• Onze winkels

Een keuken vol gezond verstand

In Joel Zwicks film “My big fat Greek wedding” vertelt Toula Portokalos, de Griekse aanstaande bruid, over het eten van haar moeder: “Mama kookte altijd gerechten vol warmte en wijsheid …” De warmte verwijst zeker naar de zon die de groenten zo sappig en lekker maakt, maar ook naar het smorende vuur dat de verschillende smaken doet samensmelten tot een vitaminebom. De wijsheid zit hem in de lokale producten. Die zijn eenvoudig en helemaal niet duur, zoals de verschillende soorten bonen en kikkererwten. Je maakt er gerechten mee die net zo lekker als gezond zijn.

Het smoren en sudderen is in Griekenland tot een kunst verheven. Het mengt het beste uit de groenten en het vlees in een heerlijk kookvocht. Trage kooktechnieken zijn zo typisch in warme landen, waar mensen de tijd nemen voor goede dingen. En inderdaad, het gezond verstand vertelt ons dat het voor niets goed is om je te haasten als je kan genieten van een stralende zon aan de hemel …

Pita’s en filodeeg

Je kent de pita’s wel, die platte oosterse ronde tarwebroodjes. Je kunt ze als een pannenkoek eten, ovaal of hol, en je kunt ze plooien en vullen met allerlei lekkers … De pita gyros is zo een broodje uit Thessaloniki. Het is de Griekse versie van een meeneembroodje. Je stopt er stukjes gegrild of gesmoord vlees in (varken, kip, lam, rund, …) met wat rauwkost zoals kool, komkommer, ui, tomaat, … Dat alles afgewerkt met een smakelijke yoghurt en looksaus. Het past perfect bij een barbecue maar ook als picknick of om een keer af te wisselen met die eeuwige boterhammen.

Een andere typisch Griekse specialiteit zijn de bereidingen uit bladerdeeg of filodeeg. ‘Phyllon’ in het Oud-Grieks betekent immers ‘blad’. Het deeg is uiteindelijk het resultaat van een hele hoop dunne bladen deeg die op elkaar gelegd worden met laagjes boter ertussen. Het filodeeg wordt in zijn zoete versie gebruikt voor de baklava (het traditioneel dessertje boordevol honing en gedroogde vruchten), maar van filodeeg worden ook heerlijke hartige hapjes en gerechten gemaakt.

Wist je dat?

Tyropita, spanakopita, kreatopita en pita kessaraias

Tyropita is een driehoekig gebakje, gevuld met feta? Spanakopita is dan weer gevuld met spinazie, ui en feta. Kreatopita is een taart uit filodeeg met vlees en kaas. En de pita kessaraias is gemaakt met pastirma (gedroogd kalfsvlees met tomaat) en gekonfijte tomaten.

Maak zelf eens spanakopita!

Trucjes voor perfect filodeeg

  • Filodeeg is veelzijdig in gebruik: je kunt er rolletjes van maken, rechthoekige of vierkante flappen, buideltjes of driehoeken. En je kunt het deeg gemakkelijk in de gewenste vorm knippen met een keukenschaar.
  • Om de filodeegkorst dikker te maken, leg je gewoon verschillende lagen deeg op elkaar. Smeer wat gesmolten boter of olijfolie tussen de verschillende deeglaagjes.
  • Om het filodeeg soepel te houden zodat het niet uitdroogt of breekt terwijl je je gerechten maakt, bedek je het gewoon met een vochtige doek terwijl je even wat anders doet.
  • Vermijd vochtige vullingen of al te grote brokken. Wacht ook tot de vulling helemaal afgekoeld is voordat je de buideltjes of flappen vult, want de warmte maakt het deeg zacht en fragiel.
  • Om het deeg intact te houden, bak je het filodeeg beter in de oven dan in de pan of de friteuse. Je kunt je bereidingen op voorhand klaarmaken en ze met wat vetstof insmeren voor je ze in de oven steekt. Raak de filodeegbereidingen niet te veel meer aan nadat ze gebakken zijn, want ze zijn heel breekbaar.
  • Je kunt de filodeeghapjes eenvoudig vullen met allerhande overschotjes van vlees of groenten. Laat je verbeelding gerust de vrije loop!

Recepten

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst