• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Pasen

Het huis in gele en witte tinten versieren, eieren rapen met de kinderen, uitgebreid brunchen met de hele familie ... Met Pasen is het altijd gezelligheid troef. Bovendien is Pasen zowat het enige religieuze feest dat door verschillende godsdiensten gevierd wordt. In alle uithoeken van de wereld worden traditionele gerechten geserveerd. Van tapas tot zoetigheden. Inspiratie genoeg dus voor je paasmenu! Wij verklappen je enkele heerlijke recepten, doen de oorsprong van Pasen uit de doeken en zetten keukentradities van verschillende landen in de kijker. Zalig Pasen!

De oorsprong van Pasen

Pasen is ontstaan uit het joodse Pesach: de herdenking van de vlucht uit Egypte naar het Beloofde Land. Het Pesach feest duurt 7 tot 8 dagen en gaat traditioneel gepaard met een geslacht lam, met ongedesemd brood en met wijn. Volgens een aantal evangeliën vonden het Laatste Avondmaal, de kruisiging en de verrijzenis van Jezus plaats tijdens het joodse feest.

Op die manier raakten Pesach en het christendom met elkaar verbonden. Maar het is pas veel later dat Pasen een christelijke viering wordt; een feest ter nagedachtenis van de verrijzenis van Jezus.

Pasen duurt 2 dagen en begint op de zondag na de eerste volle maan van de lente.

Paastradities in de keuken

Heel wat landen hebben hun eigen, typische paasgerechten. Wat dacht je van Griekse koekjes, Russische kwaktaart, of Italiaanse focaccia? Laat je inspireren door onze onweerstaanbare recepten!

Pasen bij ons

In ons land is Pasen in de loop der jaren uitgegroeid tot een heus feest. Als alle chocolade-eieren gevonden zijn, schuift iedereen aan een vrolijk gedekte tafel voor een uitgebreide brunch of lunch. Het moment om samen met familie of vrienden volop te genieten.

Zorg voor vers vruchtensap, een fles bubbels, verse broodjes en koffiekoeken, hartig beleg (kaas, salami, gerookte zalm), confituur of gelei, eieren, zelfgemaakte fruitsalade en een paar feestelijke gerechten die je op voorhand kan klaarmaken.

Paaspastei (Frans Paasfeest - recept van Berry)

Met deze originele paaspaté zal je ongetwijfeld scoren!

Ontdek het recept

Pasen in Spanje

In Spanje wordt het einde van de vastenperiode traditioneel ingeluid met tapas. Elke streek heeft haar eigen tapas.

Roomgebak, cake, brood gevuld met eieren, chorizo en kaas, enz. Verras je gasten dit jaar eens met een paastapasbuffet! Warme en koude hapjes, zoet en hartig. Alles is mogelijk.

Delhaize helpt je alvast op weg.

Pasen in Griekenland

Grieken besteden veel tijd aan de voorbereidingen van hun paasfeest.

Op de vooravond verven ze eieren, bakken ze koekjes en maken ze uitgebreide maaltijden klaar. Voor de ramen plaatsen ze lange kaarsen die de hele nacht door blijven branden. Op paaszondag maken de mannen vuur om een lam aan het spit te braden.

Daarna komen alle buurtbewoners samen en kan het feest beginnen. Versierde eieren worden geruild, het lam wordt samen met brood en tzatziki verorberd en er wordt gedanst. Als dessert worden de typische amandelkoekjes geserveerd. Probeer ze zelf!

Ga naar het recept Paaskoekjes

Pasen in Italië

In Italië hoeft Pasen niet in huiselijke kring gevierd te worden. Vele Italianen trekken er met vrienden op uit om samen van een traditionele lunch te genieten. Ook op tweede paasdag staat het programma vast: een uitstapje naar het platteland voor een picknick of barbecue.

Bij een Italiaans paasgerecht hoort lam. Maar elke streek kent haar eigen specialiteit. Wij serveren je 'focaccia pasquale', een feestelijk brood uit Venetië!

Ontdek het recept Paashaardkoek »

Pasen in Israël

In Israël viert men het joodse paasfeest, Pesach. Als voorbereiding op het feest wordt het hele huis grondig schoongemaakt. Alle bestek wordt uitgekookt en het speciale servies wordt bovengehaald. Met Pesach mogen alleen voedingswaren zonder gist gegeten worden. Brood wordt vervangen door matse, een plat brood dat op een cracker lijkt. Wil je uitpakken met een origineel hapje op je paasmenu? Maak dan 'yeubrak' klaar, dat zijn koolrolletjes gevuld met rijst, vlees en kruiden.

Ontdek het recept Yeubrak Joods Paasfeest »

Pasen in Rusland

De Russische paasdatum valt vaak op een andere dag dan bij ons. Dat komt omdat wij de gregoriaanse kalender hanteren om de datum van het paasfeest te bepalen. Rusland baseert zich op de juliaanse kalender.

Van oudsher wordt het paasfeest groots gevierd in Rusland. Prachtig versierde eieren worden met vrienden en familieleden geruild. En er wordt rijkelijk gegeten en gedronken. Laat je verleiden door deze smeuïge kwarktaart!

Wist je dat?

Lamsvlees op Pasen

Dat we lamsvlees met Pasen eten, is geen toeval. De joodse wet schreef voor om ter gelegenheid van Pesach een lam te offeren. En voor de christenen staat dat lam symbool voor Jezus die gemarteld en gekruisigd werd.

Europees Keltisch lamsvlees

Het lamsvlees bij Delhaize komt uitsluitend uit Ierland en Groot-Brittannië. Dat is bij de deur en bovendien worden de lammeren er nog traditioneel gekweekt, in een beschermde natuurlijke omgeving. Samen met de moedermelk vormt het groene, vette gras de enige voeding voor deze dieren. Dit verklaart waarom hun vlees zo fijn van smaak en zo uitzonderlijk zacht is.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst