• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Verse grijze garnalen: van de zee op je bord

Interview van Frank Molenaar, commercieel directeur bij Klaas Puul

Frank: “Al sinds het midden van de vorige eeuw is Klaas Puul gespecialiseerd in het productie- en verwerkingsproces van de grijze garnaal, dat intussen erg snel en efficiënt verloopt. We vangen deze garnaalsoort in de Noordzee, van de West-Vlaamse tot de Zeeuwse kust. Dat gebeurt vooral van september tot midden december. Hierdoor zijn deze garnalen soms niet beschikbaar in de lente en de zomer. Desondanks is de keuze in deze periode voldoende uitgebreid met onder andere verse garnalen Delhaize.”

Wat is er zo speciaal aan de Belgische garnaal?
Frank: “De zachte zandbodem geeft de grijze garnaal een typische ziltzoete smaak die geen enkele tropische garnaalsoort evenaart. De grijze garnaal is een prachtig product om mee te werken. Ze biedt veel culinaire mogelijkheden, maar is tegelijkertijd erg kwetsbaar. We dragen verantwoord ondernemen en voedselveiligheid dus hoog in het vaandel, net als Delhaize.”

Waarom zijn jullie Belgische garnalen de beste?
Frank: “We zijn een van de grootste verwerkers van grijze garnalen, waardoor we een grote doorstroom hebben. Van langdurige opslag is er dus geen sprake. Integendeel, de grijze garnalen van taste of Inspirations worden op geen enkel moment ingevroren en zijn dus 100% vers. Daarnaast heeft Delhaize er bewust voor gekozen om een korte bewaarperiode te vermelden op de verpakking. Hiermee wordt de versheid van de garnalen nog beter gegarandeerd dan bij andere aanbieders.”

Sinds wanneer werken jullie samen met Delhaize?
Frank: “De samenwerking met Delhaize is begonnen in de jaren ’90. We delen een gemeenschappelijke passie voor verse, locale producten. Dat merk je ook aan de geleidelijke uitbreiding van ons aanbod. Naast de superverse garnalen van taste of Inspirations bieden we ook andere garnalen aan onder de labels Delhaize en 365. De garnalen van het merk Delhaize zijn iets groter dan die van taste of Inspirations en die van 365 zijn dan weer iets kleiner. Voor diegenen die graag de handen uit de mouwen steken, zijn er zelfs ongepelde garnalen. Kortom: er is voor iedere garnalenfan wat wils.”

Hoe maken we Belgische garnalen het beste klaar?
Frank: “Onze verse grijze garnalen zijn direct geschikt voor consumptie. Zelfs wassen is niet nodig. Ze smaken natuurlijk het best in de klassieke combinatie tomaat-garnaal, maar in een cocktail of een salade zijn ze ook erg lekker. Of wat dacht je van de combinatie van grijze garnalen met gerookte zalm? Heerlijk in een pasta of een vispannetje.”

Tot slot: wat is je lievelingsgerecht met garnalen?
Frank: “Geef mij maar een garnalencocktail met een whiskysaus!”

Wist je dat?

Zo pel jij een verse garnaal!

  1. Pak de garnaal met je rechterhand vast, met de rug naar je toe.
  2. Druk de nagel van je linkerduim in de middelste rugschubben en buig de rug door tot je een lichte knak hoort.
  3. Trek als laatste het staartgedeelte eraf.

Vangen

“We vangen de grijze garnalen met gespecialiseerde trawlnetten, de zogenaamde pulskor. In tegenstelling tot een boomkor – waarmee platvissen worden gevangen – is dit een erg licht net. Het is minder belastend voor de zeebodem en de motor van onze boten. Na de vangst sorteren we de garnalen meteen. Te kleine garnalen en de bijvangst (bijv. krabbetjes en zeesterren) verdwijnen weer in zee.”

Sorteren

“De gesorteerde garnalen worden aan boord gekookt, totdat ze de juiste kromming en kleur hebben. We koelen de garnalen af met zeewater en verwijderen eventuele onregelmatigheden met de hand. Dat kan gaan van visrestjes tot schelpen. We verpakken de garnalen daarna in zakken of kisten, opgeslagen in het koelruim van het schip.”

Lossen

“We lossen de garnalen bij verschillende zeeflocaties aan de Belgische kust. Zij beoordelen en “zeven” de garnalen op grootte. We leveren de garnalen nog dezelfde dag aan bij Klaas Puul, waar we ze een eerste keer conserveren met een zoutmix. Daarna vertrekken de garnalen naar de pelstations, waar ze handmatig worden gepeld onder strikte hygiënische condities.”

Genieten

“We verpakken de grijze garnalen dagelijks voor Delhaize, waar ze onder het label “taste of Inspirations” worden verkocht. Geen toeval, want het zijn buitengewone producten boordevol smaak.”

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst