• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Citrusvruchten

Sinaasappelen, citroenen, pompelmoezen, kumquats, mandarijnen, clementines, pomelo’s, enz. In de winter beleven citrusvruchten hun hoogtepunt. Ze zitten boordevol vitamines, zijn ongelooflijk voedzaam en zorgen bovendien voor kleur en heerlijke aroma’s aan tafel.

De zon van de winter

Citrusvruchten versterken onze weerstand, beschermen ons lichaam en zorgen voor essentiële voedingsstoffen die we in de winter heel hard nodig hebben. We worden immers minder blootgesteld aan zonlicht en des te meer aan de koude. Ze zijn een bron van energie en vitamines, geven je gerechten een fruitige toets én ze vormen een heerlijk fris-zure smaakmaker.

We kunnen citrusvruchten op allerlei manieren verwerken, in zowel hartige als zoete recepten. De schil geeft een frisse smaak en zorgt voor een intens aroma. Het sap voegt karakter toe aan sauzen, vinaigrettes en nagerechten. Het vruchtvlees is lekker in salades, zoet of hartig, en brengt gevogelte en vis heerlijk op smaak.

We gebruiken citrusvruchten altijd in eenvoudige gerechten, smaakbommetjes die iedereen lekker vindt. Griekse soep met kip en citroen, eend met sinaasappel, gegrilde kip met citroenblaadjes op zijn Vietnamees, Marokkaanse sinaasappelsalade of meringuetaart met citroen: overal ter wereld worden ze gebruikt in de keuken.

En misschien herinneren die voedzame vruchten jullie ook wel aan enkele doeltreffende trucjes uit grootmoeders tijd, maar dan niet in de keuken! Hoe kun je bijvoorbeeld roestvlekken verwijderen uit een kledingstuk? Met citroensap natuurlijk!

3 weetjes over citrusvruchten

Feestelijke schil!

Decoreer je tafel op een originele manier met uitgekerfde citrusvruchten. De zeste kun je nadien gebruiken in een bereiding. Leg de vruchten in de koelkast, de avond voor je eraan begint, zo blijven ze goed stevig. Teken eerst het patroon met een stift en kerf het daarna uit met een zesteur.

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn micro-voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Ze vervullen belangrijke functies voor ons organisme, zoals gebruikte cellen vervangen. Sommige vitamines worden door het lichaam aangemaakt, andere halen we uit onze voeding.

Vitamine C

Citrusvruchten zitten boordevol vitamine C. Dat helpt bij het aanmaken van collageen, essentieel voor de groei van huidcellen, gewrichten, kraakbeen en beenderen. Het is een antioxidant, belangrijk voor het immuunsysteem en voor de opname van ijzer uit plantaardige stoffen.

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd - van het Griekse voorzetsel a (geen) en scorbut of scheurbuik - wat letterlijk antischeurbuik betekent. Scheurbuik is een ziekte die veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine C en is zeer courant bij zeemannen. Deze vitamine wordt niet aangemaakt door het lichaam maar is wel overvloedig aanwezig in citrusvruchten.

Hoe consumeren?

Deze vitamine is gevoelig voor warmte, licht, zuurstof en water want die maken hem zeer fragiel. Daarom is het belangrijk om citrusvruchten te bewaren in de koelkast en ze snel te consumeren, bij voorkeur zonder ze op te warmen of te koken. Kies eerder voor een vers geperst citrussap of een thee met citroen.

Een stukje geschiedenis

Citrusvruchten zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië. Via kruistochten, Arabische veroveringen, handelsposten en kolonies werden ze verspreid in Europa. De Arabieren hebben een groot aandeel gehad in de verspreiding van bepaalde citrusvruchten in Europa, zoals citroenen of zure sinaasappelen. De zoete sinaasappelen zijn massaal verschenen in Europa in het midden van de 15de eeuw onder invloed van Portugese handelsposten in China. Ons woord 'sinaasappel' betekent trouwens 'Chinese appel'.

Sinaasappelen kunnen lang bewaard worden in onze gebieden en dat is een uitzonderlijke, zeldzame en waardevolle eigenschap. Het was wachten tot het begin van de vorige eeuw, toen men stormliep voor de heilzame werking van vitamine C, op de ontwikkeling van de teelt van citrusvruchten, zoals sinaasappelen en pompelmoezen. De gewoonte om sinaasappelsap te drinken bij het ontbijt is niet zo vreemd aangezien citrusvruchten de meest geteelde vruchten ter wereld zijn.

Soorten citrusvruchten

Sinaasappelen zijn de meest geteelde en geconsumeerde citrusvruchten ter wereld. Ze worden graag zo gegeten maar ook gebruikt voor fruitsap en culinaire bereidingen.

Navelina sinaasappel

Navelina sinaasappelen, die gekenmerkt worden door een uitwas (navel) en door de bijna totale afwezigheid van pitten. Ze zijn sappig en smakelijk en worden vooral geconsumeerd als eetsinaasappelen.

Bloedsinaasappel

Bloedsinaasappelen met rood vruchtvlees. Ze zijn sappig en lichtjes zuur. En dan zijn er nog de Moro, Taroco en de Sanguinello.

Perssinaasappel

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de heerlijk frisse perssinaasappelen.

Citroen

Citroenen zijn zowel gekend voor hun lekkere smaak als voor hun onbetwistbare geneeskrachtige eigenschappen. Zeemannen aten ze tegen scheurbuik, een degeneratieve ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C in hun dagelijkse voeding op zee.

Limoen

Limoenen, vruchten van de limmetjesboom.

Pomelo

Pomelo's, een hybride van de grapefruitboom.

Mandarijn

Mandarijntjes, smaakvol en zoet.

Clementine

Clementines die hun naam danken aan Broeder Clément die de boom als eerste kweekte in het begin van de 20ste eeuw. Clementines zijn smaakvol en bevatten bijna geen pitten en verzamelden zo al snel veel liefhebbers.

Tangerine

Tangerines zijn mandarijntjes met een rode kleur.

Kumquat

Kumquats zijn kleine vruchtjes die zo gegeten worden met hun schil. Ze worden vaak gebruikt in snoepgoed.

Wist je dat?

Wat is het verschil tussen een oranjerie en een sinaasappel-boomgaard?

Een sinaasappelboomgaard is een plantage van sinaasappelbomen. Een oranjerie is een soort van serre waarin de sinaasappelbomen staan tijdens de winter om ze te beschermen tegen de koude en de vriestemperaturen. Louis XIV was een grote liefhebber van sinaasappelen en liet zijn beroemde oranjerie bouwen aan het kasteel van Versailles.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst