• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Lamsvlees bio uit de Ardennen: mals en heerlijk smaakvol

Welkom in het zuiden van het land! Jeroen De Pauw is Delhaizekok en -ambassadeur. Samen met Geoffroy De Hults, aankoper vers vlees, neemt hij je mee naar een schapenboerderij waar dierenwelzijn, biokwaliteit en respect voor de natuur harmonieus samengaan.

Interview van Geoffroy De Hults, aankoper vers vlees

Geoffroy De Hults blinkt uit in zijn ervaring bij Delhaize. Hij is een gedreven specialist die jou enkel het beste vlees wil voorschotelen voor de lekkerste gerechten.

Jeroen: Dag Geoffroy. We zijn hier op een kwekerij die een bijzonder soort lamsvlees produceert, dat bij Delhaize in de vleestoog ligt. Wat is er zo speciaal aan?
Geoffroy De Hults:
“De lammeren die hier gekweekt worden zijn van het ‘Ardeense’ schapenras. Ze zijn goed opgewassen tegen het variabele en regenachtige Ardeense klimaat. Het ras is gekend voor zijn grote melkproductie en zijn moedergedrag. Deze schapen zijn namelijk heel erg aan hun nakomelingen gehecht. De vos of hond die te dicht in hun buurt komt, kan maar beter oppassen. Deze hechte relatie begint al vanaf de geboorte van het lam. Het gebeurt vaak dat de ooi helemaal alleen lammert, zonder tussenkomst van de mens, want die zou het proces kunnen verstoren. Het ene verklaart het andere. De ooi plant zich voort binnen de kudde met een zogenaamde ‘vlezige’ ram. Dat is een kruising tussen twee schapensoorten die vlees van grote kwaliteit levert.”

Jeroen: Hoe groeien de lammeren op?
Geoffroy De Hults:
“In België worden schapen vooral grazend grootgebracht. De schapen brengen dan ook de meeste tijd buiten in de wei door. Na de geboorte blijven de lammeren in de stal waar de ooi haar lam zoogt. Ongeveer een maand later hebben de lammetjes al vast voedsel nodig als aanvulling bij de moedermelk. In die periode komen de lammeren voor het eerst buiten in de wei, vergezeld van de moeder. Rond 3 maanden oud wordt het lam gespeend en brengt het voortaan het grootste deel van de tijd grazend door. Aan gras is er alvast geen gebrek in de Ardeense weiden en het is lekker dik. Dat is dan ook de ideale voeding voor een trage maar gestage groei van onze lammeren.”

Jeroen: Hoe kan de bio-voeding van de lammeren gegarandeerd worden?
Geoffroy De Hults:
“Zodra de lammeren gespeend zijn, krijgen ze voeder dat samengesteld is uit 100% biologische graangewassen. Ook de weiden waarop ze grazen zijn 100% gecertifieerd bio. Het internationale Certisys-agentschap is gespecialiseerd in biologische landbouw en voert de controles uit op de boerderijen, in tandem met de diensten van het Waalse Gewest. Alle kwekers waar Delhaize mee samenwerkt, hebben zo’n biolabel.”

Jeroen: De boerderij waar we op bezoek zijn, vindt biodiversiteit van cruciaal belang. Waarom is dat zo?
Geoffroy De Hults:
“De schapen kunnen hier grazen op uitzonderlijk gras. Een beetje meer dan 150 ha veengronden op het Sint-Hubertusplateau zijn omgevormd tot weiden dankzij het Europese Life-project dat er de veen- en moerasgronden beschermt. Dat komt de biodiversiteit ten goede, zowel wat betreft planten als dieren. Niets is beter dan grazende schapen om deze fragiele gebieden te onderhouden en in ere te herstellen. Schapenteelt is hier dus een slimme manier om het milieu te beschermen, die tegelijk ook een positieve invloed heeft op de kwaliteit van het lamsvlees.”

Jeroen: Dat leidt tot vlees van uitzonderlijke kwaliteit. Welke voedingswaarden zitten er in lamsvlees?
Geoffroy De Hults:
“Zoals ander rood vlees bevat lamsvlees veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft: proteïnen, mineralen, ijzer en vitaminen.”

Jeroen: Waarom zou je lamsvlees bio aanraden voor een goede maaltijd?
Geoffroy De Hults:
“Het is mals, heerlijk en heeft een heel typische smaak die te danken is aan het dunne vetlaagje dat rond het vlees zit. Het is net dit ‘deklaagje’ dat voor de kwaliteit van het vlees zorgt en waardoor je het langer kunt bewaren."

Jeroen: Om af te ronden: heb je kooktips voor het barbecueseizoen?
Geoffroy De Hults:
“De koteletten, lamsbouten en ribbetjes lenen zich perfect voor een zomerse barbecue. Met enkel een snufje zout en eventueel een beetje peper komen de subtiele aroma’s van het lamsvlees het best tot hun recht. Een kleine tip: smeer met een penseel een likje olie op de barbecuerooster om te vermijden dat het vlees eraan gaat plakken. Braad het vlees aan beide kanten 1 à 2 min. aan en laat indien gewenst verder garen op een lagere temperatuur. Lamsvlees is het lekkerst rosé, maar niet saignant."

Wist je dat?

Bio-label

Certisys controleert al 30 jaar lang boerderijen. Het kent een bio-label toe aan authentieke producten waarvan de herkomst tot in detail gekend is. Het label is zowel in België als in het buitenland gekend en zorgt voor ons welzijn en dat van de producenten. Het lamsvlees bio van Delhaize is gecertifieerd door Certisys. Helemaal goed, zoals het moet!
Meer info>>

Rassen, 100% Ardeens temperament

In Wallonië worden de meeste lammeren grazend in de wei grootgebracht in plaats van op stal. Het meest voorkomende grazende schapenras bij ons is het Ardeense schaap. Het is een traditioneel ras dat zich probleemloos aanpast aan de grillige weersomstandigheden in ons land. Zijn vlees is mager en heeft een heerlijke smaak.

Tijdens het koken, snel en eenvoudig

Lamsvlees bakt snel. Dat is een van de voordelen van lamsvlees. De meeste stukken vlees hebben maar een paar minuutjes nodig en ze zijn klaar om opgediend te worden. De ribbetjes natuurlijk, maar even goed de lamsbout, de lamszadel of de filet. Voor meer informatie spreek je gewoon een van onze slagers aan. Ze helpen je met plezier verder.

Tips

  1. Of je het nu klaarmaakt in de oven, in de pan of op de barbecue, lamsvlees is het lekkerst puur natuur, eventueel met een vleugje kruiden of specerijen.
  2. Om op en top te genieten van de rijke smaak van lamsvlees, bak je het een beetje langer dan ander rood vlees.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst