• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Foie gras van gans of eend

Foie gras betekent letterlijk ‘vette lever’ en verwijst naar de lever van of een gans of eend. De meningen zijn verdeeld over wat de beste keuze is.

Foie gras van eend heeft een iets vastere structuur en eerder luchtige smaak.

Foie gras van gans proeft net iets zachter, heeft een iets fijnere smaak en is ook smeuïger. Veel hangt ook af van de kwaliteit van het product.

Wist je dat?

Hoe bewaar je foie gras?

Foie gras bewaart ongeveer een week in de frigo. Als er nog foie gras over is als je pakje als geopend is, gebruik dan de stukken die niet van kleur veranderd zijn binnen de 48h.

Wist je dat?

Foie gras van gans geeft minder vet af tijdens het koken dan foie gras van eend. Daardoor is zijn gewicht na het klaarmaken iets hoger.

Foie gras garantie

Foie gras wordt zowel rauw als gekookt verkocht, alsook in verschillende vormen en maten. Wanneer je een product met de naam foie gras koopt, dan bestaat dat uit sneetjes van de lobben van foie gras van eend of gans.

Als je een blok foie gras koopt, dan is dat vaak machinaal bereid met of zonder stukken.

Foie gras is ook verkrijgbaar in diverse andere vormen, maar mag enkel foie gras genoemd worden als het samengesteld is uit 100% lever.

Hoe foie gras serveren

Wanneer koud opgediend wordt foie gras vaak gecombineerd met een zoete dessertwijn zoals bijvoorbeeld Sauternes. Deze combinatie zorgt er wel voor dat de honger wat sneller stilt dan bij andere voorgerechten. Er zijn daarom chefs die foie gras liever lauw programmeren vlak voor het dessert. In combinatie met een zoete dessertwijn worden de papillen zo voorbereid op het dessert.

Wanneer niet met al te veel zoets gecombineerd laat een koude foie gras op toast zich ook uitstekend begeleiden door champagne of door een chardonnay van gedegen kwaliteit. Bij een gebakken foie gras hoort eerder een rode kwaliteitswijn.

Tip bij het serveren:

Foie gras wordt best geserveerd op een temperatuur van ongeveer 15°C. Een koudere temperatuur tast de smaak aan, een warmere temperatuur is dan weer niet goed voor zijn textuur. Idealiter haal je foie gras een kwartier voor je het opdient uit de frigo. Per persoon wordt gemiddeld 40 tot 60 gram foie gras gerekend.

Eet foie gras in het begin van de maaltijd wanneer je smaakpapillen nog ‘vers’ zijn. Vermijd het serveren van wijn of sterke dranken, dat zou de delicate smaak teniet doen. Vermijd ook het serveren van eten met een te uitgesproken smaak (kruidige aperitief hapjes, sterke kazen) als aperitief, die zorgen ervoor dat je smaakpapillen helemaal opgeladen worden.

De beste vrienden van foie gras

Peper en zout.

Kies voor zeezout met jodiumsmaak en bij voorkeur zwarte peper. Dat zorgt voor een beetje pit.

Hoe foie gras snijden

Wil je perfect gesneden schijfjes foie gras dan kan je hiervoor een inox draadje gebruiken of een speciaal ontworpen mesje dat ook wel ‘lier’ wordt genoemd. Eigenlijk is dit een strak gespannen draad vastgemaakt aan een relatief brede vork. Plakjes van ongeveer 1cm zijn de norm.

Wist je dat?

Wist je dat foie gras heel wat onverzadigde vetzuren bevat en daarom een gunstige invloed heeft op het cardiovasculair systeem? Uiteraard indien met mate geconsumeerd.

Hapjes van peperkoek met ganzenlever, speculaas en pistachenoten

Chocoladekrokantjes met eendenlever

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst