• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
 • Mijn snelshopping
 • Mijn lijsten  

Snoepjes recht uit de natuur

Pitloze druiven zijn als snoepjes, maar dan puur natuur. Geniet er dus met volle teugen van tijdens het seizoen. Elk jaar zijn de Spaanse druiven weer in het land, net op tijd voor het nieuwe schooljaar. Dat komt goed uit want de kinderen eten niet liever. Druiven zijn niet enkel makkelijk om te eten, deze vlezige snoepjes zijn ook zalig zoet en supersappig.

Maar hoe worden pitloze druiven eigenlijk gekweekt? Laten we snel een gerucht de kop indrukken: nee, ze komen niet uit een labo, maar gewoon uit de wijngaard. Lisa (onze lezeres) heeft het met haar eigen ogen gezien. Ze groeien onder de zuiderse zon in de streek van Murcia, tussen de heuvels en de zee, met hun wortels in de typische roze rotsachtige ondergrond.

Bekijk de video hier:

Wist je dat...

Om het waterverbruik zo veel mogelijk te beperken, ligt er een druppelsysteem in de wijngaarden. Deze irrigatietechniek zorgt voorde exacte hoeveelheid water die elke wijnstok nodig heeft en geen druppel meer of minder.

3 dagen
Zodra we van Delhaize een bestelling krijgen, plukken we de druiven binnen de 24 uur. We brengen ze elke 3 uur naar de centrale zodat ze niet te lang in de zon blijven liggen. Daar worden ze gecontroleerd en koel bewaard voor ze naar België vertrekken. Onze druiven doen er amper3 dagen over van de wijngaard naar jouw winkelmandje.

Met de hand geplukt
De druiven van El Ciruelo worden voorzichtig met de hand geplukt en in de wijngaard zelf al verpakt, zodat ze goed vers blijven en zo weinig mogelijk aangeraakt worden. De plukkers gaan tot zes maal toe door de wijngaarden van juni tot november om enkel de druiven te plukken die perfect rijp zijn.

De refractometro!
Gregorio en zijn plukkers checken of de druiven rijp zijn met een instrument dat ze de refractometro noemen. Daarmee controleren ze de ‘oplosbare vaste stoffen’ en het suikergehalte van de druiven.

De wijngaarden van El Ciruelo

​In 6 fases

 1. Aanplanten
  De nieuwe wijnstokken worden na de winter, in maart en april, geplant.
 2. De groei
  De scheuten hebben een jaar nodig om een volgroeide plant te worden.
 3. Snoeien
  De winter van het tweede levensjaar wordt de plant tot een ‘parasol’ met vier hoofdranken gesnoeid zodat de druivelaar zich goed kan ontwikkelen.
 4. Eerste oogst
  Na 28 maanden (dus 2,5 jaar na de aanplanting) brengt een wijnstok zijn eerste druiven voort.
 5. Volwassen!
  Vanaf het derde jaar hangen er mooie grote trossen druiven aan de wijnstokken.
 6. Braakperiode
  Na een vijftiental jaar vermindert de kwaliteit van de druiven en het rendement van de wijnstokken. Om de grond op natuurlijke wijze op adem te laten komen, blijft hij zes maanden braak liggen voor er nieuwe wijnstokken opgeplant worden.

Druivenfestijn

​Vanaf midden september liggen er bij Delhaize heel wat verschillende soorten druiven in de fruitafdeling, waarvan sommige met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Dat is het uitgelezen moment om ervan te smullen en de diverse soorten te ontdekken in al hun glorie.

RODE DRUIVEN

Grote ronde vruchten die naargelang de soort verschillende tinten rood kunnen aannemen. Met sappig en zoet vruchtvlees. Pluspunt Hun kleur! Niet alleen hemels lekker, maar ook een streling voor het oog op een kaasplank.

WITTE DRUIVEN

Grote ronde vruchten met een kleur die varieert tussen lichtgeel en lichtgroen. Pluspunt Hun sappige en zoete vruchtvlees. Ze zien eruit als snoepjes waar je kinderen van 7 tot 77 jaar oud blij mee maakt.

SABLEDRUIF/PREMIUMDRUIF

Een uitzonderlijke soort! Zwarte vruchten met een zweem muskaat en tropisch fruit. Pluspunt Hun betoverende smaak komt helemaal tot zijn recht in een fruitsalade of bij kaas.

Druiven in hartige gerechten

Vergeet niet om de druiven te wassen voor je begint te koken. Ze ondergaan immers heel wat chemische behandelingen. Druiven zijn heerlijk in een salade met andere fruitsoorten, kaas en noten. Ook in warme gerechten doen ze het uitstekend. Wij geven je alvast wat inspiratie.

Wist je dat?

... 90% van de druiven bestemd is voor wijn?

Bijna 90% van de wereldwijde druivenoogst is bestemd voor de wijnbouw of om rozijnen te maken. Wijndruiven zijn niet zo geschikt om te eten. Tafeldruiven wel, omdat ze een zoetere smaak hebben.

Hoe bewaar je druiven?

De beste manier om druiven te bewaren is in een papieren zak of een plastic zak met gaatjes die je in de koelkast legt. Druiven blijven maximum een week goed.

Vervang snoep door druiven

Kan je het niet laten om af en toe te snoepen? Vervang die zure beertjes dan door een handvol druiven. Een veel gezonder alternatief, ook voor je kinderen!

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst