• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
 • Mijn snelshopping
 • Mijn lijsten  

Witloof uit volle grond

België is het enige land waar grondwitloof wordt gekweekt. Om dit gastronomische topproduct op de markt te brengen, zijn tonnen kennis, passie en ervaring nodig. Samen met onze aankoper groenten, Sven Van De Voorde, neemt Delhaize chef en ambassadeur Jeroen je mee om dit nationale erfgoed nog beter te leren kennen.

Het interview van Sven Van De Voorde, aankoper groenten bij Delhaize

Gepassioneerd raken door groenten, kan dat? Als je Sven Van De Voorde kent, aankoper bij Delhaize sinds 2008, bestaat daar geen twijfel meer over. Van achter zijn brilglazen, speurt zijn doordringende blik naar zowel goede als minder fraaie eigenschappen van een product. Het geheim van heerlijke groenten? “Kwaliteit, versheid en herkomst.”

Jeroen: Dag Sven! Witloof uit volle grond wordt weer volop verkocht in onze winkels. Wat is juist het verschil met de klassieke soort?
Sven Van De Voorde: Twee zaken: de smaak en de manier waarop het verbouwd wordt. Iedereen kent de smaak van witloof, tegelijk zacht en bitter, met een vleugje hazelnoot. Witloof uit volle grond smaakt net hetzelfde, maar alleen sterker. Zo eenvoudig is het. Wat het telen betreft, gaat het vaak om een traditionele methode, meestal doorgegeven van generatie op generatie. Zoals alle andere soorten groeien de stronkjes in het donker. Maar eigenlijk is het de wortel die het verschil maakt. Die ontwikkelt zich in de volle grond en wordt afgedekt zodat er geen licht aan kan. Dit proces duurt 4 tot 6 weken, tegenover 3 weken voor klassiek witloof. Natuurlijk, hoe verder in het seizoen, hoe langer het duurt voor ze volgroeid zijn. Resultaat van die trage groei? Witloof met ranke, stevige blaadjes, ongelooflijk vers en heerlijk knapperig.

Jeroen: Hoe gaan jullie te werk voor de aankoop?
Sven Van De Voorde: Op vlak van kwaliteit zijn we zeer streng. We werken alleen met lokale producenten die vooral rond Brussel, Mechelen en Leuven zijn gevestigd. Ze verkopen bijna allemaal exclusief aan Delhaize. We mogen terecht zeggen dat het mee dank zij ons is dat er nog altijd witloof in volle grond geproduceerd wordt. Om terug te komen op je vraag, wij selecteren het witloof rechtstreeks bij de telers, we bekijken het goed en voelen er ook aan. Dat is de beste garantie voor onze klanten, op een absoluut kwaliteitsproduct.

Jeroen: En wat is de voedingswaarde?
Sven Van De Voorde: Het witloof uit volle grond is erg rijk aan vezels.

Jeroen: Waar kunnen klanten best op letten bij aankoop?
Sven Van De Voorde: Kies voor stevige, dikke stronkjes, die nog mooi wit zijn. Hoe witter, hoe beter beschermd voor het licht en hoe lekkerder ze zijn. Let op de randen van de blaadjes. Zijn ze lichtgeel? Perfect! Nog één ding: de voet van het witloof moet ook zo wit mogelijk zijn.

Jeroen: En heb je, ten slotte, nog advies voor in de keuken?
Sven Van De Voorde:
Bij de bereiding raad ik altijd twee dingen aan: als je denkt dat de bitterheid van het witloof niet in de smaak zal vallen bij één of meer tafelgenoten, verwijder dan het bittere uiteinde onderaan. Daar is de smaak het meest geconcentreerd. Mag het nog iets zoeter? Dan kun je nog wat suiker toevoegen. Ook al vinden kenners dat een doodzonde!

Vollegrondwitloof: aan jou de keuze!

Er zijn verschillende variëteiten vollegrondwitloof beschikbaar in de rayon Fruit & Groenten van je Delhaize-winkel. Wat hebben ze gemeen? De kwaliteit.

 • Vollegrondwitloof Delhaize Taste of Inspirations
  Elke stronk wordt handmatig geselecteerd volgens smaak en uitzicht. Deze variëteit bevat zeer weinig water, is regelmatig van vorm en weegt ongeveer 70 g per stuk.
 • Vollegrondwitloof Sélection Delhaize
  De smaak is dezelfde als die van het vorige, maar de stronken zijn langer en zwaarder (ongeveer 100 g/stuk).
 • Vollegrondwitloof
  Aangeraden voor degenen die de stronken niet in hun geheel gebruiken. Een uitgesproken smaak, die tot zijn recht komt in salades of aperitiefhapjes.

Over Witloof

Witlof, Witloof, Brussels lof: meer van hetzelfde?

Witlof, witloof en Brussels lof zijn termen die dezelfde groente aanduiden, een cichoreiachtige die traditioneel wordt geteeld en rauw of gestoofd wordt gegeten. Witloof is een term die is verschenen in de Vlaamse regio's waar de groente wordt verbouwd. Het betekent 'wit blad', verwijzend naar de bladeren die wit zijn omdat ze niet met licht in aanraking komen. In het Frans heet hij 'chicon', de Belgische benaming van 'endive', de meer generieke term.

Witloof van bij ons

Brussels witloof uit volle grond vind je terug in de fruit- en groentenafdeling van je Delhaize supermarkt. Je herkent het makkelijk aan het BGA-label (Beschermde Geografische Aanduiding) op de verpakking. Zo ben je absoluut zeker dat het product werd geteeld in een bepaald gebied, exact volgens een traditionele methode. 

Wist je dat?

Volgens de legende is witloof voor het eerst opgedoken in de kelder van een boer uit de Josaphat-wijk in Schaarbeek, rond 1830. Hij zou zijn oogst verborgen hebben gehouden zodat de bezetter ze niet in beslag zou nemen. De meer officiële versie is dat de verantwoordelijke van de Brusselse Kruidtuin, de heer Bréziers, de techniek van het intafelen perfectioneerde. Intafelen is het telen van de witloofwortel in het donker, tijdens de winter.

Ontdek enkele recepten met witloof

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst