• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Driekoningen: krijg jij dit jaar de kroon?

Op 6 januari is het weer zover: dan vieren we Driekoningen. Kinderen lopen verkleed en zingend door de straten. En er wordt gretig van de traditionele frangipanetaart gesmuld, in de hoop de boon te vinden. Word jij dit jaar tot koning gekroond?

Wat is de oorsprong van Driekoningen?

Op 6 januari eren we de Drie Wijzen: Casper, Melchior en Balthasar. Zij volgden de ster vanuit het Oosten om de pasgeboren Jezus in Bethlehem te vinden en hem geschenken te brengen. Driekoningen wordt zowel door katholieken als protestanten gevierd. Het wordt ook wel Openbaring van de Heer of Epifanie genoemd.

Weg met de kerstboom!

Driekoningen is niet alleen een feestdag. Op 6 januari wordt ook de kersttijd afgesloten en is het hoog tijd om de kerstboom weg te halen. Wie de boom na Driekoningen nog heeft staan, zou het ongeluk in huis halen.

Driekoningentaart: met boon en kroon

Driekoningen gaat gepaard met een aantal leuke tradities. De bladerdeegtaart met frangipanevulling en verborgen boon is daar één van. Wie de boon in zijn stuk taart vindt, krijgt de kroon en wordt koning of koningin voor één dag.

De oorsprong van de driekoningentaart is onduidelijk. Volgens één versie van het verhaal zou de lekkernij afkomstig zijn uit het Franse Pithiviers. Koning Karel IV werd er gevangen genomen door Hugenoten. Toen zij hun vergissing inzagen, boden ze de koning de plaatselijke specialiteit aan: een bladerdeegtaart. Karel IV vond die zo lekker dat hij de maker prompt tot koninklijke patissier uitriep.

Liedjes en verkleedpartijen

In België en Nederland gaan kinderen op Driekoningen van deur tot deur om liedjes te zingen en snoep of zakgeld te verzamelen. Ze zijn dan vaak verkleed als de Drie Wijzen uit het Oosten en dragen een gouden ster op een stok. Sommige kinderen hebben ook lampionnen bij. Volgens een oud heidens gebruik zou licht boze geesten verjagen.

Hoe viert men Driekoningen in andere landen?

Ook in andere landen viert men Driekoningen. Een overzicht!

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje