• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Van AOC naar AOP: het keurmerk van de Franse kazen

Een tijdje geleden bezocht Delhaize ‘la fromagerie Marcel Petite’. De kaasmakerij maakt al vijf generaties gerijpte comté van topkwaliteit die moeiteloos aan alle AOP-standaarden voldoet. Maar waar komen die standaarden vandaan? Philippe Goux, de commerciële directeur van de kaasmakerij, legt het uit.

Wat betekent AOP?

“AOP is een label dat staat voor ‘Appellation d’Origine Protégée’. Het label is vergelijkbaar met wat jullie een erkend streekproduct noemen en is een Europese bescherming. Je herkent het label aan het roodgele logo op onze comté. Er zijn ook andere Franse kazen én wijnen die het label dragen. De invulling van de ‘geboden’ die aan het label verbonden zijn, verschillen wel van kaas tot kaas, omdat ze net de eigenheid van de specifieke kaas in de verf zetten. De zeven geboden van onze comté ontdek je in het Delhaize-magazine nr. 24.”

Sinds wanneer draagt comté het AOP-label?

“Een goede vraag, want comté is de eerste Franse kaas die het label ontving. Meer bepaald in 1958. Het label ontstond om de origine, de kwaliteit en de smaak van de Franse kazen te waarborgen door de jaren, zeg gerust: eeuwen heen (knipoogt). Wij, Fransen,zijn erg trots op onze kazen … en die trots willen we blijven koesteren van generatie op generatie.”

Vroeger had men het ook over het AOC-label. Wat is nu de juiste benaming?

“Het label veranderde in 1992 van AOC naar AOP. Het eerste label is Frans, het tweede Europees en heeft dus een groter bereik. Het verschil zit ‘m in de laatste letter van de afkorting. In plaats van een ‘origine contrôlée’ gaat het nu over een ‘origine protegée’. De oorsprong van de kaas wordt dus niet alleen gecontroleerd, maar ook beschermd. Opnieuw: goed voor de volgende generatie kaasfans.”

Wat zijn de populairste AOP-kazen?

“Zonder twijfel de comté, zowel in Frankrijk als ver daarbuiten. Niet verwonderlijk, want de kaas heeft een herkenbare fruitige smaak die bij velen in de smaak valt. Andere populaire AOP-kazen zijn Camembert de Normandie, Mont d’Or, Roquefort … Kortom, keuze te over om een 100% Franse kaasplank samen te stellen!”

Ontdek alle AOP kazen van Delhaize online of offline, in je dichtsbijzijnde Delhaize winkel.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje