• Iedere donderdag nieuwe promoties
 • Jouw boodschappen, altijd en overal
 • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
 • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
 • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
 • Mijn snelshopping
 • Mijn lijsten  

Witloof: een verfijnde lekkernij van bij ons

Bij de Bergens in Nossegem is de witloofteelt een familieaangelegenheid sinds vier generaties. Net als bij andere producenten staan de wintermaanden in het teken van de kostbare witte bladeren die onmisbaar zijn om tal van typische streekgerechten te bereiden. Hoewel men witloof op uiteenlopende manieren kan telen, moet het Brussels witloof, om zijn Europese label te krijgen, geteeld zijn in volle grond volgens de traditionele methode die boeren eeuwenlang bijschaafden in de regio Brussel-Mechelen-Leuven. Brussels grondwitloof is een seizoensproduct en verkrijgbaar van september tot mei. De planten komen uitsluitend van niet-hybriderassen en zijn verkregen door natuurlijke en traditionele selectie.

Witloof is een plant die men in het donker laat groeien. Voor een Brussels lof moeten kwekers de wortels in volle grond forceren en bedekken. Brussels grondwitloof onderscheidt zich door zijn dichte, fijne bladeren en slanke, gladde krop die erg fris oogt. Het witloof heeft een krokante beet en een geslaagde zoet-bitterbalans zorgt voor de lekkere smaak. De Europese Commissie nam het Brusselse grondwitloof in 2008-2009 op in het Europese register van streekproducten. Deze erkenning betekent dat de naam voorbehouden is voor telers van grondwitloof die op de traditionele manier werken.

Zeldzame wintergroente, intensieve teelt

De groente verkrijgt men in twee fases: eerst bereidt men de wortels voor en dan groeien de bladeren in het donker. Witloof zaait men dus in de lengte om een stevige wortel te oogsten in de herfst die de grond ingaat in de winter. De plant wordt bij 20°C geforceerd om te groeien in het donker, vandaar de witte kleur. In het begin van het seizoen groeien de planten op een 25-tal dagen, maar hartje winter hebben ze 5 à 6 weken nodig om volgroeid te raken (tegenover 3 weken voor andere witloofvariëteiten).

Als er een witlooflevering gepland is voor Delhaize, komt de tussenpersoon die de groenten zal leveren om 7.30 uur ’s ochtens de kwaliteit controleren. De groenten moeten beantwoorden aan smaak- en vormcriteria (ze mogen niet te lang zijn) en dan begint de oogst.

Alle witloofstronken worden op een ronde tafel gelegd om ze schoon te maken. Alleen de buitenste, licht beschadigde bladeren moeten weg. Na het reinigen wordt het witloof door andere mensen ingepakt in zakken van 300 g en 500 g. De verpakte oogst vertrekt ’s avonds naar de leverancier, die het witloof in een koelruimte bewaart tot het ’s morgens de rekken in gaat.

Wist je dat?

Witloof gaat alleen naar Delhaize als het aan onze vorm- en smaakcriteria voldoet.

5 witloofvariëteiten

 • Hydrowitloof in bulk 1 kg:
  Standaardwitloof dat als bijgerecht kan bij elke warme bereiding.
 • Hydrowitloof 500 g:
  Hydrowitloof; witloof geselecteerd op lengte en diameter, bestemd om in z’n geheel te bereiden.
 • Grondwitloof taste of Inspirations 300 g:
  Elk stuk is met de hand geselecteerd om zijn vorm en smaakkwaliteit. Bevat heel weinig water, ziet er mooi regelmatig uit en weegt per stuk ongeveer 70 g.
 • Grondwitloof Delhaize Selection 500 g:
  Met zo’n 100 g per stuk is dit witloof langer dan de vorige soorten, met dezelfde smaakkwaliteit.
 • Grondwitloof 500 g:
  Voor wie dol is op de typische smaak van traditioneel witloof, maar de stronkjes niet in hun geheel wil bereiden. Ideaal voor zakouskis.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst