• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Fruit en groenten: 100% vers, 100% smaak

Bij Delhaize kan je rekenen op fruit & groenten van uitstekende kwaliteit. Ons assortiment is uitgebreid, we hebben meerdere variëteiten en spelen in op seizoensgebonden en lokale producten. We selecteren voor jou de beste variëteiten en garanderen je een optimale smaak en versheid.

Tomaten: sappig, lekker en gezond

Tomaten zijn sappig, lekker en gezond. Ze smaken fris in een zomerse salade. En van hun rode kleur word je instant vrolijk! Met de grootste zorg oogst Den Boschkant in het Antwerpse Vremde dagverse tomaten en levert ze aan Delhaize.

Den Boschkant: onze tomatenleverancier

25 Jaar geleden trouwde psychiatrisch verpleegkundige Marja Van Dessel met tuinder Leo Verdonck en werd tomatenkweekster. Hun glastuinbouwbedrijf Den Boschkant in Vremde levert pruimtrostomaten aan Delhaize, maar is ook een zorgboerderij en een pionier op het gebied van ecologisch ondernemen.

Op hun bedrijf in Broechem - waar het allemaal begon - telen ze ‘Intense’ tomaten, een nieuwe variëteit die vooral gebruikt wordt bij de bereiding van pizza’s en op belegde broodjes. In de serres in Vremde concentreren Marja en Leo zich op pruimtrostomaten en ronde trostomaten die eindeloos veel toepassingen kennen. Ze worden zowel rauw als warm gegeten. Van bij de start van het bedrijf is Delhaize er klant.

Pruimtrostomaten: dieprode kleur en volle smaak

Dankzij hun investeringen in serres van de afgelopen jaren kunnen Marja en Leo het hele jaar door pruimtrostomaten leveren. De temperatuur in hun serres varieert nooit meer dan 2°C per uur. Dat zorgt voor een stabiele productie. Hierdoor bieden ze hun medewerkers werkzekerheid en hun klanten een constante kwaliteit. Je merkt slechts minimale verschillen tussen een tomaat die rijpt in het voorjaar of een die geoogst wordt in het najaar. Den Boschkant plukt ook pas als de tomaten hun dieprode kleur en volle smaak hebben. Als de tomaten rijp zijn, worden de trossen met een schaartje afgeknipt en rechtstreeks in de bakjes gelegd die slechts enkele uren later in de rekken van je Delhaize supermarkt staan.

Boordevol vitamines en mineralen

De tomaat is een heel gezonde vrucht. Haar rode kleur dankt ze aan lycopeen, een natuurlijk pigment dat een krachtige antioxidant is. De hoogste dosis lycopeen neem je op als je de tomaten lichtjes stooft in wat vetstof. Tomaten bevatten bovendien veel vitamine C, caroteen en mineralen.

Hoe bewaar je best tomaten?

 • Tomaten bewaar je beter te warm dan te koud. In de ijskast verliezen ze veel van hun aroma en smaak, en bederven ze snel door de hoge vochtigheidsgraad.
 • Tomaten scheiden ethyleengas uit. Dat is een stof die het rijpingsproces van andere vruchten beïnvloedt. Bewaar ze daarom het best apart.
 • Je kan tomaten invriezen, maar dan zijn ze alleen nog bruikbaar voor soep, sauzen of andere warme bereidingen. Je kan ze ook verwerken in chutney, ketchup, saus en puree.

TomaatreceptenMMM da's lekker:
tomaten

Aardbeien: zoet, lekker en gezond!

Wist je dat Belgen een van de grootste aardbeiconsumenten van Europa zijn? Zodra de eerste bakjes in Hoogstraten geveild worden, is Delhaize van de partij. Want naar die primeurs wordt gretig uitgekeken! Geurige, zoete aardbeien zijn niet alleen erg populair, ze zijn nog supergezond ook.

De veiling van Hoogstraten

De veiling van Hoogstraten is het mekka van de aardbei. Wat ooit een hobby was van mensen uit de streek, is uitgegroeid tot een enorme, professionele business. Duizenden kilo’s en honderden variëteiten worden er dagelijks verhandeld aan bourgondiërs en gezondheidsfreaks, mannen en vrouwen, jongeren en senioren, Belgen en buitenlanders.

Wie Hoogstraten zegt, proeft de zoete smaak van aardbeien.

De aardbeiteelt in Hoogstraten dateert al vanaf het begin van de 20ste eeuw. Sinds de jaren ’80 verloopt de aardbeiteelt almaar professioneler. De eerste aardbeien van het seizoen komen uit verwarmde serres. In mei volgen de aardbeien die geteeld worden onder plastic tunnels en in juni is het de beurt aan aardbeien uit volle grond. Het jaar wordt afgesloten met aardbeien uit verwarmde serres.

Lekker van april tot… december!

Mei en juni zijn de topmaanden voor de aardbei, maar dat belet niet dat we ons van begin april tot het begin van de vorst tegoed kunnen doen aan de rode lekkernij. Dat kan doordat sommige soorten bloeien van juli tot december en doordat de kwekers de oogstperiode van andere soorten kunstmatig verlengen. Door de planten af te dekken of te kweken onder glas of plastiektunnels vervroegen of verlaten kwekers de pluk.

Dit wil niet zeggen dat onze kwekers de natuur geweld aandoen. Integendeel. De afgelopen jaren zijn ze veel belang gaan hechten aan milieuvriendelijke teelttechnieken. Ze kiezen ook voor plantenrassen die niet gevoelig zijn voor ziekten om het gebruik van beschermingsmiddelen te kunnen beperken. Vanaf april zijn onze aardbeien verkrijgbaar. Ze zijn afkomstig van kleinschalige familiebedrijven die op een duurzame manier telen met respect voor de mens en de natuur.

5 leuke aardbeiweetjes

Als uitsmijter geven we je nog een paar nuttige tips en weetjes over de koningin van het fruit.

Verse aardbeien

Verse aardbeien zijn mooi glanzend en rood van kleur. Ze voelen stevig aan en hebben een mooi groen steeltje.

Rijpingsproces

Als aardbeien eenmaal geplukt zijn, rijpen ze niet meer verder. Koop er dus geen die nog groene vlekjes vertonen.

In de koelkast of diepvries bewaren

In de koelkast kan je aardbeien maximum 48 uur bewaren. Daarna verliezen ze gedeeltelijk hun voedingsstoffen. Verwijder, vóór je de aardbeien in de ijskast zet, alle vruchten die beschadigd of beschimmeld zijn, zodat ze de andere niet kunnen aansteken. Ingevroren kan je aardbeien een jaar bewaren. Maar dan gebruik je ze best voor confituur of coulis.

Aardbeien wassen

Verwijder de kroontjes pas na het wassen. Zo nemen de aardbeien niet te veel vocht op en behouden ze hun aroma.

Aardbeiendessert

Aardbeien kan je in heel wat desserts verwerken: als mousse, met een bolletje ijs, in een taart, met wat suiker of gewoon puur natuur!

Lekkere aardbeirecepten

MMM da's lekker:
aardbeien

Asperges: de Belgische primeurgroente bij uitstek

De lente is de beste tijd van het jaar voor asperges. Asperges zijn licht, gezond en hun verfijnde smaak leent zich uitstekend voor eenvoudige, frisse en verleidelijke gerechten. De uitstekende zorgen, de ervaring, de Kempische zandgrond zorgen ervoor dat Delhaize de asperges met een zeer zachte smaak van Sooi en Hilde Bries-Tijskens verkoopt onder het label Taste Of Inspirations.

Een mysterieuze groente

Asperges zijn een lekkere, gezonde en een ietwat mysterieuze groente. Ook Delhaize leverancier Sooi Bries blijft erdoor gefascineerd. Hij baat samen met zijn echtgenote Hilde Tijskens al bijna 3 decennia lang een aspergekwekerij in het Limburgse Peer uit. Het is een groot misverstand dat je asperges onmiddellijk kan oogsten. In april van het eerste jaar worden de planten op een zaaibed gekweekt. In het tweede jaar worden ze in het voorjaar gerooid en uitgeplant op het productieveld. Daarna duurt het nog een paar jaar voordat de wortelstokken effectief sterk genoeg zijn voor de teelt. Wanneer het eenmaal zover is, kan je gedurende 10 opeenvolgende jaren asperges ‘steken’. Door teeltvervroeging en -verlating produceren zij elk jaar minstens 3 maanden asperges; van april tot juni.

Sooi Bries: “Onze oogst neemt 2 maanden in beslag. Rond april steken we de vroege soorten en vanaf mei de late soorten. In die periode speuren we om de andere dag het volledige veld af, op zoek naar rijpe stengels. Die worden dan onmiddellijk geplukt. Asperges groeien immers onder de grond in het volledige duister. Steken ze hun kopje boven en komen ze in contact met daglicht, dan ontwikkelt het chlorofyl zich en kleuren ze paars.”

De aspergevarianten: wit en groen

Meteen heeft Sooi Bries het geheim van de ‘soorten’ ontluisterd. Witte en groene asperges zijn zonder uitzondering het product van eenzelfde plant. Enkel de tijdsduur waarin de vruchten het zonlicht zien, varieert. Dat verschil bepaalt de uiteindelijke kleur en smaak van de asperge. Asperges groeien onder lage zandheuveltjes. Ze worden geoogst net voor de scheut uit de aarde komt. Doordat ze afgeschermd van het zonlicht zitten, blijven ze mooi paarelmoer van kleur en bijzonder zacht van smaak. Groene asperges zijn witte asperges die blootgesteld werden aan licht. Ze hebben een meer uitgesproken smaak en zijn wat bitterder. Er bestaan talloze aspergevariëteiten. Het merendeel brengt zowel witte als groene asperges voort, maar ze hebben allemaal een andere grootte en omvang. De smakelijke, dikke witte asperges van Delhaize taste of Inspirations worden speciaal voor Delhaize geteeld. De bosjes witte primeurasperges en de Belgische extra witte asperges worden geselecteerd op smaak en versheid. Ontdek ook de groene mini-asperges en de bosjes groene asperges. Ze bevatten weinig calorieën, maar des te meer vezels en zijn dus gunstig voor de darmtransit. Asperges zijn ook diuretisch en rijk aan vitamine C en bevatten fosfor en vitamines uit de B-groep. Probeer ze gewoon eens allebei!

Hoe kies en bewaar je best asperges?

De asperges in de winkel hebben al een doorgedreven selectie doorstaan. Ze zijn recht en gaaf en hebben een stevige, compacte kop. De onderkant is niet te droog en niet te donker, wat een teken van topkwaliteit is. Je eet asperges best zo snel mogelijk na aankoop. Maar hier zijn tips hoe je ze perfect in de koelkast en de diepvriezer kunt bewaren.

Bewaren in de koelkast

Asperges sterven niet af nadat ze geoogst zijn. Ze groeien daarna zelfs nog even door. Vooral de kop wordt voller en vult zich met vocht uit de onderkant. Hoe langer een asperge geplukt is, hoe droger het ‘kontje’ wordt. Om een asperge langer vers te houden, kun je een stukje van de stengel afsnijden en de asperge een paar keer afspoelen met warm water. Dep de asperge droog en wikkel ze in een vochtige theedoek of zet ze rechtop in een kleine hoeveelheid koud water.

Bewaren in de diepvriezer

Was en schil de asperges en schik ze rauw naast elkaar in diepvrieszakjes. Als je ze later wil klaarmaken, kan je ze makkelijk van elkaar scheiden en afzonderlijk in kokend water leggen. Een tweede methode is de schoongemaakte asperge 2 minuten blancheren in kokend water. Koel ze daarna onmiddellijk af met ijswater, laat uitlekken en vries ze in, bij voorkeur samen met het kookwater.

Bereidingstips voor asperges

Om de onderkant van de asperges te verwijderen, buig je de steel voorzichtig om met beide handen. De onderkant breekt dan op de meest natuurlijke plek. Leg witte asperges plat om ze te schillen met een dunschiller. Groene asperges hoef je niet te schillen. Kook ze, of nog beter, stoom ze onmiddellijk. Als je ze in water kookt, dompel ze dan samengebonden en met de kop naar boven in kokend zoutwater, waarbij de kopjes boven water blijven. Doe ze daarna in een slakom met water en ijsblokjes om het koken te onderbreken en laat de asperges uitlekken. Asperges smaken heerlijk als je ze bakt, grilt op een zacht vuurtje of zelfs rauw. De bittere smaak past uitstekend bij het vet van eieren, boter, charcuterie, gerookte vis of parmezaan, maar ook met het zure van een citroen of een verfijnde azijn. Groene asperges doen het uitstekend met hazelnoten of gegrilde pinda’s.

MMM da's lekker:
asperges

Aspergerecepten

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Courgettes

Sinds 2010 levert groentekwekerij Agrisert de heerlijkste courgettes aan bij Delhaize! Courgettes zijn rijk aan voedingsvezels en een goede bron van vitamine C. Het bleke vruchtvlees smaakt lekker zacht. De jonge schil geeft extra pit en is licht verteerbaar. Bovendien kan de groente verwerkt worden in tal van recepten: rauw in een slaatje, warm met een kruidige gehaktvulling of in soep.

Agrisert, onze courgetteleverancier

Agrisert SPRL baat sinds 2005 een aardbei- en groentekwekerij in Gerpinnes uit. Sinds het prille begin spelen de telers in op de marktvraag waardoor ze hun personeel heel het jaar rond werk kunnen aanbieden. Hun aanbod en teeltoppervlakte breidt zich bovendien met de jaren uit. Sinds 2010 levert Agrisert courgettes aan bij Delhaize en veilt het de rest van zijn productie.

Courgetteteelt in Gerpinnes

Gerpinnes is een gemeente in de provincie Henegouwen en staat bekend om haar succesvolle courgetteteelt. Bij de start van de teelt in 2006 besloeg de oppervlakte 5 ha. In 2007 het dubbele. En in 2014 maar liefst 24 ha. De meerderheid van de courgettes wordt in volle grond geteeld. Een klein deel gebeurt in plastic tunnels voor de oogst op het einde van het seizoen. Courgettes worden begin mei in volle grond gezaaid. De oogst start eind juni en eindigt eind augustus. Tijdens het seizoen is het van groot belang om iedere dag te oogsten. Want alleen zo verkrijgt Agrisert kwaliteitsvolle en overheerlijke courgettes. En daar heeft Delhaize alle baat bij!

Wist je dat?

Courgettes anders bekeken

Spaghetti van courgette: schil de groente over de hele lengte met een dunschiller zodat je fijne slierten krijgt. Serveer met een vinaigrette en zalm. Licht en lekker!

Lekkere courgetterecepten

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

  Je mandje is leeg

  Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

  Naar het winkelmandje