• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Jouw boodschappen, altijd en overal
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
  • Mijn snelshopping
  • Mijn lijsten  

Het Belgisch witblauw

Zowat overal in de Belgische velden lopen ze te pronken: de Belgische witblauwrunderen met stevige spiermassa zijn goed voor 50% van de veestapel. Een ras dat bij ons wordt gefokt vanwege de kwaliteit van het vlees en de duurzaamheid ervan. Een nationale trots waarover Jules Vande Velde, Fokker te Eeklo met plezier uitweidt. Jules is leraar aan de landbouwschool van Eeklo. Hij deelt met zijn leerlingen zijn passie voor het fokken en de kwaliteiten van elk element uit de keten: van de voedselsamenstelling tot het slachthuis. Hij weet waarover hij het heeft want hij baat zijn eigen fokkerij uit met een honderdtal Belgische witblauwrunderen voor de beenhouwafdeling van Delhaize.

Een uniek, puur Belgisch ras

Het Belgisch witblauw is onze nationale trots: een ras dat in 1989 werd ontwikkeld, smaakvol vlees tegen een schappelijke prijs en gemakkelijk te fokken. Kortom het ideale rund. Een Belgisch witblauw herken je in een oogopslag: een wit vel met blauwe of zwarte vlekken, zeer gespierd en impressionant. Door de afwezigheid van vet is de spiermassa zeer stevig. Dit is een genetisch kenmerk dat resulteert uit opeenvolgende kruisingen. Het vlees is smaakvol en mager.

Duurzaam

Volgens fokkers is dit ras van bij ons ontzettend rendabel. Het levert veel vlees op voor een specifieke hoeveelheid voedingsmiddelen. De kweek neemt bovendien relatief weinig tijd in beslag. De stieren, die voor Delhaize worden gefokt, worden maximaal op leeftijd van 24 – en zeer uitzonderlijk 26 – maanden geslacht. Ongeveer 70% van het rund wordt na slachting gebruikt (tegenover gemiddeld 50% voor andere rassen), een troef qua rentabiliteit. Bovendien hebben de koeien een levensverwachting tot 6,5 jaar en kunnen ze meermaals werpen.

Waarborg van traceerbaarheid doorheen de volledige keten, van in het veld tot in de rekken

De Belgische witblauwrunderen van Jules Vande Velde worden uitsluitend met op de boerderij gekweekte mais en hooi gevoederd. De volledige productieketen wordt gecontroleerd van de gebruikte zaden tot het in stukken snijden door slagers. Dit geldt eveneens voor voedingssupplementen die uitsluitend aangekocht worden bij erkende leveranciers. Al de supplementen zijn van plantaardige oorsprong en bevatten onder andere lijnzaad. Elk dier beschikt over een “identiteitskaart” met informatie van de geboorte tot bij de slager.

Eerbiedig transporteren en slachten

Iedereen weet dat dieren tijdens de slachting zo min mogelijk stress te verduren mogen krijgen om een optimale vleeskwaliteit te bekomen. Daarom worden de Belgische witblauwrunderen voor Delhaize in ruime, goed geventileerde vrachtwagens vervoerd. Bovendien worden ze niet van elkaar gescheiden, de kudde reist samen. Dankzij hun rustige karakter verloopt alles vlot. Daarboven zorgen de hoge scholing van het slachtpersoneel en hun specifieke kennis van elk te versnijden stuk ervoor dat elk dier een mooi rendement oplevert.

Delhaize-kwaliteit

Delhaize stelt hoge eisen aan het vlees dat in de rekken belandt. Zo wordt erop aangedrongen dat de dieren uitsluitend plantaardige voeding krijgen en gelden er strikte fokvoorwaarden. De ruimte die de dieren moeten krijgen, ligt vast en de slachtprocedure en het transport zijn gereglementeerd. Elektrische prikstokken zijn bijvoorbeeld verboden. Vanzelfsprekend wordt er streng toegekeken op de hygiëne. Zowel de fokkerij als het slachthuis worden regelmatig gecontroleerd op bacteriën (E coli O157:H7, Entero, Salmonella, …). Om de koudeketen intact te houden, wordt bovendien de bewaringstemperatuur van het vlees van dichtbij opgevolgd.

Het Belgische witblauwrund

Het Belgisch witblauw ras is de trots van de Belgische boeren. En het genot voor de klant. Het wordt gekenmerkt door mals, sappig en smaakvol vlees met zeer weinig vet, waardoor het erg gezond is.

Een volledige traceerbaarheid van boer tot bord

De kweekmethodes worden streng gecontroleerd. Het welzijn van de dieren staat voorop: ze moeten voldoende plaats hebben en krijgen de allerbeste voeding om de kwaliteit en vooral de smaak van het vlees te verzekeren: vers gras, hooi, mais, aangevuld met alleen maar natuurlijke stoffen zoals lijnolie. Elk dier wordt bovendien afzonderlijk geselecteerd door onze meesterbeenhouwers, en beantwoordt daarnaast aan de meest hoge kwaliteitseisen.

Nog meer inspiratie ...

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst