• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Thuislevering vanaf €5,95
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Het wondere wijnverhaal van Delhaize

Wist je dat Delhaize een van de grootste wijnbottelaars van België is? Jaarlijks bottelen we maar liefst 20 miljoen liter wijn. Welkom in onze wijnkelders!

Onze wijngeschiedenis in een notendop

In 1880 kopen de gebroeders Delhaize uitgestrekte terreinen in Osseghem om er een grote moderne opslagplaats te bouwen. De nabijheid van het Weststation, gelegen op de spoorwegring rond Brussel, verzekert de verzendingen via het spoor naar de verkooppunten verspreid in het land.

Vanaf 1883 is de stapelplaats operationeel. Die bestaat uit een commerciële zone (met depots, wijnkelders, het gebouw van de directie en de administratie) en een industriële zone waar de fabrieken zich bevinden.

Vandaag herbergt de site van de Osseghemstraat voornamelijk de ondersteunende functies van Delhaize België. De enige industriële activiteit die nog operationeel is, is het bottelen van wijn. Een traditie van het huis die in de beste kwalitatieve omstandigheden in ere gehouden wordt.

Hoe bottelen we onze wijn?

Door onze wijnen zelf te bottelen, kunnen wij alle nodige controles doorvoeren op basis van de strengste normen. Benieuwd hoe we te werk gaan?

1. Ontvangst van de wijn in bulk

Wijnen afkomstig van wijngaarden uit de hele wereld worden vervoerd in tankwagens van roestvrij staal of in containers. De tanks moeten steeds brandschoon zijn en mogen uitsluitend gebruikt worden voor het transport van voedingswaren. Ze worden na het laden verzegeld en altijd tot aan de rand gevuld om het risico op emulsie en oxidatie uit te sluiten. Bij aankomst neemt een Delhaize medewerker uit elk compartiment van het voertuig twee stalen: één om te proeven en één voor het laboratorium. Daar wordt nagegaan of de wijn aan de normen voldoet. Op basis van de laboratoriumresultaten en de degustaties worden op sommige wijnen verschillende klassieke zorgen toegepast. Vervolgens wordt de wijn van de droesem gescheiden aan de hand van een eerste filtering of klaring.

2. Bewaarkuipenzaal

Hier blijven de wijnen enige tijd staan voor ze gebotteld worden.

3. Zaal van de eindklaring

De uiteindelijke filtering vindt plaats. Hiervoor worden plaatfilters gebruikt. De keuze van de platen wordt voor elke wijn grondig bestudeerd om de bijzondere kwaliteiten, eigenschappen en eigenheid van de wijn te respecteren.

4. Kuipenzaal

De bottelklare wijnen blijven nog even in een geklimatiseerd lokaal rusten.

5. Bottelzaal

Delhaize heeft 3 automatische bottellijnen van 18.000, 12.000 en 5.000 flessen per uur. De bottellijnen zijn uitgerust met krachtige wasinstallaties om de flessen te reinigen voor hergebruik, of met spoelers voor het reinigen van nieuwe flessen. Delhaize is een van de weinige Belgische bottelaars die met statiegeldflessen werkt.

6. Opslaghal

Hier rust de wijn nog een tijdje voor hij getransporteerd wordt naar de opslagplaats in Ninove van waaruit hij aan de winkels geleverd wordt.

7. Afvullijn bag-in-box

Delhaize heeft 1 afvullijn voor bag-in-box met drie verpakkingsmogelijkheden: 3, 5 en 10 liter. De dubbele zak garandeert een perfecte luchtdichtheid en dus ook een maximale bescherming van de wijn, wat een bewaartijd van meerdere weken toelaat wanneer de bag-in-box geopend is.

8. Likeurstokerij

Van de oorspronkelijke fabrieken die Delhaize uitbaatte, blijven er vandaag nog twee over: de wijnkelders en de likeurstokerij. De planten die nodig zijn voor de likeurproductie (bloemen, kruiden, schors), komen toe in jutezakken die opgeslagen worden op de plantenzolder. De meester-likeurstoker weegt de planten en maakt de mengsels klaar. In de likeurstokerij kwamen zo een tiental gedistilleerde dranken tot stand. Vandaag blijft slechts de productie van Triple Sec over.

Certificaat voor de beste kwaliteit

In juli 2000 behaalde Delhaize als eerste Belgische voedingsdistributeur het ISO 9001:2000-certificaat voor de selectie, verpakking en verkoop van wijn. Het ISO 9001:2000-certificaat bewijst dat Delhaize alle procedures volgt om haar klanten de beste kwaliteit te bieden. Het is een garantie voor het kwaliteitssysteem dat Delhaize hanteert voor al haar wijnactiviteiten: van de selectie bij de wijnboer, de botteling en verpakking van de wijn tot het advies van de wijnadviseurs in de supermarkten.

Onze wijnkelders in cijfers

 • De Delhaize-wijnkelders nemen 25.000 m2 in, verdeeld over 3 verdiepingen. Daarnaast wordt 10.000 m2 ingenomen door de koer, de hangar en de filterinstallatie.
 • Dagelijks komen er 6 tankwagens met wijn toe.
 • Jaarlijks wordt er 20 miljoen liter gebotteld. Dat maakt van Delhaize één van de grootste wijnbottelaars van België.
 • Jaarlijks worden 250 referenties gebotteld, uit de hele wereld (Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Chili, Argentinië, Australië, Zuid-Afrika, Moldavië ...).
 • Er bestaan verschillende verpakkingen, van de fles van 25 cl tot de bag-in-box van 5 liter.
 • 80 van de door Delhaize gebottelde wijnen zijn verpakt in herbruikbare flessen met statiegeld.
 • Meer dan 30% van het verwerkte volume wordt verpakt in bag-in-box van 3 en/of 5 liter.

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

  Je mandje is leeg

  Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

  Naar het winkelmandje