• Onze winkels
Laat je boodschappen thuis bezorgen. Nieuwe klant? : Ontvang nu €10 korting* + GRATIS levering!  Meer info

Delhaize kiest resoluut voor duurzame visvangst

Niets gezonder dan een lekker stukje vis. Daarom stelt Delhaize alles in het werk om je elke dag de beste vis aan te bieden, gekweekt en gevangen met respect voor de principes van de duurzame visvangst.

1. Duurzame visserij, wat is dat?

Duurzaam vissen betekent rekening houden met bedreigde diersoorten, vissen op soorten die gevangen mogen worden en de schade aan de zeebodem zoveel mogelijk beperken. Kortom, profiteren van alle heerlijkheden die de zee biedt, maar toch proberen om de impact ervan op het milieu te beperken. En dat is belangrijk voor ons allemaal.

2. Duurzame vis, daar gaan we voor

Vis is meer en meer in trek, maar die populariteit heeft ook een keerzijde: door overbevissing zijn sommige vissen met uitsterven bedreigd. Bovendien brengen industriële vistechnieken het milieu enorme schade toe. Daarom willen we duurzame vis aanbieden. Daarom hebben wij rode tonijn, paling, zwaardvis, rog en zeewolf uit de rekken gehaald om ze te vervangen door vissen die duurzamer waren. Bovendien geven we voorrang aan milieuvriendelijke vistechnieken.

Onze duurzame partners

Wij vinden het belangrijk dat onze partners op de hoogte zijn dat duurzaamheid deel uitmaakt van onze missie. Daarom is er regelmatig overleg met medewerkers, klanten, leveranciers, ngo’s en lokale gemeenschappen over onze activiteiten en prestaties. We werken ook nauw samen met een aantal partners, zoals Netwerk Bewust Verbruiken, BIM en de Voedselbanken.

De aarde respecteren, betekent ook de zee respecteren

Als we vis willen blijven eten, moeten we ervoor zorgen dat we de zeeën niet leegvissen. Daarom engageert Delhaize zich samen met ILVO om alleen niet-bedreigde vissoorten te verkopen. Daar komt ook bij dat we op zo’n manier vissen dat het maritieme ecosysteem niet wordt beschadigd.

ILVO

Overbevissing vormt een echte bedreiging voor de vispopulatie in alle zeeën ter wereld: 90% van de visvoorraad wordt overbevist of bevindt zich op de grens om het te worden.*

Delhaize is zich bewust van deze problematiek en engageert zich sinds 2009 om geen vis meer te verkopen die met overbevissing bedreigd is en/of waarvan de vismethode een negatieve impact heeft op het maritieme ecosysteem..

ILVO begeleidt ons bij de stappen die wij ondernemen om de toekomstige generaties de mogelijkheid te bieden verschillende soorten vis te eten. En wij hebben reeds enkele mooie realisaties achter de rug!

Wij kiezen er sinds 2009 voor om geen bedreigde soorten meer te verkopen zoals paling, zwaardvis en haai. In juni 2014 hebben wij dezelfde beslissing genomen voor de rog en zeewolf. Pas nadat eind september 2017 werd bekend gemaakt dat de zeewolf zich terug hersteld heeft, besloot Delhaize opnieuw zeewolf aan haar klanten aan te bieden. Bovendien geven wij de voorkeur aan de bevoorrading van IJslandse koolvis en schelvis die met de lijn gevist worden. Tot slot werken wij permanent met onze leveranciers aan de verbetering van hun vistechnieken, de keuze van de visgebieden en het respecteren van de vangstlimieten zodat de visbestanden duurzaam bevist worden.

Ons partnerschap met ILVO zorgt ervoor dat we nog een stapje verder gaan: onze doelstelling is om tegen 2020 te behalen dat 100% van de verse vis van ons eigen merk, diepvries en vis in blik gecertificeerd wordt volgens een standaard aanvaard door GSSI (Global Sustainable Seafood Initiative) of als duurzaam geëvalueerd wordt door ILVO (met een oranje of groene score).

Delhaize helpt je te kiezen voor een verantwoorde consumptie en stelt je eveneens een assortiment seizoensvissen voor. Maak gebruik van je seizoensposter om goed te kopen, goed te eten.

*bron: FAO: Food and agriculture organization

Raadpleeg de site van ILVO >

3. Ontdooid? Nooit!

Onze visie op duurzaamheid, dat zijn kleine bootjes die in de IJslandse wateren hun lijnen uitgooien om daar de lekkerste vis boven te halen. De vangst wordt elke dag vers aan wal gebracht, ter plekke gefileerd en de volgende dag al aan ons geleverd. Trouwens, ook onze kabeljauw komt uit IJsland. Om ervoor te zorgen dat deze nobele vis zijn authentieke smaak behoudt, wordt hij vliegensvlug naar België verscheept, zonder de vis in te vriezen en vervolgens weer te ontdooien. Bij Delhaize verkopen we namelijk uitsluitend verse vis en nooit ontdooide. Is een bepaalde soort niet vers beschikbaar, dan kopen we hem tijdelijk niet. Inderdaad, als het om versheid gaat, sluiten we geen compromissen.

4. Het neusje van de zalm, letterlijk

Rond de Orkney Islands in Noord-Schotland zorgen de sterke stromingen van de Noordzee en de Atlantische Oceaan voor een superieure waterkwaliteit. Geen wonder dat Delhaize uitgerekend daar zijn zalm aankoopt, die bovendien elke dag vers wordt geleverd. Maar ook de gerookte zalm in het Taste of Inspirations-aanbod van Delhaize komt ervandaan. In de rokerijen van Aberdeen Harbour wordt de zalm artisanaal gerookt volgens eeuwenoude technieken die de zalm een subtiele, unieke smaak geven. Een zeldzame lekkernij, exclusief bij Delhaize.

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst