinade moet zuren bevatten zodat de smaken ook binnenin het vlees terechtkomen. Het zorgt ook voor malser vlees. Voorbeelden van zuren zijn: wijn, azijn, fruitsap en yoghurt.
Te veel zout gebruiken
Voeg niet te veel zout aan je marinade, zodat het vlees niet uitdroogt. Na het bakken kan je eventueel bijkruiden met peper.
Marineer vlees in de koelkast
Om de groei van bacteriën tegen te gaan, marineer je vlees altijd in de koelkast. Nooit op kamertemperatuur!
Marinade hergebruiken
Marinades mag je geenszins hergebruiken, want ze zijn in contact geweest met rauwe ingrediënten. Gooi ze dus altijd weg na gebruik.
Respecteer de hoeveelheden
Gebruik een halve kop marinade voor een halve kilo vlees. Overdrijf niet, want anders gaat de oorspronkelijke smaak verloren. Bleke vleessoorten hebben meer marinade nodig dan rood vlees.
Marineren in metalen schalen
Marineren doe je niet in metalen schalen, want die kunnen de smaak bederven. Gebruik aardewerk, glas, plastic of porselein.

De marinaderecepten van Delhaize

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst