Met de wok in de aanslag

De Chinezen sudderen, stomen, grillen en frituren erop los. Maar ze zijn vooral de kampioenen van de snelle wokgerechten. De wok is een pak veelzijdiger dan je op het eerste zicht zou denken. Het is een ronde hoge pan met een houten steel die je beschermt tegen de hitte van het metaal.

Hoe begin je eraan?

Voor je een nieuwe wok begint te gebruiken moet je hem eerst op een speciale manier inwerken. Verhit hem een paar keer met wat olie en veeg hem telkens proper met een vel keukenpapier. Zo krijgt het metaal zijn typisch zwarte schijn die je ingrediënten ook die speciale gerookte smaak geeft. Een echte wok ziet er dan ook nooit blinkend nieuw uit (behalve als je hem net gekocht hebt natuurlijk).

Supereenvoudig

Het voordeel is dat je hem dan ook nooit helemaal af moet schuren, want zo verlies je het grondlaagje waardoor het eten niet aan de pan plakt. Na gebruik spoel je de wok gewoon af met heel heet water en wrijf je alle etensresten weg met een spons of zachte borstel. Droog hem af met wat keukenrol en klaar is kees. Vet hem vervolgens in met een scheutje maïsolie en hij is klaar voor de volgende woksessie.

Een paar trucjes om perfect te wokken

  • Gebruik olie die geschikt is voor hoge temperaturen zoals arachideolie, kokosolie, maïsolie of druivenpitolie.
  • Verwarm de olie eerst op een middelmatig vuurtje en voeg smaakmakers toe zoals gember, look of gehakte lente-uitjes. Verwarm ze tot de aroma’s vrijkomen. Zeef de olie vervolgens, giet hem terug in de wok en voeg de andere ingrediënten toe.
  • Draai het vuur zo hoog mogelijk maar zonder dat de olie begint te roken! Anders verbrandt de olie. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, het geeft ook een vieze smaak aan je gerecht.
  • Vul de wok nooit meer dan een kwart of een derde van de bovenrand. Als je meer in de wok zou doen, stoven je ingrediënten in plaats van gewokt te worden (ook wel roerbakken genoemd).

Ontdek ook onze Chinese recepten

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst