• Iedere donderdag nieuwe promoties
  • Thuislevering vanaf €5,95
  • Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
  • Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
  • Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Beauty & the Beast: Gin vs. Whisky

Tijdens de eindejaarsperiode is een degelijk aperitief essentieel.
Gin is trendy, maar vooral onweerstaanbaar lekker. Met een frisse gincocktail zal je dus ongetwijfeld scoren.
Whisky is dan weer de perfecte afsluiter en kan je bij het dessert of als digestief serveren.

Gin Tonic

Wist je dat Gin Tonic vroeger door Britse zeelui als medicijn gebruikt werd om malaria te genezen? In tonic zit er namelijk kinine, een antistof voor malaria. Maar omdat kinine bitter smaakt, voegden ze er een flinke scheut gin aan toe.

Recept: 5 cl kwaliteitsgin (bv. Beefeater 24), 10 cl tonic (bv. Fever-Tree) en ijs. In deze volgorde op ijsblokjes gieten. Afwerken met schijfje citroen en kruidige accenten.

Cosmopolitan

Het roze drankje is onlosmakelijk verbonden met Sex and the City en dus vooral erg populair bij het vrouwelijke publiek. Maar het originele recept dateert al uit de jaren '30.

Recept: 5 cl kwaliteitsgin (bijv. Tanqueray Ten), 2,5 cl vers citroensap, 1,5 cl triple sec, 1 cl frambozensiroop en ijs. Shaken en serveren zonder ijs.

White Lady

De White Lady werd in Harry's American bar in Parijs uitgevonden. Wat bartenders ook mogen beweren; het originele recept bevat geen eiwit.

Recept: 5 cl kwaliteitsgin (bv. Martin Miller), 2 cl triple sec, 2 cl vers citroensap en ijs. Shaken en serveren zonder ijs. Afwerken met citroenschijfje.


Tip: gin wordt gestookt met specerijen zoals anijs en kaneel. Presenteer je cocktail dus met kruidige decoratie om terug te keren naar de essentie van de drank.

Een digestiefje?
Schotse whisky of toch maar eens van elders?

Sluit je kerstdiner in stijl af met whisky. Wij maken je graag wegwijs in de bekendste whiskylanden.

Schotse whisky: de Schotten zijn de uitvinders van whisky. Whisky's afkomstig van de kust en eilanden hebben een zilte smaak. In de Highlands worden rokerige whisky's gemaakt. En in de Speyside vind je zachte whisky.

Ierse whiskey: in tegenstelling tot Schotse whisky heeft de Ierse whiskey geen rokerige smaak omdat het drie keer gedistilleerd wordt.

Amerikaanse whiskey: de twee bekendste soorten zijn Bourbon en Tennessee. Belangrijkste verschil is dat Tennessee whiskey met houtskool gefilterd wordt alvorens hij te rijpen gelegd wordt.

Japanse whisky: Japan is één van de grootste whiskyproducenten ter wereld met zo’n 1000 stokerijen. Japanse whisky staat bekend om zijn milde smaak.

Belgische whisky: ook in België zijn er al een aantal distilleerderijen die whisky produceren. Zo stookt de Mechelse brouwerij Het Anker whisky op basis van hun bekend Gouden Carolus bier.

Whisky of Whiskey?

De spelling van whisky of whiskey verschilt geografisch.

Schotten en Canadezen hebben het over whisky zonder e. De Amerikaanse en Ierse benaming wordt met een tussenletter -e geschreven: whiskey.

Gin vs whisky

Gin wordt meestal verwerkt in cocktails terwijl whisky bijna altijd puur word geserveerd. Soms wordt het wel met coca of andere drank geserveerd maar puristen bevelen het niet aan.

Waar komt de naam Gin Fizz vandaan?

De naam 'gin' verwijst naar het Nederlandse jenever en het Franse genièvre. Beide woorden zijn afgeleid van jeneverbes, het voornaamste ingrediënt van gin en jenever.

Gin Fizz werd vermoedelijk uitgevonden door twee Franse barkeepers. 'Fizzy' betekent bruisend in het Engels.

Zin in een bruisende Gin Fizz?

Koken met Whisky & Gin

Toevoegen aan de lijst
U lijkt nog geen boodschappenlijst te hebben. Klik op de knop onderaan om een nieuwe lijst aan te maken.
Dit product werd al toegevoegd aan deze lijst.
Het product is toegevoegd aan de lijst

    Je mandje is leeg

    Inspiratie nodig? Naar de snelle shop of Promoties

    Naar het winkelmandje