• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Delhaize kiest resoluut voor duurzame visvangst

Niets gezonder dan een lekker stukje vis. Daarom stelt Delhaize alles in het werk om je elke dag de beste vis aan te bieden, gekweekt en gevangen met respect voor de principes van de duurzame visvangst.

1. Duurzame visserij, wat is dat?

Duurzaam vissen betekent geen overbevissing met zo min mogelijk schade aan de zeebodem, het milieu, zeevogels en zeezoogdieren. Kortom, genieten van wat de zee ons biedt maar met respect voor het milieu. En dat is belangrijk voor ons allemaal.

2. Duurzame vis, daar gaan we voor

Vis is meer en meer in trek, maar die populariteit heeft ook een keerzijde: door overbevissing zijn sommige vissoorten met uitsterven bedreigd. Bovendien brengen industriële vistechnieken het zeemilieu enorme schade toe. Daarom willen we duurzame vis aanbieden en geven we voorrang aan milieuvriendelijke vistechnieken, zoals lijnvissen. Ben je benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Dat zie je allemaal in deze video!

Onze duurzame partners

Wij vinden het belangrijk dat onze partners op de hoogte zijn dat duurzaamheid deel uitmaakt van onze missie. Daarom is er regelmatig overleg met medewerkers, klanten, leveranciers, ngo’s en lokale gemeenschappen over onze activiteiten en prestaties. We werken ook nauw samen met een aantal partners, zoals Netwerk Bewust Verbruiken, BIM en de Voedselbanken.

De aarde respecteren, betekent ook de zee respecteren

Als we vis willen blijven eten, moeten we ervoor zorgen dat we de zeeën niet leegvissen. Daarom engageert Delhaize zich om alleen niet-bedreigde vissoorten te verkopen die op een duurzame manier bevist worden. Zo geven we toekomstige generaties de mogelijkheid om verschillende soorten vis te eten.

ILVO

Overbevissing vormt een echte bedreiging voor de vispopulatie in alle zeeën ter wereld: 90% van de visvoorraad wordt overbevist of bevindt zich op de grens om het te worden.*

Delhaize is zich bewust van deze problematiek en engageert zich sinds 2009 om geen vis meer te verkopen die met overbevissing bedreigd is en/of waarvan de vismethode een negatieve impact heeft op het maritieme ecosysteem.

Onze doelstelling was om tegen 2020 enkel nog duurzame vis te verkopen in onze huismerken verse vis, diepvries en blik. Dit doen we door waar mogelijk te kiezen voor gecertificeerde vis van duurzame oorsprong (partnership met GSSI Global Sustainable Seafood Initiative). Als de vis niet gecertificeerd is, dan evalueert onze partner ILVO op basis van soort, oorsprong, en vistechniek de duurzaamheid. Zo begeleidt ILVO ons bij het nemen van de juiste stappen en hebben wij samen reeds enkele mooie realisaties achter de rug.

Wij kiezen er nl. sinds 2009 voor om geen bedreigde soorten meer te verkopen zoals paling, zwaardvis en haai. In juni 2014 hebben wij dezelfde beslissing genomen voor de rog en zeewolf. Pas nadat eind september 2017 werd bekend gemaakt dat de zeewolf zich terug hersteld heeft, besloot Delhaize opnieuw zeewolf aan haar klanten aan te bieden. En we verkopen ook opnieuw rog, want sinds begin 2019 is hij duurzaam! Bovendien geven wij de voorkeur aan de bevoorrading van IJslandse koolvis en zeewolf die met de lijn gevist worden. Kabeljauw en schelvis worden zelfs altijd met de lijn gevist! Tot slot werken wij permanent met onze leveranciers aan de verbetering van hun vistechnieken, de keuze van de visgebieden en het respecteren van de vangstlimieten zodat de visbestanden duurzaam bevist worden.

Delhaize helpt je te kiezen voor een verantwoorde consumptie en stelt je eveneens een assortiment seizoensvissen voor. Vraag ook gerust meer info of raad in de visafdeling van jouw supermarkt.

Neem voor meer info een kijkje op de site van Ilvo.

*bron: FAO: Food and agriculture organization

3. Ontdooid? Nooit!

Onze visie op duurzaamheid, dat zijn kleine bootjes die in de IJslandse wateren hun lijnen uitgooien om daar de lekkerste vis boven te halen. Dat is de techniek van lijnvissen! De vangst wordt elke dag vers aan wal gebracht, ter plekke gefileerd en de volgende dag al aan ons geleverd. De IJslandse witte vis ondervindt door deze vangstmethode geen stress en behoudt dus zo z’n smaak en textuur. Daardoor krijg jij de allerlekkerste vis op je bord. Ook onze kabeljauw en schelvis komen uit IJsland. Om ervoor te zorgen dat deze nobele vissen hun authentieke smaak behouden, worden ze vliegensvlug naar België getransporteerd, zonder de vis in te vriezen en vervolgens weer te ontdooien. Bij Delhaize verkopen we namelijk uitsluitend verse vis en nooit ontdooide. Is een bepaalde soort niet vers beschikbaar, dan kopen we hem tijdelijk niet. Inderdaad, als het om versheid gaat, sluiten we geen compromissen.

4. Het neusje van de zalm, letterlijk

Rond de Orkney Islands in Noord-Schotland zorgen de sterke stromingen van de Noordzee en de Atlantische Oceaan voor een superieure waterkwaliteit. Geen wonder dat Delhaize uitgerekend daar zijn Schotse zalm koopt.

Wil je graag meer weten over onze zalm? Hier vind je er alles over!

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje