• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
 • Mijn snelshopping
 • Mijn lijsten  

Gelukkig chinees nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaar, ook wel bekend als Lentefestival, behoort tot de belangrijkste feesten in China, Taiwan en andere Aziatische landen. Ook tal van Chinatowns in grote steden wereldwijd zijn het toneel van kleurrijke leeuwen- en drakendansen en knallend vuurwerk.

Wat is er zo verschillend aan het Chinees nieuwjaar?

Het Chinees nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender, waardoor het jaarlijks op een andere datum valt. In de Gregoriaanse is dat altijd tussen 21 januari en 20 februari. Chinezen vieren het nieuwe jaar van de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste nieuwjaarsdag is de dag waarop de tweede nieuwe maan na de winterwende plaatsvindt.

Het Chinees nieuwjaar gaat traditioneel gepaard met draken- en leeuwendansen. Families en vrienden komen massaal bijeen en sommige fabrieken leggen het werk stil. De feestperiode eindigt op de vijftiende dag met een uitbundig lantaarnfestival.

De Chinese horoscoop

Met de viering van het Chinees nieuwjaar verandert het Chinees astrologisch teken. Elk Chinees jaar wordt immers gelinkt aan een dier dat zich op de Chinese dierenriem bevindt en keert om de 12 jaar terug. De dieren van de Chinese astrologie zijn de rat, de os, de tijger, het konijn, de draak, de slang, het paard, de geit, de aap, de haan, de hond en het varken. Elk van de dierenriemtekens vertegenwoordigt karaktereigenschappen die betrekking hebben op personen die in een bepaald jaar geboren zijn. De dieren worden ook telkens gekoppeld aan één van de vijf elementen: metaal, hout, aarde, vuur en water.

Weetjes over het Chinees nieuwjaar

 • De "jaarwisseling" valt in de nacht van de laatste dag van de twaalfde maand. Het woord voor jaar zou aan de basis liggen van de naam van een monster, Nian genaamd, dat vroeger één keer per jaar rond de dorpen zwierf. De inwoners moesten die nacht dan binnen blijven en wachten tot hij de volgende ochtend weer vertrokken was. De belangrijkste festiviteiten zijn een nachtelijke maaltijd met onheilspellende gerechten, gevolgd door een wake ‘s nachts, als teken van lang leven, die sommigen doorbrengen met mahjong, het uitwisselen van geschenken in rode enveloppen en het aansteken van vuurwerk om de boze geesten te verdrijven.

 • Tijdens de nieuwjaarsperiode betalen Chinezen hun schulden af, kopen ze nieuwe kleren en geven ze hun huis een grondige poetsbeurt. Als ze dat niet doen, brengt het nieuwe jaar ongeluk.
 • Van oudsher hangt men ook een rode strook papier aan elke kant van de inkomdeur, met daarop een versregel; de twee versregels samen vormen een gelijkluidende inscriptie.
 • Chinezen steken graag vuurwerk af, vaak met ongevallen tot gevolg. Daarom geldt er in sommige delen van China tegenwoordig een verbod op vuurwerk. Toch knijpt de politie tijdens het Chinees nieuwjaar een oogje dicht.
 • Tijdens het Chinees nieuwjaar kleurt zowat alles rood: de lampionnen, de kledij, het vuurwerk. Door rode kleding te dragen, houden de Chinezen kwade geesten op een veilige afstand. Ook het cadeaupapier en de geldenveloppen zijn rood.
 • Ieder jaar vrezen de Chinese autoriteiten voor besmettingen met de vogelgriep. Na de nieuwjaarsviering reizen miljoenen Chinezen na een familiebezoek terug naar huis. In tjokvolle treinen en bussen kan de vogelgriep zich snel verspreiden.

Symbolische gerechten

Chinees nieuwjaar is eerst en vooral een familiefeest. En daar hoort lekker eten bij. Het Nieuwjaarsdiner wordt vaak thuis bij de familieoudsten genuttigd. De maaltijd mag pas beginnen als iedereen er is; als iemand er niet bij kan zijn, blijft zijn of haar plaats leeg. Traditionele zakouski’s, grote schotels met eten, koekjes, snoep, taart … een rijkelijke maaltijd dus, waarbij elk gerecht zijn eigen symboliek heeft. Traditionele hapjes, schalen voedsel, koekjes, snoep, cake ... Ieder gerecht heeft bovendien een eigen symboliek.

Typische Chinese recepten

Zin om mee te vieren? Probeer dan een van deze feestelijke Chinese gerechten uit!

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst